hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃開設N290
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署計劃開設N290

Charon1999 發表於 2018-5-15 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2018-5-15 20:17
唔好理 厹司係要死攬山上客 遊街都要

唔係山上面嘅問題,而係客源嘅問題

請問係深夜時間有幾多人需要由荃灣返去東九龍?又有幾多人要由東九龍返荃灣呢?
仲要唔係觀塘道嘅商業區喎

我唯一諗到嘅可能性,就係鑽石山、黃大仙、彩雲、觀塘山同將南有好多個羅拉 ._.
ricky 發表於 2018-5-15 21:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-15 19:33
如果N290繞經彩虹通道,將軍澳方向可以同N293係彩虹邨做轉乘

咁就一定好似42C咁行彩虹道
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-5-15 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
LM有人話繼續觀荃轉102S
HU8803@91M 發表於 2018-5-15 22:10 | 顯示全部樓層

N290 小小見解 如果咁樣係咪更好?

1.荃灣西總站
2.大河道
3.眾安街
4.大窩口站
5.葵涌公立學校
6.葵俊苑
7.新葵興花園
8.葵芳邨
9.葵涌道荔景邨
10.畢架山花園
11.豐力樓
12.天馬苑
13.龍翔官立中學
14.黃大仙站
15.沙田坳道
16.新蒲崗四美街(無車淩晨去新蒲崗 好似 有錯同我講)
17.碧海樓 (去彩虹邨 BBI N293去寶達?)
18.牛池灣街市(補償不停牛池灣村)
19.彩雲聖若瑟小學
20.白虹樓(BBI N216)
21.基順學校
22.利桓樓(N216漏洞)
23.順利消防局
24.安泰邨
25.愛達樓
26.安達邨
27.安達臣道(BBI N293去寶林北+坑口)
28.馬游塘村
29.茅湖仔
30.康盛花園
31.翠林邨
32.富麗花園
33.茵怡花園
34.香港單車館
35.唐明街
36.彩富閣
37.調景嶺站
38.將軍澳中心
39.將軍澳站
40.將軍澳廣場
41.蓬萊路
42.百勝角
43.峻瀅
44.日山康城領都
45.日山康城領都
46.日山康城首都
47.康城站

懶人包 : 荃灣開車跟290 龍翔道跟42C 碧海樓出左跟27 彩雲起行A26 安泰起跟290X

不過咁 N293係咪應該加停富寧花園 ?
N290係咪應該停利桓樓?定好似 91 91M 92咁唔停?
匯景好似仲係無車(有錯同我講)...原本想觀塘道加停藍田站之後跟213M上山...不過怕紅小搶生意
3ASV174 發表於 2018-5-15 22:39 | 顯示全部樓層

如果要做最多客,又要入埋日出康城,
係咪應該考慮下精簡將軍澳路線呢?

例如咁:https://bit.ly/2rLqY2a
雖然少量山下客要行多幾步,但起碼叫有架直車,依家山下段真係太恐怖,
就算咁樣精簡完路線,以 Google 單計將軍澳山下段車程,仍然比寶林爬山入晒秀茂坪四順落彩雲長超過 10 分鐘。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-5-15 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
講真,如果可以轉到N293/293S、N216,我又唔介意條線行觀塘道、將隧入將軍澳喎,不過以運吉成日保新,比唔比咁樣同N796“競爭”都成問題
3ASV174 發表於 2018-5-15 22:47 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-15 22:44
講真,如果可以轉到N293/293S、N216,我又唔介意條線行觀塘道、將隧入將軍澳喎,不過以運吉成日保新,比唔 ...

如果開呢條線都係要轉車,
咁依家轉車都好多選擇,根本就唔使開呢條線,佢賣點只係直車。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ricky 發表於 2018-5-15 22:48 | 顯示全部樓層
HU8803@91M 發表於 2018-5-15 22:10
N290 小小見解 如果咁樣係咪更好?

1.荃灣西總站

四美街有N121同N293,可以同你所講的N290做埋轉乘優惠。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-5-15 22:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-5-15 22:47
如果開呢條線都係要轉車,
咁依家轉車都好多選擇,根本就唔使開呢條線,佢賣點只係直車。
...

而家好似冇深宵直車來往荃葵至東
Haydn 發表於 2018-5-15 22:54 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-5-15 17:31
美孚都唔經
同埋荃灣總站又唔放遠少少,大佬呀放西約都好過西站吖

通宵線落美孚呢樣野都幾兩睇
係覆蓋範圍既層面我覺得唔錯,就算落唔落美孚都好都轉到N260 N269, 但係仲有N237 N241 N368
但係N290本身都唔短,落埋美孚之後會唔會變第二條N241又係另一個問題