hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求796P全日服務
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求796P全日服務

Charon1999 發表於 2018-5-18 11:45 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2018-5-17 23:42
冇關係, 無論你係忠粉由工業邨去到尖沙咀東總站定係你係一個普通人想由康城出去九龍城開房
796X 都係響區 ...

//問題係呢家條796X由康城清半起計, 6 7分鐘連可能連將軍澳站門口都未入//
4分鐘其實已經OK

//從來唔覺得康城上車兜30幾分鐘先上到公路叫合理//
正確黎講係25-30分鐘,同調景嶺上798一様

//今日我坐1815工業邨班車 ....1848先離開健明邨//
呢個鐘數我早年半放日出康城嘅年代已經要頂閘,你搵企滿人嘅巴士嚟同正常嘅時間比,唔錯

//不如你直接縮番架796X番去將軍澳站算啦哈哈, 反正你都比緊條垃圾走線比康城清半天晉人//
不如你諗清楚康城有幾多人住先?一個站就出市區好唔好呀

//一個白痴都知長遠黎講再唔做野, 將軍澳線應該企埋車頂都有人搭, 只因我搭到觀塘, 架車可能先停完彩貴閣//
問題係你搭地鐵去到彩虹嘅時候我哋已經喺采頤花園,當你喺鑽石山站好開心企扶手電梯轉車嘅時候我哋已經到咗馬頭角。
我唔覺得依個時間有太大問題

如果你要求嘅係十分鐘直出市區嘅話,咁唔好意思啦,以將軍澳嘅道路網絡係冇可能做到嘅,你坐一世地鐵啦。
但係如果你話要快過地鐵又或者同地鐵時間差唔多出到市區,現時嘅狀況嚟講已經做到我唔明有咩咁大問題。

康城上車要兜圈依個,相信大家有目共睹。
問題即使康城完全起曬之後,就算嗰班人唔坐地鐵都好,最多都只能夠似麗港城咁撐一條無無謂謂嘅219X,更何況康城有咁大地鐵站喺度。
一係就做埋將軍澳南嗰對私樓,但係到時就到將軍澳市中心自己又夠唔夠客呢?
一係就第137區落成之後先至將軍澳市中心一條,環保大道嗰邊一條,問題137仍然只係爛地。

你講到咁叻,不如你又諗下可以點做?
係咪將成個將軍澳嘅巴士路線比曬九巴就可以解決到?
定係你好似某個將軍澳著名嘅康城大叔咁樣,幻想所有巴士路線由調景嶺站開出經將軍澳市中心入返康城再出大橋就啱?

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
Charon1999 發表於 2018-5-18 11:51 | 顯示全部樓層

Sor睇錯做796X
Charon1999 發表於 2018-5-18 11:58 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2018-5-18 00:55
舊796P其實我幾鍾意, 山谷道出去tkl最快一定係佢, 雖然都係兜

796P 其實有樣嘢就好鬼尷尬。
如果照佢現況改經彌敦道然後入尖東嘅話,我覺得其實係咪真係咁多人要去到尖東呢?咁嘅話就不如尚德交番比796X算啦, 反正繁忙時間將軍澳隧道塞到咁嘅樣,嗰班人又坐返地鐵,而非繁忙時間796X行土瓜灣亦都唔係真係話太耐。
另一方面係其實居民Buy行尖東入尖西依個行法多D,因為現時大部分嘅商厦同一啲香港人會去嘅地方,其實都集中喺尖沙咀東部同海皮一帶。咁其實依個走線係方便又快捷。問題就係如果行尖東嘅話就做唔到佐敦,咁佐敦係咪真係好多人呢?坦白講根據我喺296D嘅觀察其實非繁忙時間佐敦可以多人過尖沙咀嘅。

咁所以為咗食住個佐敦,都係冇辦法要做彌敦道。問題係因為回程改咗直出富康花園,變咗將軍澳市中心東岸嗰批人已經習慣咗呢個咁嘅行法,無論係改為直出調景嶺之後行將軍澳中心再入將軍澳站先轉出海皮,定係改為跟796X嘅行法,相信居民都會反對
結果就變咗而家咁,兩頭唔到岸。

Charon1999 發表於 2018-5-18 12:04 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2018-5-18 01:34
我響家維邨真係見有人(有D係印巴籍)專登等佢,連5C都唔上
同埋而家有ETA更加易預時間 ...

