hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 機場巴士線A32拆線建議
開啟左側

機場巴士線A32拆線建議

Andrew999 發表於 2018-6-13 21:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

A32分拆為A32及A32B

A32葵涌邨至機場
大致上跟原本路線,惟往機場方向改經葵興路及興芳路再接回原線,班次修訂為繁時20分鐘一班/非繁30分鐘一班

A32B 石籬(石排街)至機場
每小時一班,視客量再調節
往機場方向:
石排街石安樓
石排街石佳樓
石歡樓
北葵涌診所
石蔭東邨
寧峰苑
和宜合道運動場
梨木樹邨康樹樓
象山邨秀山樓
三棟屋村
海壩村
石圍角邨石葵樓
石圍角邨石荷樓

後經石圍角路右轉蕙荃路到荃錦交匯處
到德士古道北出口直上德士古道天橋及青荃路(青衣北橋)
再直走青衣北岸公路駁青馬大橋停青馬收費站
直往一號及二號客運大樓,並以二號客運大樓為終點站,待反方向夠鐘開車時駛往地面運輸中心接客

機場往石籬(石排街)
地面運輸中心
青馬收費站
青嶼幹線訪客中心
(經青衣北岸公路.青荃路.德士古道.德士古道北.蕙荃路左轉入石圍角路)
石圍角邨石蓮樓
石圍角邨巴士總站
海壩村
三棟屋村
象山邨秀山樓
梨木樹邨
和宜合道運動場
寧峰苑
石蔭東邨
石籬邨石富樓
石籬商場
(經大隴街,和宜合道,青山上路返回石籬石排街)
預算車輛:5輛
一小時一班
車資與正線睇齊

石排街擺街問題: 因東北葵沒有合適放置地方,故設立路邊總站
佔用現時31線的石安樓站,預計最多只停2部車在此,大部份時間得一部車停靠,應對交通影響甚微
andy7354 發表於 2018-6-14 02:09 | 顯示全部樓層
石安樓有紅綠小巴做總站,而且成日有違拍,某版友話石梨街會係更好選擇,差在龍運肯唔肯開
btw站名有大量錯漏
384047x 發表於 2018-6-14 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
做咩連防客中心都要停?
384047x 發表於 2018-6-14 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

同埋5架車開1hr一班?我冇睇錯掛,可風又唔停...
 樓主| Andrew999 發表於 2018-6-14 17:12 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-14 13:57
同埋5架車開1hr一班?我冇睇錯掛,可風又唔停...

可風附近民居建議落搭小巴到荃灣轉車/梨木樹搭車
預計全程約70-80分鐘,預行5部車,每小時一班,當然客量穩定再加班都未遲

停訪客中心純粹試水溫,提供一條直達路線比旅客到訪客中心,無須轉車

kitarolo 發表於 2018-6-14 17:21 | 顯示全部樓層
訪客中心留返俾R8做啦
384047x 發表於 2018-6-14 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Andrew999 發表於 2018-6-14 17:12
可風附近民居建議落搭小巴到荃灣轉車/梨木樹搭車
預計全程約70-80分鐘,預行5部車,每小時一班,當然客量 ...

師兄,你啲數學唔系真系咁  掛...
一小時一班,全程70-80min,3部車夠行,頂盡話司機唔夠休息時間加多部,剩下1-2部攞黎仲咩?

可風停個站真系咁難?開條線目的系方便市民同巴士公司掠水,無論市民角度/lwb角度停可風都有好處

訪客中心唔多人,唔洗特登入,反而停可風仲好
 樓主| Andrew999 發表於 2018-6-14 21:15 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-14 17:39
師兄,你啲數學唔系真系咁  掛...
一小時一班,全程70-80min,3部車夠行,頂盡話司機唔夠休息時間加多部 ...

一條咁長的線一定留一兩部做走鬼......斷纜咪死?
比多的車亦可中途加班用甚至加站用
訪客中心係跟小巴停,都係有人落至停,唔預多人,亦唔得登兜
 樓主| Andrew999 發表於 2018-6-14 21:20 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-6-14 17:21
訪客中心留返俾R8做啦

R8停埋冇衡突的, A32B機場出黎可以先去訪客中心,再搭R8返迪士尼
384047x 發表於 2018-6-14 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Andrew999 發表於 2018-6-14 21:15
一條咁長的線一定留一兩部做走鬼......斷纜咪死?
比多的車亦可中途加班用甚至加站用
訪客中心係跟小巴停, ...

斷纜系用後備車....冇諗住你唔識
a32就系e.g.,7部車,唔會話驚斷纜派多部車

訪客中心你望下連e線都唔停就知有幾少客量