hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [Bedford, UK] (7/4/2018) 前城巴163、167及378遊河 [86 ...
開啟左側

[UK] [Bedford, UK] (7/4/2018) 前城巴163、167及378遊河 [86 pic + 6 vid]

EN1504-201 發表於 2018-5-23 01:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首次參加由LM10車主Chris Martin所組織嘅Leyland Olympian遊河活動,今次嘅主題係Herberts Travel旗下來自香港嘅巴士(印象中原本計劃中唔止有城巴蘭,重有中電301),有唔少香港行家捧場。遊河有四個trip,頭尾兩程純粹係接駁Bedford火車站同Herberts Travel廠,中間兩道「主菜」就各自有三個幾鐘同接近70英里長(結果兩程都有啲意外),主要係行啲「極少甚至從未有雙層巴士行過」嘅路(大家可能都知378後來發生咗咩事),如果四程車可以分得均勻啲就好,不過378嘅事已經足以令成個遊河夠晒難忘,詳情請睇啲相嘅caption。

第一程首先由Bedford火車站搭入去Herberts Travel廠,由前城巴163打頭陣,初到英國時嘅身份係Stagecoach 13606:

車程唔長,三個字左右就到廠,可以慢慢影部車:

兩邊上層窗嘅膠邊都唔完整:

頭燈框喺Stagecoach年代已經封細咗:

頭轆特寫,仍然用原裝軨同295/80R22.5呔:

換咗軚盤:

駕駛室天花板上面仍然寫住Stagecoach年代車牌J702HMY:

車廂基本上維持城巴翻新之後嘅模樣:

向前望就見到多咗兩塊嘢:

上層城巴味更足:

除全車加裝安全帶同CCTV之外就冇改動,車頭亦keep到單柱:

當日租咗嘅另外兩部城巴蘭,分別係167同378:

記得活動搞手一開始post呢次遊河出嚟時係有呢部中電301份,不過聽聞佢引擎有啲問題,所以先至會租多咗部一頭蘭:

跟住係一部原屬Northern General嘅ECW矮車身「坦克蘭」,機械組合係我一直想試嘅Cummins LT10 + Voith D854.2 — 要知道Olympian系列歷來只有43部係配四速Voith,除試驗用嘅ON1600外,全部都係1985年出廠,Northern General同South Wales分別有35部同7部(引擎室:https://www.flickr.com/photos/adfacs/15916121702/),非常罕有:

外觀同一般後期版ECW蘭無異:

登車平台被改裝成South Yorkshire式高低級,原裝係類似MC嘅超闊摺門:

波掣有齊123DNR:

錶板燈號特寫:

右側錶板燈號:

司機位後面嘅BMAC 291燈,重有Tyne & Wear一帶矮橋列表:

電池總掣:

典型ECW蘭下層車廂,唔係好慣佢將條鐘帶裝喺右邊:

因為佢係矮身,樓梯口附近天花板挖空咗一大忽:

單門ECW蘭嘅一大特點,就係左頭轆上面嘅側位向車尾伸延得比較多,再喺凳底裝暖風機。唔計後來改由利蘭一條龍生產嘅版本,矮身單門ECW蘭多數用由前向後上嘅樓梯,呢部亦唔例外,所以左頭轆呢級去到前面要收窄,以遷就對面樓梯伸出嚟嘅第一級。至於高身版同利蘭矮身版條梯都係由後向前上,佢哋嘅側位就得兩人闊度,前面嘅儲物空間就長咗,兩人側位前面嗰個對正樓梯口,唔肯定係咪關走廊闊度要求事,所以單門版只有由前向後上樓梯版先可以喺左頭轆上面裝三人側位:

因為樓梯係由前向後上,所以成條梯都比較前,Olympian頭軸懸掛右邊氣袋同相應嘅底盤骨架就冇收到喺梯底,變咗要升高一級嚟容納,嗰個位亦只好裝一組倒頭位:

上層車廂條鐘帶亦係裝得好靠右:

條梯佔用咗好多闊度,車頭要裝1+3座位:

原本以為佢把聲會似坦克蘭或者龍鷹,但唔知係咪死氣喉佈置唔同,聽落總係好陌生,Voith波箱聲亦唔響(由0:25開始聽,0:29好似聽到個波箱retarder運作到停定之後入返一波,所以應該係D854.2),不過總算係試過呢隻少有嘅配搭:

