hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議 72 延長至美孚 (另外 6 號不入美孚總站) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議 72 延長至美孚 (另外 6 號不入美孚總站)

GU9338 發表於 2018-5-26 18:21 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-26 11:36
非繁49X 一樣有做40X、46X、47X轉乘客,49X 有負擔有咩咁出奇?

49X 做唔切就話要 240X 分流 ,
非繁 40% 有乜野要人地幫手 ?

我無興趣聽你講 40/6/7/9X 之間有互轉客呢啲阿媽係女人嘅野 ,
你解釋唔到 49X 非繁 40% 點解仲要 240X 幫手就咪鬼遊花園浪費大家時間

仲有
240X 一時又話「唔駛半個鐘」一時又話「25 分鐘」,你想點 ?
想用語言偽術帶我地遊花園呀嘛 ? ok fine

不過俾多 5 分鐘我都好想見識點樣由置一飛到黃泥頭 , 唔知唔落客唔理紅綠燈得唔得呢
請用文明來說服我。
HG3632 發表於 2018-5-26 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-26 10:30
49X 經第一城又停城隧口, 有客轉40X、46X、47X 有咩咁出奇,
49X轉40X/46X/47X 的人龍你見過未? 不過我睇 ...

49X一轉車做緊幾多客?
廣源至河畔 — 城隧 (轉40/3/6/7/8X/263/269D)
廣源至河畔 — 荃灣青衣
沙中 — 荃灣(特快), 青衣
城隧 — 荃灣(特快), 青衣(獨市)
城隧 —> 沙中
荃灣 —> 青衣(特別係楊屋道)
沙中至一城 —> 一城/廣源(密過83K,平過80K)
兩蚊客直頭會喺過隧道前落車

240X只係可以幫到第一類客 仲要係唔包荃灣同大西北(呢樣青沙轉乘幫唔到)
我諗班客點都唔會龐大到值得放棄其他客爭取維持現時班次嘅權利囉
(姑勿論短途客係咪條線目的 總之九巴喺度賺唔少)

而家49X非繁都冇幾多班得四成客 你話249X我就信姐
只要因為收車或塞車而比原定開疏左 就好客易企人甚至頂閘
而且佢有全日雙向需求 根本冇幾多時間可以講得上係非繁
自從開左249X之後已經拉疏左 尚且可以體諒249X青南獨市 但240X既唔係完全獨市 又同49X客源實在差太遠

要條咁好客嘅49X就條唔會有全日穩定客源嘅240X 你冇野呀你?
你話49X慢同兜 但我可以肯定 啲人冇你感覺咁強烈 而且寧願要密車
咁嘅天氣就算有ETA都唔會有人中意喺街等車

作為240X沿線居民 我梗係希望有全日青沙線 但要犧牲49X班次嚟換?不了。

利申: 唔係覺得240X冇用 只係現階段未有足夠條件全日

Handsome 發表於 2018-5-26 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-26 10:00
86 取消係好難, 但可以縮短去蘇屋或者西九龍中心,

到時一樣做番石硤尾往來新城市呢個位。

1)蘇屋總站重有冇坑位?  如果擺西九龍總站又係咪順路?昌華街永隆街一帶啲客去邊搭車入沙田?2)美孚行去甘泉街你知唔知行幾遠?3)睇番249x自從全日之後,非繁/假日開30分鐘嘅客量,相信巴士公司唔知會唔會夠薑開全日?
Handsome 發表於 2018-5-26 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

叫人行得去長沙灣不如搭2B/2F,起碼票價平啲同走線
Handsome 發表於 2018-5-27 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-5-26 23:59
叫人行得去長沙灣不如搭2B/2F,起碼票價平啲同走線

接上〉正常啲?叫人搭214又貴又兜?
Snowbb 發表於 2018-5-27 17:49 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-26 09:57
根本係閣下無中生有, 請問邊一個成日針對86、86A、86C?

86 不論係沙田, 還是九龍段都係重口味, 同86C  ...

根本係閣下無中生有, 請問邊一個成日針對 86、86A、86C ?

86 不論係沙田, 還是九龍段都係重口味, 同 86C 都係一樣, 係有重組必要,

呢個都係客觀事實, 如果唔係九巴就唔會建議改 286C。

86 要改組係有其他可能性, 直接取消當然非常困難, 但可以係縮短減班減時,

例如 86 可以縮去蘇屋邨, 跟番RPP 裡 86C 的走線, 或者縮去欽州街, 同樣做得番深水埗第一城呢個位。

用 86 / 86C 換 240X / 286C 既建議已經唔知係本版見過幾多次 ,
仲唔係成日比人針對 ?

86、86A、86C 三條線入面 , 我只能夠講 86A 真係較為遜色 , 因為服務範圍細加上與其他線有重疊
但係 86 / 86C 係完全唔能夠講係差 , 至少每逢假日都可以見到兩條線坐滿甚至要企

86 九龍段想問下邊度重口味 ? 86A、86C 都係沿著石硤尾落深水埗 , 行青山道返新界
如果咁都重口味 , 要點樣行先好 ?
Besides , 如果目的地係深水埗 , 86C 碌到乙明都唔見得慢過 286C , 呢點已經唔知重覆幾多次

上面提過, 86 可以縮去蘇屋或者欽州街, 一樣做SSP, 無必要去到美孚咁遠, 美孚交比240X就得。

如果將 86 縮短 , 明愛附近一段青山道要行到蘇屋甚至 SSP 先有車搭 ?
同埋係 86 唔取消既前提下 , 邊度搵車將 240X 全日 ?

240X 全日係減輕 49X 城隧轉車站 (第一城<>葵涌) 同 47X 負荷
點止一條通勤線咁簡單。

86 2014年非繁的載客率得31%, 繁時有74%, 只係繁忙時間叫做多D人坐

240X 點樣減輕 47X、49X 負擔 ?
如果係返放工客 , 240X 依家已經做緊繁忙時間 , 非繁 49X 轉 40X、46X、47X 三條線真係唔夠 ?

240X 淨係經過乙明外圍根本幫唔到 47X 幾多 , 如果兜市中心就真係可能吸到 47X 客

leo_ku 發表於 2018-5-27 19:46 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-27 20:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-27 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-27 20:01
86C 繁忙時間載客率得74%, 286C 係94%,

86 繁忙時間載客率都係得74%, 非繁更加係得31%

286C繁時客量好唔代表非繁會好客,大把線繁時爆到九彩,非繁拍烏蠅
非繁86C嘅定線會好過286C
gu9434@24 發表於 2018-5-27 20:54 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-27 19:46
1. 如果蘇屋無位, 九巴根本唔會建議86C縮線縮去蘇屋。昌華街永隆行去蘇屋總站坐車囉。
2. 甘泉街總站去美 ...
2. 甘泉街總站去美孚只係過條馬路, 日日大把人咁行啦, 如果唔係40 美孚站的客邊度來?

果段路有人行去搭40 原因有兩個
1.特車得兩班 而且尾班倒頂閘 班返工客唯有焗行..
2.價錢上有優勢 $6.4特快有一定吸引力

但係南昌街果班客大多都係長者/行動唔方便 ..
兜入甘泉街既時間已經仲耐過直去美孚 叫佢地行過去??

平時就叫人轉車  
今次個問題明明可以BBI解決 叫人行路 想點先