hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議 72 延長至美孚 (另外 6 號不入美孚總站) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議 72 延長至美孚 (另外 6 號不入美孚總站)

10598C 發表於 2018-5-24 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE32KZ9147 發表於 2018-5-24 22:54
72出九龍的確係營盤街最多人落
返沙田非繁/星期六日九江街,永隆街係大站,青山道其他站各上三五七個客
繁 ...

多謝分享,因為成日都覺得72、86行青山道站位冇咁方便

同埋早一排272E開左,可能72來往汝州西街一帶客量會有所下跌
10598C 發表於 2018-5-24 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-24 23:12
我諗未必得
因為九巴72經深水埗後
就即轉上大埔道往沙田

石硤尾都要搭86...
mrm23 發表於 2018-5-25 09:07 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2018-5-24 18:11
240X 全日只係多咗全日去葵興葵芳
而家49X城隧轉車個班次似乎仲吸引好多

240X 其實真正主力係做沙田特快荔枝角同美孚..

九仔原本係想由 286 / 249Y 做呢個角色,
不過而家好明顯想等食水更深的 240X 做...
mrm23 發表於 2018-5-25 09:49 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-24 23:12
我諗未必得
因為九巴72經深水埗後
就即轉上大埔道往沙田

其實好耐之前小弟都提過呢個方案,
不過跨隧道循環線好似真係未有例子...同埋會冇左回程的獅隧轉乘...

(同樣可以考慮的其實還有 46X 特班,顯徑->城隧->美孚->青沙->顯徑)

Snowbb 發表於 2018-5-25 11:23 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-5-24 21:11
86應該加經大圍殺86A

86A 沿線都係D執雞位 , 搵 86 行大圍冇好處

JC3987 發表於 2018-5-25 20:36 | 顯示全部樓層
我諗未必得
因為九巴72經深水埗後
就即轉上大埔道往沙田

我嘅推論剛好同你相反…
正因為 72 喺九龍嘅服務範圍唔大,所以九龍段改為循環線都唔係兜好大個圈。

72 由 SCAD 到長沙灣一共 7 個站,改循環線的話頭 3 個站返大埔會慢咗,尾 3 個站會快咗。
SCAD 返大埔可以用現成嘅 81 轉乘,之後兩個站 (深水埗) 返大埔都係坐多 5 分鐘。
但係成條線服務範圍同運作效率得以提昇!

反之如果你話 86 改循環線,唔通石硤尾返沙田要同你遊到長沙灣至上青沙!?行唔通喎…
Handsome 發表於 2018-5-25 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層

240x點睇都係一條上下班嘅通勤線,主要來往沙田和葵涌/長沙灣工貿區。如果用佢來開全日,客量唔係咁可觀。
js904 發表於 2018-5-26 07:38 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-5-25 21:38
240x點睇都係一條上下班嘅通勤線,主要來往沙田和葵涌/長沙灣工貿區。如果用佢來開全日,客量唔係咁可觀。 ...

其實240X下繁頭車去到荔枝角都只係上到坐滿但仲有位企, 非繁的話唔敢話蝕到出血但唔覺得會夠客

想郁86果啲人要諗下86中間做咁多流水客,  大把人俾緊$8.9/$7.8/$6.4搭幾個站, 九巴會唔會咁輕易放棄

fatpear 發表於 2018-5-26 08:50 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2018-5-25 20:36
我嘅推論剛好同你相反…
正因為 72 喺九龍嘅服務範圍唔大,所以九龍段改為循環線都唔係兜好大個圈。

先唔講轉循環深水埗入大埔/沙田會慢幾多
請為可憐嘅司機大哥諗諗
現時單程唔塞車一單一個鐘都未必得
轉循環嘅一轉要幾耐?
元洲街燈陣加埋沙市無定時塞一輪
班司機到時真係要帶定真 · 尿袋去開工
而且本身72已經疏,轉循環嘅沙市一塞就一定斷哂欖
leo_ku 發表於 2018-5-26 09:57 | 顯示全部樓層