hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 立法會將討論新巴城巴加價 12% 申請
開啟左側

[其他] 立法會將討論新巴城巴加價 12% 申請

toyl 發表於 2018-6-12 16:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-6-12 15:18
似乎政府有心拖,拖到MTR,電車加左先審批新創建

不過當電車都要加13%,新創建平均加10%可能性唔細

電車收費基數細,每1毫佔百分比都唔細。
新創建唔同喎,唔少收費個數字都幾大,NA29要加就要加超過10蚊!
YY487 發表於 2018-6-12 16:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-6-12 16:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-6-12 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

以我認識嘅新巴城巴,就唔係低能嘅。
相信都不只一個人出嚟講過,點解有部分新路線例如18X、796E、88X、33X可以收得咁貴。
我哋而家亦可以見到,究竟邊啲線先至係拖垮盤數嘅路線。

試考慮,就算佢批得6%
淨係城巴自己嘅專營權,赤柱幾條路線唔加價,市區幾條短途流水線同8X 11 12 12A 12M 19 20 22 608唔加價,同地鐵或者九巴鬥緊嗰堆930 962 967 969系列唔加,咁樣計落南區嘅路線可以加多過6%,一瞬間返去正常水平。
新巴仲簡單,一來本身唔少路線收費都已經好合理,二來只要798系、970 694唔加、甚至796E減價,咁西九龍同部分港島嘅路線就可以一瞬間去返好正常嘅水平。

不過我最擔心嘅係好似上次咁樣,淨係批准一間加價而另一間唔批,又或者兩間都批准加價但係加完之後仍然存在中環去小西灣平過中環去筲箕灣呢個問題......
Charon1999 發表於 2018-6-12 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

同埋我都幾肯定獨營過海路線應該唔會加得太多

一來,962 967 969多人坐嘅其中一個原因係因為佢平過九巴。如果佢自己破壞呢個優勢嘅話,係送客比九巴。而930本身已經貴過地鐵,如果跟住一齊加價破壞呢個優勢嘅話,都係一樣自殺。

二來,970 970X 971 694(尤其是回程)之所以會額外賺多一批人,係因為佢哋嘅收費同埋現時聯營線收費唔係差距太大,變咗有時邊架車到就上咩先。如果佢咁樣自己加價破壞咗依樣嘢嘅話,根本係變相送客俾對方。

我諗以佢哋嘅性格,絕對唔會咁做。

所以政府批得多嘅話,咪部分路線可以加少少有需要的路線繼續加到去正常水平。咁如果政府批得小嘅話,咪部分路線完全唔加甚至減,而真正有需要的路線繼續加到去正常水平

只要上面肯批。

053h4 發表於 2018-6-12 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-12 16:57 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-12 15:05
其實加足12%的機會唔細

https://www.nwstbus.com.hk/_common/pdf/NWFBFuller2017.pdf
Year ended 30 Jun 2017, Profit for the year = $77,305,000

https://www.nwstbus.com.hk/_common/pdf/CitybusFuller2017.pdf
Year ended 30 Jun 2017, Profit for the year = $130,455,000

依條數已足以玩完......

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
053h4 發表於 2018-6-12 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
JCMAN 發表於 2018-6-12 17:36 | 顯示全部樓層
新城合併, 可唔可改票價呢?
新巴真係貴過城巴票價
Charon1999 發表於 2018-6-12 17:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-12 17:04
...唔好覺得政府真係盲目到要蝕先比加,而唔係綜合所有因素,包括車務成本,及非車務收益變化去睇。...

問題係立法會班人聲稱要玩重民生,我個人就覺得唔太樂觀

如果你賺得唔夠十萬就梗係冇人會阻止你啦
問題係依家講緊賺成千萬,另一間公司有機場路線補貼完之後係成億
咁真係好難說服到佢哋批...
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己