hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果

384047x 發表於 2018-6-8 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層

18x有冇可能取消?
ahken 發表於 2018-6-8 15:47 | 顯示全部樓層
一路公交 發表於 2018-6-8 14:00
而且好唔公平就係,憑咩野柴小區通宵交通便捷程度幾乎與日頭無異(N8/N8X/N8P/N118香港九龍各區有快又慢, ...

呢個世界的確係唔公平...2013年我已經喺度講, 但到今年2018年柴小巴士公司仍然係咁

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 哈哈辛苦晒

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Charon1999 發表於 2018-6-8 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 15:33
18x有冇可能取消?

至少新巴短期內唔會比佢死
Kitkit1120 發表於 2018-6-8 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

不如係 5B 尾車之後開 N5B, 每 30 分鐘一班,都好過拉長 N8X, 加番 N5B 同 N8, N8X, N8P BBI
brianso198 發表於 2018-6-8 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-8 13:54
唔知嘉亨灣一帶居民早繁搭720正線定720X線往中環快啲呢?

嘉亨灣?行返去坐地鐵把啦
Kitkit1120 發表於 2018-6-8 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-6-8 19:14
嘉亨灣?行返去坐地鐵把啦

其實而家 d 人係未都大部分行去太安樓坐車?
brianso198 發表於 2018-6-8 23:16 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-6-8 22:33
其實而家 d 人係未都大部分行去太安樓坐車?

嘉亨灣果邊呢,
其實行過去直線距離望落唔遠但個問題係D過馬路方式D客會好易跌落地鐵...
反正搭地鐵又煩巴士又煩,
點解唔搭地鐵?

話雖如此,

西灣河尾站特快其實係有得做,
不過問題係果度人口無大升,
唔可能投入資源做...

而新巴自己都講明唔會再係東區加車,
因為東區人口已經穩定...

HV7025 發表於 2018-6-8 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-8 13:18
690而家好似城巴都有ETA,非繁減班就算佢啦,反正條線都係等陰乾
但都唔明點解死都唔肯cut逆繁忙方向止蝕 ...

朝早返將軍澳方向嘅690,去到炮台山有5個人已經算好多,全吉車完全無客都見過唔少次。如果要止蝕,停呢段服務,類似307去到10點先有北行班次,相信爭議聲音好少。反而繁時大約十零分鐘一班都時有企人,就唔應該再縮
Kitkit1120 發表於 2018-6-9 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-6-8 23:37
朝早返將軍澳方向嘅690,去到炮台山有5個人已經算好多,全吉車完全無客都見過唔少次。如果要止蝕,停呢段 ...

將少客時段減到 30 分鐘一班先,再無客再減,一步步黎吧
Ravenclaw 發表於 2018-6-9 00:24 | 顯示全部樓層

我早上試過坐私家車690入將軍澳,七海上景林落轉GoBeeBike去坑口,冇其他客