hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日嘅九巴,真係越來越似當年臨執嘅中巴 ...
開啟左側

[其他] 今日嘅九巴,真係越來越似當年臨執嘅中巴

arhang2001 發表於 2018-6-17 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鍾意就出齊車,更多嘅係收車脱班,運輸署都奈佢唔何。
D 人儀容行為駕駛態度樣樣亂晒龍。

有冇人有同感?
深圳比亚迪 發表於 2018-6-17 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-17 22:42 | 顯示全部樓層
如果講無心戀戰,新創建唔好得好多

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +40 收起 理由
ahken + 1 + 10 新創建眼中只有柴灣、小西灣
lcl + 1 + 10 樓主無謂斷章取義
s031096 + 1 + 10 新創建眼中只有柴灣、小西灣,同埋尚德。.
3asv6 + 1 + 10 新創建仲衰過九巴多多聲,連投訴機制都無!!.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
GK3258 發表於 2018-6-17 22:44 | 顯示全部樓層

可能好快政府要巴士公司支援支付寶,九巴學中巴唔肯就比人收呢
橫看香港巴膠
neoplan720p 發表於 2018-6-18 00:34 | 顯示全部樓層
全港巴士公司都係一擔擔,無乜分別。

無肉食的線就cut cut cut,
多客的線都唔見得會開足車(例如港島2A、九龍277X等等)。

有車剩係去哂投標線,又或者係紅隧堆皇牌線。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Brianonly 發表於 2018-6-18 00:58 | 顯示全部樓層
九巴係毋庸置疑四間專利公司入面做得最衰嘅一間
嗰啲乜嘢脫班、豬頭骨線無心做嗰啲唔使講,間間都係咁

九巴係喺細節上面俾乘客一種差嘅觀感,例如個App啲衰嘢已經罄竹難書,但係新城都俾到你睇個距離定係架車根本未開

同埋啲慳皮嘢,好似為咗慳錢將原本計上層座位個套3D掃描系統換做低成本紅外線,結果十架入面九架唔準、套大陸凱倫LCD報站又係咁
車廂又從來唔會大洗,永遠見到窗邊啲頭油漬,冷氣系統又永遠一大浸臭味等等

呢間公司啲人最鐘意搶頭啖湯,好似LCD路線牌同報站、同鹹魚計量器嗰啲,但係永遠做出嚟都弄巧反拙,
相反新城有時做得慢啲,但係起碼出到嚟整體都係有好評,例如用黃色光管、App同動態報站表格式、以至整體文宣都係美觀咁
所以呢間公司唯一可以做嘅,就係炒哂啲營運智將知道『應使得使』呢個道理
HS1588 發表於 2018-6-18 01:04 | 顯示全部樓層

講到尾都係車長人手不足既問題多過無心戀戰
但無論九城新都無諗過點樣著手改善車長待遇問題
市面大把無咁危險同壓力大既工種同車長人工差唔多既時候, 仲邊有人入行
就算九巴早幾年果種積極進取都係o係 marketing 方面, 而無去諗下點樣長遠解決人手唔夠問題

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

053h4 發表於 2018-6-18 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-18 09:27 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-6-18 01:04
講到尾都係車長人手不足既問題多過無心戀戰
但無論九城新都無諗過點樣著手改善車長待遇問題
市面大把無咁危 ...

新創建的確無咩心機

由每年D RPP,同埋議員同佢開片
係FEEL到對方無心機做

講黎講去都係CUT LOSS,新服務乏善可陳

有心機既,咪做機場巴LAW

機場巴講既係超過7成班次空載無問題,只要餘下3成班次夠多人搭已經賺返有突

市區線無呢個條件
世界很簡單 人類很複雜
maomao000 發表於 2018-6-18 10:04 | 顯示全部樓層

九巴宜家根本就系無車 無人用
一直以來都無多過  上次之後仲少左
但系招標就要充大頭鬼
開到個口大一大
搞到其他線無一日開齊班次架
宜家B1都要等成十幾分鐘先一班車
我真系唔知佢甘樣十個茶壺九個蓋 仲要招標
可以撐到幾時

其實如果九巴新城都唔投標 我覺得運吉一定會解決宜家呢個困局