hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 606X新增回程消息

brianso198 發表於 2018-6-8 06:21 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-6-8 01:27
家陣個問題係
無論新定九,唔少車返到總站已經係對家時段
結果逼住踢返對面總站,好浪費資源

行少廿分可以解決問題?
而家106筲箕灣起載嘅車唔多,
好多時一嘢踢去西灣河甚至經常去到北角,
我會好質疑踢落筲箕灣係咪真係解決到問題。

castanopsis 發表於 2018-6-8 20:29 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-6-8 06:21
行少廿分可以解決問題?
而家106筲箕灣起載嘅車唔多,
好多時一嘢踢去西灣河甚至經常去到北角,

無話完全唔會過鐘
但縮到筲箕灣已經可以減少好多無謂私牌

106過鐘,會踢去西灣河甚至北角起載
唔等於106要縮到鰂魚涌先可以減少過鐘
反而係證明縮去筲箕灣有用

點解?
問你一個問題你就明——

一架106
北角>筲箕灣>柴灣>小西灣>私牌落北角北角>筲箕灣>北角
邊個快?

好明顯係後者

換言之,只要106縮短至筲箕灣
本身私牌落北角堆車,總站開都唔會過鐘/踩入對家時段
而本身過鐘過到踢去北角都已經係對家時段,要直接踢去對面總站既車
變咗可以私落北角載客過海

與此同時
無論新定九
都唔需要再擔心自己時段黃大仙頭幾班車接唔到港島頭幾班車
搞到要私過對面海開頭車既問題

成條線營運效率會高咗好多
甚至可以喺縮短以外,再減一堆車出來做其他嘢
brianso198 發表於 2018-6-8 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-6-8 20:29
無話完全唔會過鐘
但縮到筲箕灣已經可以減少好多無謂私牌

坦白講,唔好咁開心以為減到車。
Ming@5119 發表於 2018-6-8 20:57 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-6-8 20:40
坦白講,唔好咁開心以為減到車。

我諗淨係提升營運效率呢一點,已經值得縮106啦
brianso198 發表於 2018-6-8 21:15 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-6-8 20:57
我諗淨係提升營運效率呢一點,已經值得縮106啦

其實就算縮落筲箕灣,話就話可以慳到廿分一個單(即係40分一轉)
但106呢D線, 一塞可以塞成兩三個鐘都未返到去總站, (而呢D case唔係罕見)
咁我會覺得,
縮線唔係唔得不過唔係縮落筲箕灣囉...

以106個情況,
真係要縮到去鰂魚涌先有效提升營運效率...

但縮到咁遠會唔會得到區議會支持, 大家明的...

除非106縮短(例: 九龍城碼頭<>鰂魚涌)並同時叫106P全日,
咁反而好過只係叫106縮落筲箕灣...
但以而家106車數似乎唔係好夠...

Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-10 00:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-6-8 01:00
我反而會覺得九龍段難斬短過港島段
黃大仙唔係個個位都有得搭116
而南行銅鑼灣塞車既時段,106未必慢過11 ...

如果106/116<>118 work既話
而家已經可以縮得條106
說到底兩段其實都難斬
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2018-6-10 01:25 | 顯示全部樓層

理想上,106要縮到去QB至九碼先叫有效率。

但現實係成大堆$2廢老客 + 其他流水線越做越頹的時候,106所承擔的流水任務,已經多到難以改線。

加上巴士公司寧願隧巴過鐘私牌,都要整頹堆流水線,咁更加無誘因去改線。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ricky 發表於 2018-6-10 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-6-10 01:25
理想上,106要縮到去QB至九碼先叫有效率。

但現實係成大堆$2廢老客 + 其他流水線越做越頹的時候,106所承 ...

106咁縮法邊過到黃大仙一關。
$2票對巴士公司更好,長者樂意唔揀車咁搭貴價車,巴士公司有政府補貼差價,變相賺得更多。
castanopsis 發表於 2018-6-12 12:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-10 00:27
如果106/116118 work既話
而家已經可以縮得條106
說到底兩段其實都難斬

無甜頭之下,叫柴小放手106,佢地反對係正常
但如果加條606X落去,已經唔同講法
尤其606X如果行觀塘道去九碼,真係做到一班搭緊106既柴小客

Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-12 16:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-6-12 12:39
無甜頭之下,叫柴小放手106,佢地反對係正常
但如果加條606X落去,已經唔同講法
尤其606X如果行觀塘道去 ...

有606X對柴小來講當然冇問題啦
但係九龍段呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過