hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 郵輪碼頭拒絕 讓城巴新線22乘客於總站落車 ...
開啟左側

[突發!] 郵輪碼頭拒絕 讓城巴新線22乘客於總站落車

053h4 發表於 2018-6-25 17:46 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2018-6-25 17:41
好簡單, 係碼頭開放時間前到達/離開既班次, 只限持有效証件人士乘坐至郵輪碼頭總站便可
既然唔係開放時間 ...

你咁做無問題, 點解政府唔敢做啊?
唔識係閘口, 叫保安上車CHECK 証, 決定比唔比乘客入"私人地方"?
運吉唔識係閘口前起個巴士站?

呢個咪我前面所講的替代安排LOR

FROM 前面REPLY
"所以話政府垃圾,個巴總係政府物業政府委托管理,自己決定開放時間

開唔到應該係安排另一個臨時
"

我唔知保安有無上城巴查人証啦, 唔知保安點知個車客係巴士迷LOR
搞到疑似係非指定區圍要係閘口清客落車, 重要攔架城巴唔比入, 入政府物業又唔協助申証許可証

當年軍營巴士要入去調頭, 一早就講明替代安排, 安排個總站係閘口外, 巴士入去調頭, 邊有人嘈
而家運吉咪去申請撥款, 係政府物業個巴總門口, 起個巴士站LOR

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-6-25 17:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-25 17:46
你咁做無問題, 點解政府唔敢做啊?
唔識係閘口, 叫保安上車CHECK 証, 決定比唔比乘客入"私人地方"?
運吉唔 ...

講真, 一睇就知係咪職員, 日日都係果班人
根本唔駛check証, 除左保安, 郵輪碼頭根本冇人咁早返工, 唔俾架車連客入亦好合理
軍營係全時間唔俾入, 碼頭只係非開放時間唔俾入, 冇必要搞咁多野, 最多咪係前一個站清客非開放時間只準吉車進入, 搞掂

053h4 發表於 2018-6-25 17:58 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2018-6-25 17:55
講真, 一睇就知係咪職員, 日日都係果班人
根本唔駛check証, 除左保安, 郵輪碼頭根本冇人咁早返工, 唔俾架 ...

唔會每日都講班人, 唔通新人番工無同保安打個照呼, 或者朝早有船到入境處職員諗著自己坐巴士入去
保安見佢生面口, 唔比入咩
你都唔好話無人返工, 城巴後面跟左兩部的士

重有, 相中而家係保安閘巴士唔比入WOR

另外, 巴士上有客, 就要安排有關乘客係巴士站落車, 保安唔比巴總落, 係唔係要一個替代安排, 比你口中的非職員落車啊?
政府係唔係要申請撥款, 係個巴總出面, 整個巴士站啊?
當年軍營係有呢個安排

城巴司機係無責任核查個位乘客係唔係要係郵輪碼頭番工, 核查的責任係政府委託的管理公司, 唔通架車係兒童醫院清客咩
你意思係城巴司機負責查人証?

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2018-6-25 18:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-25 17:58
唔會每日都講班人, 唔通新人番工無同保安打個照呼, 或者朝早有船到入境處職員諗著自己坐巴士入去
保安見佢 ...

碼頭D航班好早已經編定, 當真係咁早有船, 一定係指定地方有車車入去, 自己搭車, 咪玩啦唔好用D巴迷思想,
根本上就冇人咁早返工, 個保安係唔應該俾人入碼頭

053h4 發表於 2018-6-25 18:08 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2018-6-25 18:07
碼頭D航班好早已經編定, 當真係咁早有船, 一定係指定地方有車車入去, 自己搭車, 咪玩啦唔好用D巴迷思想, ...

唔好話根本無咁早有人返工, 因為前面已經有人指出, 小巴係載有職員, 並可比入個巴熜

明明就係有人坐的士小巴去返工, 架巴士先開咁早
(所以前面先有人搞亂左所謂開放時間)
簽名被屏蔽
HT408 發表於 2018-6-25 18:21 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2018-6-25 18:07
碼頭D航班好早已經編定, 當真係咁早有船, 一定係指定地方有車車入去, 自己搭車, 咪玩啦唔好用D巴迷思想, ...

如果係有咁嘅安排,係咪應該要一早清清楚楚講明,而唔係成車人喺閘口馬路中心被趕落車呢?

無論運輸署定城巴,通告都冇講有呢個安排喎

成件事郵輪碼頭管理公司點都有問題

da87 發表於 2018-6-25 18:53 | 顯示全部樓層

唔知今朝點呢?
尾班又有冇受"開放時間"影響?
PB602 發表於 2018-6-25 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-25 17:29
郵輪碼頭係政府物業, 委託私人公司經營

前面已經講得好清楚, 政府係有責任協調, 一係好似軍營咁有替代安 ...

政府物業唔代表公眾可以隨時進入,既然已訂明開放時間,管理公司就有權拒絕公眾人士喺非開放時間進入,呢樣嘢唔會因為班人係坐22號入嚟又或者車上係巴迷而改變。

你可以話政府同巴士公司無協調好,但我唔認為郵輪碼頭保安員有做錯。
053h4 發表於 2018-6-25 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2018-6-25 19:02
政府物業唔代表公眾可以隨時進入,既然已訂明開放時間,管理公司就有權拒絕公眾人士喺非開放時間進入,呢 ...

所以前面個幾個post, 都係話政府垃圾,而唔係話保安。
RyanPun 發表於 2018-6-25 19:04 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-25 17:29
郵輪碼頭係政府物業, 委託私人公司經營

前面已經講得好清楚, 政府係有責任協調, 一係好似軍營咁有替代安 ...

誤入軍營有機會比人告,而14入軍營個case係已經有考慮防止有乘客誤入軍營,而閘口前面個站正正係做緊呢樣嘢。認真郵輪碼頭又唔係啲咩軍事禁區,為咗個班唔知會唔會做嘢嘅職員、為咗個唔知個幾鐘頭嘅非開放時間去搞張禁區紙、check職員証等等,未免太無聊....
假若真係咁驚係郵輪碼頭非開放時間有人「誤入」郵輪碼頭,倒不如跟返當年14入軍營嘅方法做好過。不過就好無聊。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