hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 25/6 新巴新增 ETA 路線
開啟左側

[其他] 25/6 新巴新增 ETA 路線

Kitkit1120 發表於 2018-6-26 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2018-6-26 17:43
81宜家十分少38xx,多左用40xx,25xx,20xx。老老實實81,26都唔用12米車。人地城巴25A已經用12米巴士。41A ...

81 好似係話衰興華邨個頭,所以用唔到 12 米去行,而 81 同 26 都係用同一車隊,所以 26 焗住用唔到 12 米
ML29 發表於 2018-6-27 00:16 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2018-6-26 11:14
一直覺得,南港島線之後,
77 99 一係改特快,
一係改雙向分段分擔 2A,

99本身受南港島線通車影響相對較少,可能地鐵要在金鐘轉車始終離東區較遠,而99本身飛起銅鑼灣/天后速度上未算太輸蝕,仍有一定吸引力,要它改回做流水有一定難度;
77則剛好相反,食了不少銅鑼灣至東區的流水客,要提速有一定阻力。
We're part of The Go-Ahead Group
Mueller 發表於 2018-6-27 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2018-6-26 19:08
話說講開新城果邊好似係會知到對家ETA

話說搭118九巴差唔多尾車

新城係預先入定哂九巴龍運班次開車時間同非實時ETA, 現時系統嘅設定係根據非實時ETA去決定顯唔顯示 "九巴時段" 字眼, 而唔係根據九巴提供嘅實時資料去決定。
例如: 新城系統以非實時資料預計龍運S1尾班車於00:11離開一號二號客運大樓, 就算龍運嗰班尾班車早過定遲過00:11到站都好, 新城app S1個抵站時間頁面都會喺時間00:11由 "龍運時段" 轉做 "預計未來60分鐘沒有抵站班次或服務時間已過"。

重有其他例子, 例如101去觀塘尾班車, 間中見到九巴app寫尾班車已過本站, 但新城app依然寫 九巴時段。

其實相關嘅非實時抵站時間亦都應用喺新城app點對點搜尋嘅預計到達目的地時間, 而呢個功能亦都幫到乘客估計聯營線往九龍新界方向九巴班次喺頭幾個站嘅ETA, 算係可以部分解決安排中個問題。

不過都聽聞過新城已經有能力顯示對家提供嘅實時抵站時間, 不過暫時收埋, 要等對家搞掂哂先會推出。
clivetock 發表於 2018-6-27 09:28 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2018-6-27 01:28
新城係預先入定哂九巴龍運班次開車時間同非實時ETA, 現時系統嘅設定係根據非實時ETA去決定顯唔顯示 "九巴 ...

新城顯示九巴ETA會係純粹攞九巴現時對外提供嘅ETA(即係大家喺九巴APP見到嘅時間)定係攞埋九巴後台GPS之類嘅數據自己計九巴ETA?如果係前者技術上應該唔難做到,類似嗰啲第三方APP咁九巴比條link新城攞時間就得,不過如果新城APP直接顯示九巴提供嘅ETA,會唔會有麻煩客向新城投訴九巴班次ETA唔準?
nwfb23 發表於 2018-6-27 09:36 | 顯示全部樓層
新城可能會用另一種format去表示九巴提供既ETA
例如可以灰字寫九巴時段,但有時間

之前peek到九巴時間既站友可以分享下
nwfb23
dydx 發表於 2018-6-27 09:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-25 15:58
78死都唔加ETA

雖然搭開都會知時間

住香港仔嘅我已經無視咗佢
反正去地鐵站有平過佢嘅48同73
回程更加係大把車揀
053h4 發表於 2018-6-27 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2018-6-27 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2018-6-27 01:28
新城係預先入定哂九巴龍運班次開車時間同非實時ETA, 現時系統嘅設定係根據非實時ETA去決定顯唔顯示 "九巴 ...

我同你講唔可信,九巴車長,九巴站長可以係ETA做手腳。我揸過九巴101,九巴觀塘站長可以去程一早入定對站閞車時間,然後回程到果陣唔洗拍卡直接閃人番九廠。正常尾轉番站頭要拍卡入機。有荔廠師兄(唔講邊條綫〉,直頭識左報站系統,過左海先報站。
koneotis 發表於 2018-6-27 10:52 | 顯示全部樓層
而家據聞係因爲新報站機交貨慢咗
加上要先讓路城巴裝係新車(新歐6 E50D)
所以新巴ETA進程將稍微放緩

其實九巴當年都係分批推出
總無可能一次過推出所有路綫
咁樣個server都會死啦
(之前城巴出聯營時已經死死地)

堆61XX超過一半未裝機
全部寫預定班次又投訴
唔寫唔出ETA又投訴
咁玩曬啦.....

至於九巴果邊套system根本太多方法可以影響
就算係九巴自己套ETA都唔準
更加可以比車長做手腳
新城雖然已經可以出到實時數據
都唔會準確得去邊啦
(反而想睇下九巴個server點樣負荷新城d data)
053h4 發表於 2018-6-27 11:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