hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [JB] 尋找逾廿年車齡Benz (附不專業攻略)
開啟左側

[Others] [JB] 尋找逾廿年車齡Benz (附不專業攻略)

nokia_hk_fans 發表於 2018-6-3 20:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下所有相片均攝於2018年5月30日。

去開新加坡搭B10M,順便上一上新山搭下啲老Benz,分別係OH1318同O405。
準確嘅車齡我唔太肯定。不過根據網上消息,佢哋經已服務超過廿年。

無專業器材,大家粗粗地忍住我堆手機相先  

劣質行車片兩條:
Mercedes-Benz OH1318 (車牌:WFV 2346)

Mercedes-Benz O405 (車牌:JEJ 6475)

新加坡一cross border就係新山,去開新加坡嘅巴士迷,不妨上吓去,即日來回係一個不錯嘅選擇。

————————————————————————————————————————
不專業攻略嚟喇~

網上嘅資料比較少/唔完整,希望我嘅所見所聞可以幫到有興趣揾批Benz嘅朋友~

路綫:

呢批OH318/O405由Transit Link JB(City Bus)擁有,但已經陸續被更換成旅游巴。
Transit Link JB嘅路綫唔多,全部均以Larkin/JB Sentral作總站。
爲咗方便起見,我出發前畫咗幅"Transit Link JB路綫圖",理論上只會在呢堆綫揾到堆OH1318/O405:

(堆公里數我自己用Google map度嘅,可能會有誤差)

去JB Sentral等車會係更好嘅選擇,因爲去Larkin嘅話,基本上只係孤注一擲在2號綫上。
(雖然,2號嘅OH1318命中率都幾高)
至於點解我去咗Larkin唔係JB Sentral,主因係我在CIQ糊里糊塗上咗架星柔快車......

外部鏈結:
完整新山巴士路綫圖
2 3 13 15 39 41 123 133 188 331

收費:

Transit Link JB只收現金(馬幣),收費RM1-4不等(約HK$2-8不等),由司機負責賣飛。

***注意事項!!***

1. 戴口罩
但凡有車經過嘅地方,都會被濃濃嘅油渣味籠罩。
在街站等咗一個鐘頭車,已經覺得極唔舒服;
爲健康著想, 戴返個口罩會較好。

2. 由新加坡Woodlands關口去新山關口,交通暢順情況下千萬不要步行過橋
部分路段不設路肩,需在馬路步行,臨近CIQ更需橫跨越條行車綫,
一來食塵,二來大量車輛在背後呼嘯而過,都頗牙煙。

3. 過關時間
即日來回的話,由新山返回新加坡Woodlands,
一係就3pm前過關,一係就9pm後先過,唔係有排塞。

另外,當地司機在行車時雙手離軚玩電話、載客途中入油站加油(兼唔熄火就入油)等等,均屬正常情況。

希望幫到大家,有其他問題嘅歡迎留言  
————————————————————————————————————————

最後我有啲問題想問,唔知有無師兄可以解答:

1. 何解星柔快車嘅車費,
由Larkin搭到新加坡Queen Street嘅收費係RM3.3 (約港幣6.6),
但由新加坡關口搭到新加坡Queen Street,收嘅係SG$3.3 (約港幣19.5)?

2. SMRT 950在JB CIQ個站喺邊 (往JB Sentral)?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 1 + 10 Huge C

查看全部評分

S3BL343@66 發表於 2018-6-3 22:34 | 顯示全部樓層
批車既車身都幾似曼谷堆BENZ, HINO 同 DAEWOO
唔知係咪同一個車身廠,定互相參考
ksmbh 發表於 2018-6-3 23:35 | 顯示全部樓層
遊一轉2仔都幾長...
 樓主| nokia_hk_fans 發表於 2018-6-4 19:32 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2018-6-3 23:35
遊一轉2仔都幾長...

根據司機所講,來回一轉起碼6粒鐘......

爲咗在繁忙時間前翻落新加坡,我都係搭咗一段路仔就算.....
wtjc 發表於 2018-6-5 01:16 | 顯示全部樓層
謝謝樓主分享,為樓主嘗試解答兩條問題:

1. 多年前開始這條路線的時候,大家都是收同樣價錢的星/馬幣,但當年的匯率大約為1:1,所以實際價錢是一樣。但經過那麼長時間,現在的星/馬幣匯率已是1:3,但由於各方各自定價而一直沒有大改變,所以造成馬來西亞方出發的車資便宜新加坡出發的1/3。不只是星柔快車,馬來西亞方的巴士公司Causeway Express也是一樣。

2. 喺CIQ過關後唔好轉左180度經通道同天橋落JB Sentral,應該直行然後落樓梯到18-30號巴士停車位,嗰度有160/170X/950往JB Sentral,以及170往拉慶(Larkin)。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
nokia_hk_fans + 10 感謝分享!

查看全部評分

樓主| nokia_hk_fans 發表於 2018-6-6 00:16 | 顯示全部樓層
wtjc 發表於 2018-6-5 01:16
謝謝樓主分享,為樓主嘗試解答兩條問題:

1. 多年前開始這條路線的時候,大家都是收同樣價錢的星/馬幣,但 ...

我有直行然後落樓梯落個巴士停車位到,但當時剩係見到160/170,如圖(網上圖片):

逛勻成個area都唔見有牌寫950侯車處,然而,就算有950經過,都係飛站唔上客。

問啲職員,剩係叫我唔好等950,叫我上160 (我又衰嘅,係都唔想搭KUB)
問點樣行路去JB Sentral,又係叫我去搭160。

最後見到有架星柔MAN,咪盲盅盅去咗Larkin。

所以我先至想了解下950其實在邊度等...
sancouve 發表於 2018-6-6 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層

nokia_hk_fans 發表於 2018-6-6 00:16
我有直行然後落樓梯落個巴士停車位到,但當時剩係見到160/170,如圖(網上圖片):

上網搵到條片,唔知幫唔幫到你:https://www.youtube.com/watch?v=9Mla_hx9U-0

條片都幾年前,而家可能又唔同咗位
wtjc 發表於 2018-6-6 02:00 | 顯示全部樓層
nokia_hk_fans 發表於 2018-6-6 00:16

呀你講得啱,其實依家950喺馬來西亞係唔會載客(可能佢冇權載客?)但留意過好多次,950過CIQ後唔似160/170X落去兜個圈然後直接回關口,而係吉車咁去到幾遠(好多架都係咁)先返CIQ,但實際原因我都唔清楚,甚至覺得幾神秘。我諗到嘅原因係到某遠離JB市中心嘅油站入平油,或者去一個地方停車休息,但呢個純粹推測。
wtjc 發表於 2018-6-6 02:05 | 顯示全部樓層
sancouve 發表於 2018-6-6 00:48
上網搵到條片,唔知幫唔幫到你:https://www.youtube.com/watch?v=9Mla_hx9U-0

條片都幾年前,而家可能 ...

Kotaraya II Terminal 已成歷史了,照我所知新加坡巴士過到去JB已冇晒正式嘅總站,只有路邊短暫停泊...
ac 發表於 2018-6-8 19:29 | 顯示全部樓層

wtjc 發表於 2018-6-6 02:05
Kotaraya II Terminal 已成歷史了,照我所知新加坡巴士過到去JB已冇晒正式嘅總站,只有路邊短暫停泊...
...

其實是不是即是現在SMRT的950已在大馬關口直接作總站?
AC - Alexander Chan