hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴25一問
開啟左側

[問題] 新巴25一問

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-8 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 呢條線平日早繁往中環方向/晚繁往寶馬山方向客量如何?非繁/假日客量係咪好一般呢?
2 早繁有機會面對「內告士打道」塞車問題嗎?改行「外告士打道」、加快車程嘅建議又是否可行(改停「百德新街」、「舊灣仔警署」、「分域街」(、「海富中心」))?

3 東行可否改道告士打道,以加快車程,如依新巴2走線,「金鐘站」後經「金星大廈」、「入境事務大樓」、「維多利亞公園」、「維多利亞公園」後返回原線?

3 早繁能否起疏導新巴18系炮台山乘客之效?呢條線存有同18系各路線重組嘅空間嗎?

4 自呢條線於2013年重組後,西行不再途經天后廟道(炮台山道以西一段),有冇為沿線乘客帶嚟嚴重交通不便?若否,東行可唔可以亦撤出呢段天后廟道,改經炮台山道上山呢?

5 呢條線喺中環碼頭一帶客量如何?有冇離島居民習慣性咁搭乘呢條線往金鐘、灣仔、銅鑼灣等地通勤?

6 有指呢條線喺「天后站」有唔少乘客上車往寶馬山,係咪真有此況呢?相比速度較快嘅線小49M,呢條線對天后一帶乘客仍然有咩吸引力呢?
TankKingEH9697 發表於 2018-6-8 14:17 | 顯示全部樓層
早繁內告通過外告
坦克王EH 9697
khl265 發表於 2018-6-8 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
下繁內告同外告行車時間相若
aquarius83 發表於 2018-6-8 14:58 | 顯示全部樓層

1) 上繁唔少人從寶馬山搭車落炮鐵轉鐵, 而在炮鐵有唔少等18P/619嘅"流水客" 轉搭, 不過執雞為主
下繁客量唔算好好,  兩繁38xx都夠載, 非繁單層夠載, 但係星期日假期唔少姐姐同shopping客
2)  上繁內告順過外告, 最多塞景隆街附近
3)  25 上繁幫到18P 手, 但中環客為主, target 係619客多啲, 始終坐619/25入灣仔內街係方便過行港灣道嘅18P
4)  夜晚炮台山以西果段兩個站都有人落, 落山啲人冇咁介意, 上山就甘啲, 要記住呢條係斜路, 同埋25可以有直車由銅鑼灣直達,唯一替代嘅49M 只係上到山.  25改道最影響嘅係大坑客, 完全0替代 (搞到個區議員個黨輸選舉)
改炮台山上令到車程變長咪仲趕客
6) 呢條線天后站唔算好客,最多兩三人, 大部份貪密搭小巴, 同埋炮台山道之後兩架車行唔同路

利申: 前銅鑼灣道現炮台山居民, 幾乎日日搭25

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
tzuyu.taiwan + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

gordon0530 發表於 2018-6-8 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層

1 早繁中環方向七點幾通常就大約20人上清風街,通常每日都係固定果班客。八點幾就多人,見過幾次滿上層上清風街天橋。  晚繁成日脫班,上山通常係中環、金鐘有人上,通常20人左右,至於灣仔、銅鑼灣,好睇前面有冇25A。  假日的話,朝早落中環好多姐姐,可以爆窗口位。至於下午時間,落山方向好少人上,通常寶馬山上車人數一隻手數得完。上山的話,都係睇有冇25A,中環有時都有10幾個姐姐上。
  2 早繁我通常七點幾坐,如果唔落雨的話,係完全暢通。朝早其實行內告快些,舊灣仔警署有788、307落客太慢。反而上繁後行會仲好,快D到。

3 東行最好唔好改,一黎告士打道成日塞車,會搞慢曬。二黎咁改會搞到灣仔、銅鑼灣少個選擇翻天后廟道(尤其炮台山道以西)  