同埋朝早喺德民街個站都有人會固定咁等佢
根據我坐咗成年嘅經驗,通常最多人上就係馬坑涌道,試過條人龍可以成廿幾人(相信嗰日應該係個別事件)其次就係啱啱提及到嘅家維邨同鴻福街。
嗰度加加埋埋話多唔多話少唔少,但係作為一間商業機構絕對冇可能會放棄依批人。

avianwind 發表於 2018-5-18 14:54 | 顯示全部樓層

馬坑涌道等巴士車條龍算幾神心下
有部分等死5A、796X這類平價尖咀線(可能有check住到站時間)
而等5既客通常都是去理工/科大,就算見到5A、796X一般都唔會轉投

796X個別日子會大量人上
通常都因為綠小2/2A唔生性

等唔到車或者幾部都滿座

jpoon 發表於 2018-5-18 01:34
我響家維邨真係見有人(有D係印巴籍)專登等佢,連5C都唔上
同埋而家有ETA更加易預時間 ...

近期朝早好似見到多左人起家維邨等
應該係怕左九巴26滿座以及朝早歐化塞車
落車行過去重慶一帶好過

Charon1999 發表於 2018-5-18 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
話說
796X不如搞掂D班次先搞796P啦 ._.
係20分鐘由康城上到將隧,但你12-40咁搵鬼坐咩。
s031096 發表於 2018-5-18 20:58 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-18 11:51
//朝早每班車喺尚德加埋上唔夠10個//
不如你朝早落下面坐下先?我朝朝嗰條龍都至少20人

你搵日落去數下人頭囉
796P尾3班喺尚德一定,係一定上唔足10個
40XX坐唔滿窗口係尋日尾2嗰班,4021嚟
S3BL100 發表於 2018-5-18 22:53 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-18 11:45
//問題係呢家條796X由康城清半起計, 6 7分鐘連可能連將軍澳站門口都未入//
4分鐘其實已經OK

我又咁睇

796X 全程行車時間太長係事實,比起當初,兩邊分別都延長左唔少,
多出的紅磡至尖咀、將軍澳站至康城段,分分鐘非繁已經用多左 5 部車

再加埋打回原形、兩邊縮短後客量基本盤減少,可能仲有得調整班次,
減出來的車隨時已經可以做到 797X 全日,清半直出或者兜完天晉直出,
經土瓜灣去尖東,做得返九龍內陸流水

調景嶺班大帝好難服待的前提下,咁做未嘗唔係一條出路,
我覺得唔止係實際有幾快幾慢同值唔值得的問題,而係整體運作效率的問題

當然,前提係 796P 要做半全日;但有 797X 前提下,796P 亦未必需要去到康城/工業邨咁遠

其實唔止 796X,796C 都有同樣問題,但如果要搞,就要動用唔少額外資源,
可能玩逆走仲實際

fb.com/scientisthk2usa/
Charon1999 發表於 2018-5-18 23:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-18 22:53
我又咁睇

796X 全程行車時間太長係事實,比起當初,兩邊分別都延長左唔少,

我諗客量未必少太多,最多假日12-->15
另外係796X打回原形但796P做半全日,咁其餘時間...?
我反而諗不如
796X改尖東<>將軍澳站
796P半全日
797X就康城+清半+藍塘傲(飛彩明)之後太子道東<>馬頭圍道<>蕪湖街/新柳街<>紅磡繞道<>九龍公園徑/廣東道<>高鐵站

咁基本上就大家方便又舒服,不過要加車(796X假設60min~(15-20):10部、797X假設80min~(20-30):9部,比依家多4-5部)

而796C/796E
796E可以跟797X之後照常、改泊維港灣順手滿足議員,而796C拉入長沙灣同飛橋(橋底比796E)
另加796C<>797X BBI

不過要加得更多車

10598C 發表於 2018-5-18 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-18 23:05
我諗客量未必少太多,最多假日12-->15
另外係796X打回原形但796P做半全日,咁其餘時間...?
我反而諗不如

拆線就唔好諗住可以完全唔加車,如果淨計796X系列加五部拆做三條線已經唔錯,更加莫講後面你諗住拆埋797C
Btw 796C<>797X有將隧轉車站做轉乘