hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議91試行將軍澳隧道(用咗以前嘅貼文)(初步完成) ...
開啟左側

建議91試行將軍澳隧道(用咗以前嘅貼文)(初步完成)

LauCT 發表於 2020-3-23 11:27 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-23 11:11
但原91S係朝早嘅繁忙時間開出⋯⋯
你話星期一至五下午由科大開,有考慮空間
...

S線係特別線,咩時間開都得架。其實91S原本應該叫91P,不過比條科大線搶咗個位啫。
西貢區居民
EX-TL 發表於 2020-3-23 12:41 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-22 18:51
我更新咗篇文,遲啲我會找A35嘅內容再寫多篇

收皮啦你!!!!!
 樓主| louisL 發表於 2020-3-23 13:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2020-3-23 14:06 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-23 13:05
又得罪了你甚麽⋯⋯

請為人設想, 收手啦!
ViviTse 發表於 2020-3-23 17:58 | 顯示全部樓層
星期日1715-1945開出班次一律繞經上述七站。以91R名義行走。為免令到市民以為91S脫班,建議每1小時有一班車途經煜明苑至將軍澳站。其餘車站就由建議中嘅98彌補
第一,91S直接叉隻腳落科大<>調景嶺地頭,新巴應該無可能唔反對。
第二,1715-1945全部班次變特慢班次,清水灣/科大客全部番番去搭11,11B,11M,104,91M,
坑口番觀塘嘅搭番102,102B,103,地鐵,將軍澳嘅一係地鐵,一係搭密d嘅296A,
變相科大至唐明街幾乎白行,一個時段特慢服務足以令整條線「隧道直出」個朵臭晒。
第三,請問打算用98點樣彌補?

司機可以根據乘客需求是否繞經調景嶺,係嘅話停煜明苑,寶盈花園,將軍澳站,唐明街花園,翠嶺路,調景嶺站,彩明總站。

講真,一係就經,一係就唔經。如果清水灣d客上咗車先發現突然變特慢,相信以後都唔會再坐。
同樣地,調景嶺如果有客咁誠心(2個站觀塘綫直出都唔坐)等91S但發現班班唔經,一樣唔會有下次。
所以如果有意做快車,講明唔經就得。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| louisL 發表於 2020-3-23 18:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ViviTse 發表於 2020-3-23 19:21 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-23 18:23
98可以兜埋調景嶺。另外禮拜日晏晝五點到七點嘅班次係原本91R嘅班次。另外其實我唔係諗佢做特快。但至於可 ...
98可以兜埋調景嶺

我個人認為98兜調景嶺係絕對唔可行,可以參考番隔黎板某po我喺210樓個分析
98總站去循環點本身大概9.5km,兜完調景嶺13.6km,兜多近一半嘅里數,幾趕客吓。
即係唔係話98唔准兜、一定要直出,而係咁短途都兜超過1.5km其實已經會趕客,何況4.1km。

如果調景嶺想有巴士出觀塘,係拉都拉296A先。如果想98客源廣少少,應該繞經坑口半圈(~+1km)或將軍澳南寶康路(~+1km)而非調景嶺(~+4km)。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
214P_world + 1 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| louisL 發表於 2020-3-23 19:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ViviTse 發表於 2020-3-23 20:04 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-23 19:28
我已經將個路線改咗,同91一樣,原本嘅91R為非特快班次,原本嘅91S版本為特快班次,全部一律20分鐘一班
...

老實講,欣賞你個po嘅建議夠創新,但普通乘客而言,同一個編號,一班正常,一班特慢,一班正常,一班特慢,etc,乘客係會好難適應嘅......

加上清水灣正常班次只係維持20分鐘一班,但用車多一倍,同埋清水灣道沿線失去一架全日車,難以實行.......

如有意做調景嶺<>觀塘,可先考慮延長296A;如有意做坑口<>觀塘,可考慮98改道,或從98AC分拆;
如有意做清水灣<>觀塘道轉乘,可考慮91S延長至觀塘,增加轉乘優惠,並增加班次至繁忙時段服務。
 樓主| louisL 發表於 2020-3-23 20:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