4 翻寶馬山最好唔好經炮台山道了,25C當年死因就係太兜同塞興發街。而且25上山快過25A,所以好難郁
5 中環碼頭的話,如果有長洲船的話,通常有大約十個上。如果冇的話,D客見到2、11就會行去,唔會等25。另外朝早有唔少離島學生上25翻寶馬山,我係金鐘見過可以滿上層,所以應該佔唔少碼頭客。

6 通常如果49M冇車,D客見到25扭入坑就會即刻跑去上,下繁最明顯,不過通常10個左右,非繁更加冇人等,直接飛。至於點解吸引,一黎唔駛等49M D車翻,二黎25收$4.1,49M$5.6,差咁遠,所以通常我都等25

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2018-6-9 02:50 | 顯示全部樓層
1.

平日早繁(0815-0900)往中環主要用家系寶馬山居民。

平日早繁(0815-0900)通常坐滿什至企一架33XX/38XX/40XX埋炮台山站,當中有10-20人落車轉鐵。炮台山站會有等待2/18/18P/619既人上車。

平日晚繁(1800-1900)往寶馬山冇固定主要用家。

平日晚繁(1800-1900)往寶馬山中環用量遠比早繁低,基本上廢既,如果中碼冇客,系可以空車入金鐘。灣仔銅鑼灣既用量好視乎有冇25A系前面。

平日晚繁2個方向都冇固定主要用家。

平日非繁2個方向都廢既,可以半滿都冇。

紅日非繁往寶馬山方向主要用家系轉船客。

中碼會有小量轉船客坐佢去灣仔銅鑼灣天后。10件左右...

紅日非繁往中環主要用家系寶馬山居民。

主要又系1-2件落山轉鐵,唔過20件去灣仔中環銅鑼灣...

紅日早上往中環主要用家系寶馬山工作既賓賓。

紅日早上往中環有大量賓賓坐佢去天后中環,高峰可以打爆架33XX落山...

紅日下午至晚上往寶馬山為翻放學時間以外既最高峰時段,主要用家系轉船客+寶馬山工作既賓賓。

如果撞正長洲有活動既日子,交廣都可以上唔晒(40XX),就算冇,架野會比中環d賓賓佔領,灣仔上可以企(33XX)...

之後答你其他...

評分

查看全部評分

boco1211 發表於 2018-6-10 17:07 | 顯示全部樓層

禮拜六日中午落山,如果又無25A,小巴又滿晒,再加上樹仁啲學生落山,25都可以上到4-50人落山,我自己試過單層企爆囇落山

紅日下午至晚上上山,因為小巴25,25A又少車又多人,所以如果25A多人,或25行前,25可以上到坐滿囇窗口位

放學時間到5/6點左右,25都可以坐滿落山,上唔到小巴25,25A就會上25落山

平日晚繁上山,我間唔中搭1800個班,都會有啲中碼流水客,多起上嚟可以有大約20個。去到銅鑼灣,如果前面無25A,38xx坐滿囇窗口位再加少量走廊位去天后。去到天后,49M冇車,可以上到企人上山,我自己試過見到架車由坐唔滿窗口位變到企人

其實25西行可唔可以過分域街之後跟2咁行,行海富,之後轉入電車路,之後喺上環轉入中碼,咁樣會吸多啲客,同埋係中環停多啲站,方便啲,再執多啲619既客

另外,想問點解下繁間唔中會有車系寶馬山清客?
5504-NK3640 發表於 2018-6-10 17:22 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2018-6-10 17:07
另外,想問點解下繁間唔中會有車系寶馬山清客?

塞車過鐘站長指示
Kitkit1120 發表於 2018-6-10 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層
5504-NK3640 發表於 2018-6-10 17:22
塞車過鐘站長指示

咁西行番中環係未變無左架車?
gordon0530 發表於 2018-6-10 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-6-10 17:37
咁西行番中環係未變無左架車?

另一方面會有車私上寶馬山載架