hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 港人無禮貌   學者:因為壓力大 ...
開啟左側

[新聞] 港人無禮貌   學者:因為壓力大

poly43092 發表於 2006-6-21 21:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

蘋果日報  2006年6月21日報道
港人無禮貌   學者:因為壓力大
10次測試跌物8次無人援手

明報  2006年6月21日報道
紐約人最有禮 港排名25偏低
「拉門」僅為友 陌生者即「攝位」

太陽報  2006年6月21日報道
助人時顧慮太多 享服務慣性囂張  禮貌指數港排尾11

唉!唔通依家d香港人d質素咁差咁冇禮貌?

小弟都遇過好多被人不禮貌之經歷,例如行街時被人迎面碰撞,對方太多數冇講「對唔住」、「唔好意思」,反要「啤」番你轉頭,但我都有講番「唔好意思」。呢類型ge碰撞有d係無意,有d係刻意,不知呢d人的有乜心態。

我做九鐵期間亦遇過享服務慣性囂張的人,o係我的某一日當值期間,有一人因要使用闊閘機,但最當時部機只有單向入閘設定,佢地要出閘,就用唔到部機,於是走埋黎鬧我,話我唔開緊急推閘(EEG)比佢地,於是就放到把聲盡晒鬧我,再叫其他同事同職員出黎鬧埋佢地,但佢地當時係冇帶大型或笨重行李,又非傷健人仕,根本冇需要用EEG,加上佢又冇要求過我地開比佢EEG,呢d人真係好過份。

仲有試過在月台部車關門時,有一人夾硬拉開對門企圖上車,但我見到立即勸阻佢唔好咁做,因為危險,最後佢上唔到車,行番入月台又係放到把聲盡晒去鬧話我搞到佢搭唔到車,要投訢我,我咪話「歡迎你比意見」。咁都得。

搭車又遇過車上乘客未落車,月台d人就上車,有時爭d搞到自己爭地落唔到車,有時都搞到自己發火,係東鐵紅磡、旺角、九龍塘站北行月台最常見。

歡迎各板友加入討論。
053h4 發表於 2006-6-21 22:27 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2006-6-21 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 poly43092 於 2006-6-21 21:11 發表
搭車又遇過車上乘客未落車,月台d人就上車,有時爭d搞到自己爭地落唔到車,有時都搞到自己發火,係東鐵紅磡、旺角、九龍塘站北行月台最常見。

D人完全唔理車上乘客,架車一埋站就企到貼一貼
一D空位都唔留,一開門就打仗咁~

寧願打晒交都唔肯俾人落車先,都唔知乜心態
OtisLeung 發表於 2006-6-21 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-6-21 22:27 發表
講真, 在香港, 有唔少人利用人的同情心犯事
又有唔少人因壓力大發人脾氣....

所以, 本人雖不認為這是沒有禮貌的借口
但卻是一個重要的原因...

以個人經驗, 回歸前香港人比較禮讓

現在香港有很多非"純正本土"的"香港"人亦是原因之一
除了無禮貌之外, 更加無的係公德心
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
 樓主| poly43092 發表於 2006-6-21 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-6-21 22:27 發表
講真, 在香港, 有唔少人利用人的同情心犯事
又有唔少人因壓力大發人脾氣....

所以, 本人雖不認為這是沒有禮貌的借口
但卻是一個重要的原因...