行到Cambridge附近又停低畀人影相,有啲水滾過嘅痕跡:

回程去到St Neots,原本只係諗住停一陣休息吓,點知著唔返車,變咗喺嗰度放埋食飯時間。後面部豪就係救兵,帶住嚿電嚟救車,兼且作為萬一部蘭都係撻唔著嘅後備車。可惜錯過咗救車過程,如果唔係就可以睇埋部蘭嘅引擎室:

部豪嘅登車平台都係South Yorkshire式高低級設計,亦可以見到嚿救車用嘅電:

部ECW蘭著返車之後繼續行程,我就揀搭部豪直接返廠影吓相。佢係前Stagecoach 16764,1998年車,10.3米長配亞歷山大RL型矮車身,D10A引擎配D863.3波箱:

個標誌驟眼望落好似National Express舊logo,但原來下面個倒N字係唔完整嘅:

底盤及車身鐵牌:

富豪錶板:

矮版R型下層車廂,側窗偏細,空間感冇ECW咁好:

由車尾望返去前面:

左頭轆組件短過ECW單門蘭,側位只坐兩個人:

樓梯裝得前過城巴單門蘭,於是條梯後面同前面部ECW蘭一樣要升高一級,但佢唔裝倒頭位,而係將張凳升高嚟裝。孰優孰劣見仁見智,倒頭位固然唔係人人鍾意,但第一排凳升高一級嚟裝望落又好突兀:

上層車廂:

為免頂頭,條梯所挖空嘅位闊過高身版:

之所以咁心急返廠影相,最主要係因為有條富豪Olympian底盤擺咗喺度,原本身份係Nottingham City Transport嘅P493FRR,睇底盤中段嘅兩格半佈局會認到佢係10.3米版:

清楚見到輪拱對上嘅側架,亦可見到窗柱間距較短,度過只有140cm,說明佢係用七隻窗嘅East Lancs E型車身(https://www.flickr.com/photos/51738247@N03/7235066790/):

好粗壯嘅頭泵把:

工整嘅底盤結構,亦可見到中段嘅兩格半佈局:

車身骨架直接釘喺側架外面:

當年應該只得East Lancs車身有直梯揀:

尾轆輪拱附近嘅側架同橫陣,尾牙前面嗰個打棟擺嘅圓柱就係爆風缸:

Dunlop Pneuride氣袋同平衡氣閥:

一開始離遠睇見到圓角而斷開嘅汽缸頂重以為係吉偈,行埋啲見到六個分開嘅汽缸頂先至認到佢係豪偈,不過唔識分TD同D10A:

Olympian車系其中一大特色 — 尾段S字形彎上去吊住引擎嘅側架:

拆咗波箱(原本係ZF Ecomat:https://www.flickr.com/photos/96429052@N07/34847303383/),見到引擎飛輪同直濕十字頭:

引擎室左邊,吊住嘅應該係軚油箱?

尾排凳底見到引擎背面部分喉管:

泊喺另一個角落嘅前Go-Ahead London General PVL71,中梯President車身B7TL:

三部城巴蘭合照,左起係163、167同378,跟住搭嘅就係378:

378被改裝成單門,中尾軸上面亦改成背對背位,唔睇佢牌箱位爭啲以為佢原本已經係一部單門蘭:

好彩重有原裝頭燈:

上車門級邊嘅BMAC 576燈:

打開咗嘅司機位門,通常底盤鐵牌唔係裝喺呢度?

已經印住Volvo名嘅底盤鐵牌:

錶板:

波掣、風錶及左邊燈號特寫:

右邊燈號及波箱油溫錶:

手掣及各開關掣:

加裝咗碟機同閉路電視,天花板盞燈仍然係BMAC 414:

暫且唔講佢寫住「Volvo Olympian」,我唔明嘅係佢明明冇換引擎,只係加裝柴油粒子過濾器就已經達到歐四微粒排放標準,然後就可以入低排區?

