hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 279A 提升至全日服務及大幅修改走線 ...
開啟左側

建議 279A 提升至全日服務及大幅修改走線

GU9338 發表於 2018-6-5 10:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 279A 為聯和墟及天平居民帶來較快前往青衣或欖隧轉乘的途徑 , 但服務限時限刻
2. 翠麗居民未能受惠於 279A
3. 新田轉車站交通不便 , 沒有方便途徑透過欖隧轉乘前往 (A43P 收費過於高昂 , 78 路線迂迴)
4. 278X 荃灣 - 上水需時較久,導致乘客流向 279X 轉乘 , 但服務範圍亦只限上水站一帶

建議:
279A 提升至全日服務 , 初步班次為 30 分 , 繁忙時間為 15-20 分
1. 北區走線繞經翠麗花園一帶
2. 中途經停新田轉車站
3. 過欖隧後不經汀九橋及青衣西路 , 改經荃灣一帶

往青衣站停站:
1. 聯和墟總站 ($15)
2. 海聯廣場
3. 粉嶺樓路
4. 皇府山
5. 順欣花園
6. 上水站
7. 新成路 (新增車站)
8. 符興街 (新增車站)
9. 寶石湖路 (新增車站)
10. 彩蒲苑彩顏閣 (新增車站)
11. 新田轉車站 (新增車站)
12. 大欖隧道
13. 荃景圍天橋 ($5.1)
14. 愉景新城
15. 荃灣站
16. 大河道
17. 楊屋道街市
18. 橫窩仔街
19. 灝景灣
20. 青衣站

往聯和墟停站
1. 青衣站 ($15)
2. 安湄樓
3. 橫龍街 ($14.2)
4. 楊屋道街市
5. 福來邨永樂樓
6. 荃景圍天橋
7. 大欖隧道
8. 新田轉車站
9. 上水站 ($4.7)
10. 石湖墟郵政局
11. 上水圍
12. 翠麗花園
13. 北區運動場
14. 天平邨天明樓
15. 皇府山
16. 粉嶺樓路
17. 上水宣道小學
18. 聯和墟總站

===
後續

1. 279X 或需稍為調整班次至非繁 15 分 ,
但需視乎青衣北 - 上水乘客是否同樣選搭繞經新田的 279A (即 A43/A43P 模式)

2. 278X 荃灣 - 上水客源或會進一步流失 ,
由於現時尚有粉嶺南、城隧轉車站及葵涌客源 , 現暫時建議總站不變
若荃灣段日後出現空載問題 , 總站可考慮遷往葵涌

3. A43P 北區走線可考慮跟隨 279A,改善空載問題

歡迎討論
請用文明來說服我。
m_rd08 發表於 2018-6-5 11:15 | 顯示全部樓層
點解青衣方向唔行天平路去左天平翠麗先?
 樓主| GU9338 發表於 2018-6-5 11:45 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-6-5 11:15
點解青衣方向唔行天平路去左天平翠麗先?

279A 停開順欣所以照跟無行天平路

至於點解係天平 > 上火 > 翠麗唔係上火尾站 ,
主要考慮到咁行對聯和墟 / 天平實在唔開胃同燒油
279X 本身尾站都塞塞下先上到公路 , 行新成路經大頭嶺上公路都唔差好遠

俾多啲 Google map 數據:

皇府山 > 馬會道 (天平 > 翠麗) > 石湖墟 > 上火 : 10 分
上火尾站 > 經雞嶺 > 大頭嶺 (= 現有 279X):7 分
合計 17 分

皇府山 > 順欣 > 龍琛路 > 上火 (= 現有 279A) : 6 分
上火 > 龍琛路 > 翠麗 > 經寶石湖路 > 大頭嶺 : 8 分
合計 14 分

上火尾站與否都係差 1 分 , 計埋停站差距都係細
但前者石湖墟 > 上火 > 公路就仲要塞上水廣場出面兩次 , 後者對聯和墟 / 天平就相對順眼
所以得出咁嘅行法
請用文明來說服我。
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 12:25 | 顯示全部樓層

又要兜荃灣,搵青衣笨,仲減279X班?點解成日D人諗定線要先荃葵後青衣,唔可以先汀九橋去青衣,再去荃灣,或者經翠怡去葵芳?
0q9w8e 發表於 2018-6-5 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 12:25
又要兜荃灣,搵青衣笨,仲減279X班?點解成日D人諗定線要先荃葵後青衣,唔可以先汀九橋去青衣,再去荃灣, ...

其他區去荃葵需求大過青衣
 樓主| GU9338 發表於 2018-6-5 13:17 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 12:25
又要兜荃灣,搵青衣笨,仲減279X班?點解成日D人諗定線要先荃葵後青衣,唔可以先汀九橋去青衣,再去荃灣, ...

已經講明係視乎需求
如果到時所有人死等 279X 唔上 279A , 或者九巴天降資源加俾 279A , 我都唔會要 279X 減班

你留意返我提出所有背景
如果先青衣後荃灣根本做唔到分流 278X 嘅效果
而青衣今次亦多咗條 279A 去新田 , 邊有搵笨 ?

你可以話我今次建議青衣唔係最大得益者
但你要明白 279A 本身已經唔係設計俾青衣人用
請用文明來說服我。
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 13:19 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2018-6-5 13:05
其他區去荃葵需求大過青衣

咁條線去荃葵唔係抽青衣車嗎?更何況條線仲要兜荃葵,青衣梗係搭279X啦!要抽車應該用額外資源同埋少部份嘅278X唔係去搞279X。如果青衣需求咁小,279X又會咁好客?睇清楚重點先回文啦
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 13:23 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-6-5 13:17
已經講明係視乎需求
如果到時所有人死等 279X 唔上 279A , 或者九巴天降資源加俾 279A , 我都唔會要 279X  ...

279A如果唔係比青衣使用,就縮短擺海濱/西站,唔好擺喺青衣站,咁就可以慳返部車,仲有唔好減279X車,如果真係有心做青衣,建議最好擺葵芳,經南橋,翠怡花園,青衣站,北岸公路去㰖轉,如果用返你原本建議,279A不服務青衣,縮短至荃灣,咁青衣就梗係搭68E/279X轉279A去新田
 樓主| GU9338 發表於 2018-6-5 13:34 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 13:23
279A如果唔係比青衣使用,就縮短擺海濱/西站,唔好擺喺青衣站,咁就可以慳返部車,仲有唔好減279X車,如果 ...

我有一樣野唔明 , 講到經荃灣咁反感 , 咁 68A 又有人死攬 ?
大把版友建議過 57M 改頭換面行汀九橋出入青衣經埋屯市 , 又唔知點解一堆反對聲
279A 經荃灣上欖隧係唔夠汀九橋直出快 , 但相差時間亦唔見得不能接受 , 出荃灣搭跑狗咪又係同路

咁而家 279A 朝早 7-9 南行限定去青衣 , 的確唔係俾青衣人用喎
今次無論上水北、新田、荃灣、青衣都有得益,我睇唔到由無變有都要反對嘅原因 (如果要死保 279X 咁最多咪唔減班)

至於葵芳 / 青衣中 , 我先前已經建議 68E 拉長去青衣南做大欖隧個網絡 , 但唔在此再詳述
請用文明來說服我。
10598C 發表於 2018-6-5 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

不如荃灣落去欖隧轉車,279A直去青衣站再落青衣中南