以個人經驗, 回歸前香港人比較禮讓

呢d野就係d人成日宣揚顧客之道,搞到d所有零售及服務性行業要視顧客至上、客人永遠是對的,寵壞晒d人,搞到佢地會以「顧客惡晒、大晒」的心態去大肆鬧人都唔使驚,走去狂鬧d職員,最要命就係d人好鍾意揀最繁忙的時間同地點作目標,放大聲量去鬧,目的令更多的顧客/乘客去注意果位職員,自己就威風,真係可以去到好盡ga。

仲有,依家d人又好「崎」ga,你有時行行下街,無la la面對面會有人「眼掘掘」掘你。一係有時你有一兩聲咳,企或坐係隔離果個又可以「眼掘掘」掘你。有時搭車卡過卡,d人企或坐響卡與卡之間的位置(我指東鐵MLR,好窄ga ma),已經唔o岩la阻塞通道,你叫借一借,佢有眼會「借左聾耳陳隻耳」叫幾次都扮聽唔到,有時聽到,到你行時佢下會「眼掘掘」掘你。

不過呢幾年香港人真係質素差左好多,無禮貌、驚執輸、怕蝕底、自私,沙士之後仲犀利d,我仲發覺有d著得越光鮮,越時髦ge人,禮儀越差,態度越串,反而一些你覺得佢打扮唔起眼ge人,呢d反而更有禮貌。好多人話無禮貌的人大多係教育程度低的人,呢點我唔認同,反而我覺得一些高學歷的人反而仲禮儀越差,態度越串,粗口爛蝕,正宗「讀壞書」。至於真正有錢人未必有架子,經濟唔好的人有人情味,反而一d小康之家,即「中產」人仕,有些少錢的人最有架子,巴巴閉閉,使人唔使本,用錢撻人,呢d我至憎。
bustop 發表於 2006-6-22 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 poly43092 於 2006-6-21 23:54 發表

呢d野就係d人成日宣揚顧客之道,搞到d所有零售及服務性行業要視顧客至上、客人永遠是對的,寵壞晒d人,搞到佢地會以「顧客惡晒、大晒」的心態去大肆鬧人都唔使驚,走去狂鬧d職員,最要命就係d人好鍾意揀最繁忙 ...

所以學者先至話香港人有壓力導致冇禮貌.
舉個例, 阿甲返工時俾阿乙鬧,
受左氣之後, 放工行街買野食飯,
有少少唔滿意就搵另一個阿丙發洩,
然後輪到阿丙放工,
就搵阿丁黎鬧, 一個傳一個,
不斷將自己的情緒轉移至其他人.
最終攪到全部人都唔開心.
fungch 發表於 2006-6-22 00:44 | 顯示全部樓層

superay 發表於 2006-6-22 01:19 | 顯示全部樓層
助人時顧慮太多 享服務慣性囂張  禮貌指數港排尾11

香港人的助人之心的確比較差,但我漸漸發覺,好多人都怕好心做壞事,又有不少人以他人的善心來犯案。
要在社會中找到一個很有助人之心的人,難了。

但唔拉門係咪代表無禮貌?

我覺得不代表無禮貌,除非對方真的有需要。
若果向人要求幫忙一會,我相信會較容易。
我覺得香港人在助人上,是比較被動的。

另外報導中指出有人攝門,我覺得,攝到門只代表該人可能懶,但不代表無禮貌吧!
kwyeung 發表於 2006-6-22 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 fungch 於 2006-6-22 00:44 發表
但唔拉門係咪代表無禮貌?

如果後面個人隔兩三步, 咁順手拉門我覺得係禮貌既一種。

但如果隔多過三四步, 你走去拉門就好似酒店大堂個侍應咁...
同埋有時明明見住你幫佢拉門, 有人仲特登慢慢行, 好似老馮
要幫佢咁, 咁樣就更加難堪。
大聲公 發表於 2006-6-22 02:46 | 顯示全部樓層

香港人有咁大壓力,做樣樣野都話要快,
個個都好似唔夠時間用咁,見到人地d野跌晒落地
就可能會咁諗:自己已經好忙la,仲要嘥時間幫人地?!

其實d人多數都係顧自己唔理人地點,
工作壓力大,無計,無非都係為左搵錢,
寧願多d工作搵多d錢都唔要嘥時間幫人地手
對生活節奏緊張o既香港人黎講,幾秒鐘都係寶貴o既時間

純粹個人意見
批評別人前,應檢討自己