下層車尾改裝到冇晒原裝feel,好在車廂陣味依然係熟悉嗰隻:

全車換晒呢隻醜樣又唔好坐嘅Rowan Telmac Telford 40凳:

尾排對上嘅冷氣喉裁短咗,費事頂頭:

由Bedford開去Leighton Buzzard,沿途有高速公路,又有上山落斜(32:08穿過Woburn Safari Park重見到鹿添),畀到唔少kick-down同響迫力嘅機會,加埋12米長蘭行鄉間小路嘅反差,撇除之後發生嘅意外,呢條遊河線係plan得非常好。雖然車尾改咗背對背位有啲失望(尤其係前面有位動作多多嘅仁兄),但成部車無論係把聲(皮帶聲除外)定係陣味都同以前坐長蘭時嘅感覺一模一樣:

某啲路從未有雙層巴士行過,自有佢嘅原因,例如呢條Vandyke Road就係限闊2.0米(https://www.google.co.uk/maps/@5 ... !2e0!7i13312!8i6656),似乎plan路線嘅Nik Anthony睇漏眼。378轉入呢條路之後已經有幾個人喺路邊指指點點,一開始唔明點解,直到378去到呢個收窄位前急dup先明白。之後378原路倒後半英里返去十字路口調頭(https://www.google.co.uk/maps/@5 ... !2e0!7i13312!8i6656),一路上聽住佢後波都可以上到咁高轉,亦感受住利蘭車系褪車時零舍震撼嘅迫力聲(其實點解向前行時剎車未必會響,向後就一定有?)。終於褪到返去十字路口,但司機太早扭軚,結果左邊車尾就跌咗落坑:

雖然見得多Olympian劈彎時點側法,部車亦距離28度角好遠,但親眼見到個轆離地咁高總係好不安:

可以研究吓頭軸嘅懸掛系統結構 — 每邊由一條好厚嘅葉片彈弓做定位連桿、防傾桿兼擺臂,後面連住一條橫骨,橫骨上面裝氣袋同吸震筒,成組頭軸懸掛總共有兩個氣袋同四枝吸震筒:

頭轆由295/80R22.5換咗做315/80R22.5,亦可見到輪拱組件為遷就頭轆轉向角度嘅凹位:

中軸車呔亦同樣換大咗,亦可見到入油喉管同中軸懸掛嘅葉片彈弓,用嚟做氣墊懸掛嘅擺臂,類似嘅設計一直沿用到三軸B9TL條中軸:

另一角度睇部車嘅傾側情況,左尾轆跌落坑之後右尾轆壓到好高:

左尾轆跌咗落去,車尾晾住部車:

事發後一個鐘左右,拖車到場:

傾斜的奧黏~傾斜等救脫險~傾斜多討厭~

纜索綁喺頭尾軸,準備打橫拉返部車上嚟:

原本部拖車係想駛過嚟近鏡頭呢邊向前拖,但條路唔夠闊,於是改為打橫拖:

拖返上嚟嘅過程,可以見到中軸轉向隨住部車嘅移動而扭動:

右邊裙腳板應該係畀扯緊嘅纜索壓凹,亦見到尾轆由11R22.5呔換成12R22.5。部車行起上嚟份外穩定同舒服,全車車轆換晒厚呔可能係原因之一:

左邊嘅損毀就明顯得多,拖上嚟時扯甩咗塊裙腳板,拆咗放上車先開車返廠:

回程時因為尾轆輪拱有啲變形,行車時間中會磨到車呔,一路行一路有好大陣燒呔味,所以唔踩得太快,亦有時要停低畀條呔冷卻:

返到廠之後再睇返損毀嘅部分,嗰幾條喉除咗有兩條係冷氣機滴水喉之外,係咪重有條油箱疏壓喉?

最後一部就係前城巴167,Stagecoach編號13610,

左邊引擎蓋加多咗個網:

頭燈框又係畀Stagecoach土法改裝過:

未曾見過呢隻底盤鐵牌,係過渡期產物定係土炮?

由Herberts Travel廠搭返出去Bedford火車站,或者引擎蓋加咗個網令把聲有啲怪(特別係車外聲),但個tune同乘坐感都依然同印象中嘅一頭蘭相符:

多謝點閱,歡迎討論

評分

參與人數 5aPower +5 HugeC +40 收起 理由
city_alexander + 1 + 10 大師級作品
煙神 + 1 大師級作品
VOLVO‧MV6593 + 1 + 10 大師級作品
HZ8186 + 1 + 10 利蘭生存者 (大誤)
Hongkonger + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

NU5921 發表於 2018-5-23 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層
不明白。為什麼這些舊巴士可以加安全帶?但香港專利巴士公司卻表示舊巴士不可加安全帶。
GD5GD 發表於 2018-5-23 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
好正
HZ8186 發表於 2018-5-23 22:51 | 顯示全部樓層

今次的確係多災多難
到達St. Neots前下層有位英國既巴士迷不適
想係St. Neots走既時候就撻唔著部車
換左車之後就擱淺埋部378...

