hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 上葵2.0 - 重組西九線 (2018修訂版)
開啟左側

上葵2.0 - 重組西九線 (2018修訂版)

樓主| GW4866 發表於 2018-7-5 21:49 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2018-7-5 10:57
35X/36X其中一條擺高鐵站如何?我想至少要一條線做高鐵站和上葵涌通勤。
路線是彌敦道到半島酒店,然後經梳 ...

你話九龍站都仲好講呀...去膠鐵站對上葵真係無乜用
要北上既正常都係直入沙田轉東鐵

通勤既都係九龍站多,但多數都係轉東涌綫去
直達既都叫做有條936
唔想比過海價係今個方案下都有42A BBI

另外原先35A係去尖東兼有一定數量既支持者,無可能唔去尖東果邊
打開門,行出去,去遠啲!
384047x 發表於 2018-7-5 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-7-5 21:40
31B減2部車係之前既方案我都有提過
但有版友表示大角咀道無故減班,話本身已經選揀少班次疏
所以今次直情 ...

深井果邊我諗可否執埋堆學生客,執埋234c比車40p全日(4車已夠/+一大堆38/40/42c柯打),不過九巴冇理由執象石黎掠水線......

至於31b,客量唔達標減車就係原因,31b唔係九龍段問題,一早加埋31b重組

份建議更乎無可挑剔!不過我想問32學36a出公路得唔得?順便陰乾36a
 樓主| GW4866 發表於 2018-7-6 03:11 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-7-5 22:59
深井果邊我諗可否執埋堆學生客,執埋234c比車40p全日(4車已夠/+一大堆38/40/42c柯打),不過九巴冇理由執 ...

1)
執咗條234C同時234D同40P分別都要加班
而且梨木樹損失特快直出東九(九龍灣至觀塘)
234C/D維持現狀都無乜問題,唯獨我覺得兩線可以對調九龍灣走線

現時234C行法比起234D對深井吸引力細
如果234C係得既都唔使再開多條234D
更何況出西九要跟234C上山再入上葵,佢地除咗261B外寧可52X出到九龍再轉車
一諗咁行都知無可能

2)
我唔知你同條31B有咩仇,成日話唔夠客係陰乾目標
31B繁時石籬出入九龍呢段係會爆,日間非繁整體都唔差
已經好過唔少線,計埋成本盈收一定好過同區既33A什至你樓下既37

至於點解唔重組條31B,又要再解釋多一次
深水埗返石籬分段收費問題;九龍內陸流水(收新界價及獨市,而且係取代咗12)等等
加上佢回車快成本唔係大又客流算多,無必要要搞佢

總之路線上無咩改動空間,減班既你講得掂大角咀道既我唔介意減少少班再比40P

3)
如果話32+36A兩線合併行葵涌道,即係我最初個方案
係今次方案下,36A已經陰咗,只係留返佢做d少客但又唔cut得既路段,當輔助新32
而且唔使令到和宜合道石蔭果段真空(尤其回程),迫哂d人上35A
miklcct 發表於 2018-7-6 16:48 | 顯示全部樓層

荔枝角道北行無咗32重有咩搭?IVE、長沙灣屠房同菜市場班人唔使搭車呀?!
進智公交
384047x 發表於 2018-7-6 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-7-6 03:11
1)
執咗條234C同時234D同40P分別都要加班
而且梨木樹損失特快直出東九(九龍灣至觀塘)

1)我都係諗下算,唔洗太認真~_~
2)31b我冇特別憎佢,但最大問題糸極小獨市位,且相比32/35a/36b收得平,講重組比我系九巴寧願谷密32,借啲出大隴街短棍,假設短棍同全程班次比例糸1:1,九巴已經賺多左,所以九巴好可能陰乾佢(呢個糸利益問題,唔關客量事),所以同37唔同

37同33a又係麻煩,九巴想做33a(收貴啲),但37成個葵盛糸度,反之33a行車耐,又少獨市位,導致2線並存局面,比我就方棄33a比237a全日,其他野就唔講(以免騎劫此 post)

3)36a可否改循環線,減多部車比40p?原線至深旺道,跟118出長沙灣道返原線,又如何?
 樓主| GW4866 發表於 2018-7-6 20:08 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-7-6 18:14
1)我都係諗下算,唔洗太認真~_~
2)31b我冇特別憎佢,但最大問題糸極小獨市位,且相比32/35a/36b收得 ...

2)
31B長沙灣深水埗來往大角咀道獨市,佢呢到收緊新界價
再加上回車快又食埋深水埗長沙灣返石籬,密食有錢賺
同埋32你係唔上屋邨係直行和宜合道,都係要搭返31B同35A

3)
本方案已是將36A改為循環線(富昌折返),同時減班慳兩部車比40P
 樓主| GW4866 發表於 2018-7-6 20:14 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-7-6 16:48
荔枝角道北行無咗32重有咩搭?IVE、長沙灣屠房同菜市場班人唔使搭車呀?! ...

認真答你,一日裡面有幾多人係到等車呀...
平均一個鐘都唔知有無一個
正常都出哂長沙灣道搭車啦
ATENU135 發表於 2018-7-6 20:38 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-7-6 20:14
認真答你,一日裡面有幾多人係到等車呀...
平均一個鐘都唔知有無一個
正常都出哂長沙灣道搭車啦 ...

正如51有幾多人搭ar,都要象徵式服務架,32同樣道理
 樓主| GW4866 發表於 2018-7-6 20:49 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-7-6 20:38
正如51有幾多人搭ar,都要象徵式服務架,32同樣道理

例子唔同
51係直情附近完全無替代

32荔枝角道係可行出長沙灣道搭車
ATENU135 發表於 2018-7-6 21:06 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-7-6 20:49
例子唔同
51係直情附近完全無替代

荔枝角道仲有深旺道嗰邊,嗰度D人有時會行過荔枝角道搭車,冇左32一定嘈