不過講廣東話既巴士迷係仲多過講英文既巴士迷呢個場面真係幾壯觀
ME 發表於 2018-5-27 21:27 | 顯示全部樓層
估唔到我同相中部P493FRR底盤幾有缘
小弟有幸地喺2004年坐過
好有可能仲坐過唔止一次tim
困為小弟曾經喺2002至2003年於Loughborough求學
差不多每個周末都會去Nottingham食飯同shopping
當年仲個friend拍下呢兩段行車片
片中部車係行走Loughborugh至Nottingham的一號線
屬South Notts旗下嘅Volvo Olympain
係P493FRR嘅同門兄弟
條影片係2003年7至8月左右拍攝的
因年代久處同攝影器材較舊的關係,所以影片質素較差
https://www.youtube.com/watch?v=w96yPS0l5IQ
而呢條片就都係喺2003年8月左右影的
架車當時係Nottingham返Loughorough,途經Gotham巴士廠
不過主角係較舊的K字頭車牌嘅Leyland Olympian
如果冇記錯的話,架車係有五波
另外,影片的8:52可以清晰見到架車嘅「超直樓梯」
https://www.youtube.com/watch?v=n2w2FycrCCc

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
EN1504-201 + 1 多謝分享

查看全部評分

BN1E18LE11WA5PE16SG8
 樓主| EN1504-201 發表於 2018-5-29 00:37 | 顯示全部樓層
ME 發表於 2018-5-27 21:27
估唔到我同相中部P493FRR底盤幾有缘
小弟有幸地喺2004年坐過
好有可能仲坐過唔止一次tim

多謝分享,如果我查得啱嘅話,South Notts應該只得兩部K牌蘭(K481/482GNN),而且都係七隻窗長陣East Lancs矮車身:
https://www.flickr.com/photos/98464140@N06/14677928985/
Bus Lists on the Web寫佢哋係ON2R56C19Z5,即係LT10(港版冷蘭一向係寫C18,South Notts呢批唔知係寫/抄錯,定係真係大過245匹)+ 5HP500
至於上面部P493FRR,查過係YN2RV18Z5,都係ZF五前速

睇咗內籠相先知道原來佢條直梯下面個儲物空間係貼住輪拱,原本睇底盤重以為輪拱外會有另一塊板封住

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ME + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

ME 發表於 2018-5-29 05:42 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2018-5-29 00:37
多謝分享,如果我查得啱嘅話,South Notts應該只得兩部K牌蘭(K481/482GNN),而且都係七隻窗長陣East La ...

原來P牌嗰批都係五波車黎
唔怪得批車行大直路比人一種踩極都仲有得去嘅感覺
至於部K牌Olympian,可能真係有超過245匹馬力都唔出奇
因為記憶所及呢兩部車嘅加速力(唔知係咪因為康偈的關係)
動力方面的確係好過P牌嗰批,特別係開車嗰下

BN1E18LE11WA5PE16SG8
8166NL 發表於 2018-6-1 23:26 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2018-5-29 00:37
多謝分享,如果我查得啱嘅話,South Notts應該只得兩部K牌蘭(K481/482GNN),而且都係七隻窗長陣East La ...

英國版Leyland Olympian如果用康偈係分180、220同250匹三款馬力
換算返250匹做kW有186.4kW (佢標250bhp),四捨五入下型號全寫引擎個代號係C19就好合理,係唔知點解港版零零丁丁係要變個245bhp版
 樓主| EN1504-201 發表於 2018-6-2 01:42 | 顯示全部樓層
8166NL 發表於 2018-6-1 23:26
英國版Leyland Olympian如果用康偈係分180、220同250匹三款馬力
換算返250匹做kW有186.4kW (佢標250bhp) ...

又再查過Bus Lists on the Web,原來寫到明係C19(250匹)嘅只得上述兩部K牌蘭(當然唔排除有啲ONCL10會係250匹),其餘睇得出馬力嘅兩軸康偈蘭大多數係C13(180匹),少量係C16(220匹),寫C18(245匹)嘅全部都係三軸版,實在唔明點解會爭兩軸版五匹。

睇返陳生本書,250匹版嘅波箱齒比可能同一般常見Ecomat唔同,一波係2.81而五波係0.8(一般係0.83),極速更高: