hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[其他] [ del ]

樓主| Charon1999 發表於 2018-7-5 09:38 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-7-5 09:11
將軍澳區內D燈陣,真係唔惹少。尤其寶林區和將南果邊。

停得耐,又唔順,差不多盞盞停。

將軍澳區內D燈陣呢.....
尤其是將軍澳站同坑口圈,塞燈仲耐過行路 .___.

你見796P兜多一段路,但其實比796X塞景嶺路+唐明街右唐俊街+唐俊街直行(田家炳)+唐俊街直行(將軍澳站)快唔少
試過有次出將隧拖796X,但播道見到早一班796X
亦都試過有幾次非繁忙時間坐792M,喺迴旋處嗰邊見到796C,但係最終我哋架792M轉入去將軍澳站嘅時候,佢先至啱啱過咗志蓮嗰盞燈,仲有排先收到入去寶盈個站

搞搞D燈,290/798全程至少慳到5-8分鐘......

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
arfung 發表於 2018-7-5 10:35 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-7-5 09:38
將軍澳區內D燈陣呢.....
尤其是將軍澳站同坑口圈,塞燈仲耐過行路 .___.

真係,290/798集中經曬多人多客既大站,但燈陣真的恐佈。
不過設定好像是按私家車行進為主,巴士停完站往往難於暢順通過,焗等下轉,每次如是。

有些司機熟路衝到燈尾,已經快唔少。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-7-5 10:43 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-7-5 10:35
真係,290/798集中經曬多人多客既大站,但燈陣真的恐佈。
不過設定好像是按私家車行進為主,巴士停完站往 ...

將南私家車一様死
志蓮一綠Popcorn即黄......

ahken 發表於 2018-7-5 11:10 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-7-5 10:43
將南私家車一様死
志蓮一綠Popcorn即黄......

好灰...其實我講燈陣呢樣嘢絕對唔係無的放矢, 好多時啲人太懶死都要同車一樣爭路面過馬路而唔用行人天橋或者隧道, 搞到條路三步唔埋兩步又一盞燈, 仲要停完燈/埋完站又要停燈/埋站, 真係火滾㗎嘛...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
S3BL100 發表於 2018-7-5 11:23 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-7-5 09:31
我諗住照塞坑北甚至放富寧/南豐咋

我同意行觀塘道最大風險就係好易塞車,我坐E22A都遇過幾次

不如擔心下運吉放唔放行落觀塘道仲好過

如果可以擺多條荃葵線落觀塘道(唔計 40P)的話,都會係擺油荃而唔係 290X,
因為油荃的覆蓋同 38 40 42C 差別最大

不過咁,如果落唔到觀塘道,但可以入九龍灣停宏照道,然後偉業街天橋返龍翔道,
實行一車做三水客,我又無任歡迎,
就算油荃入九龍灣,都做唔到呢種走線做到既部份功能

同埋你既數據顯示寶坑段都唔見左相當時間,
我覺得一個值得問既問題係,如果係 290X 行法,寶康路直行,
對比起尚德直入隧道,到底又會慢幾多,包括兩繁同非繁

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Charon1999 發表於 2018-7-5 12:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-7-5 11:23
不如擔心下運吉放唔放行落觀塘道仲好過

如果可以擺多條荃葵線落觀塘道(唔計 40P)的話,都會係擺油荃而 ...

油荃嗰Part:
我諗未必批。老運叫得你用偉業街,下一秒又批你出觀塘道,就有D...
為面子,老運未必批

290系嗰Part:
宏照道塞都嚟可以勁過將軍澳道往觀塘道,不了
另外仲有偉業街天橋,塞得嚟同行觀塘道冇太大分别,咁我倒不如偉發街落橋直踩德福大廈嗰頭出...

而寶坑段都唔見左相當時間,依個我同意
寶康路直行相信可以慳到時間嘅,尤其尚德同調景嶺
不過290X問題出喺安達臣,另外亦一樣要塞彩雲邨
兜上去用多1km,仲要上上落落,又一樣要停燈陣
調景嶺290同290X都未必差太遠,將廣嗰頭分分鐘打和而己

而兩繁同非繁,已知下繁行觀塘同行山一様咁塞、上繁將隧同山路打和,但其他時間尤其假日,行觀塘未必輸
大不了抛條290R都好啊......

JX9097 發表於 2018-7-5 13:13 | 顯示全部樓層

認同現時290系有改善空間
若果以下分工會唔會更好?

290 清半<-->荃灣西站
途經: 坑口, 寶林, 康盛/ 翠林, 安秀道, 彩雲, 坪石 <不停站直達> 黃大仙, <不停站直達> 葵芳, 大窩口, 荃灣

290A 不變
因為已經做咗流水線

290B 康城<-->荃灣西站
途經: 康城, 清半, 將軍澳, 調景嶺, 尚德 <不停站直達> 寶達 <不停站直達> 彩雲, 坪石, 彩虹, 黃大仙, 葵芳, 大窩口, 荃灣

咁樣似乎每區都快咗

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 行山妥協做法
Charon1999 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| Charon1999 發表於 2018-7-5 13:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-7-5 13:13
認同現時290系有改善空間
若果以下分工會唔會更好?

清半冇咁多位
但整體同我諗嘅一樣

JX9097 發表於 2018-7-5 13:22 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-7-5 13:19
清半咁多冇位
但整體同我諗嘅一樣

290本身諗住縮去坑口
只係坑口完全冇位放線
所以先迫住放清半
AVBWU291 發表於 2018-7-5 21:07 | 顯示全部樓層

恕小弟無知。
當將隧、觀塘大炒嘅時候,
行清水灣道會點?

睇過Google Map,以2018/7/5 20:53為準,
由坑口站去沙田坳道巴士站,
1. 經寶琳路(山路)&觀塘道,要22min(13.5km) 塞車位係將軍澳道落觀塘道(例牌位) 牛池灣條橋無塞車;
2. 經將隧&觀塘道要13min(10.4km) 塞車位係將軍澳道落觀塘道(例牌位) 牛池灣條橋無塞車;
3. 經安秀道(290X)要22min(11.8km) 塞牛池灣盞燈;
4. 經秀茂坪道(290)要20min(11.7km) 塞牛池灣盞燈;
5. 經清水灣道,要24min(18km) 塞牛池灣盞燈。

P.S.: 此數據不是根據巴士行車情況而定(例如巴士車速、巴士站...)
最快係行將隧&觀塘道。

當然,未比較「正常道路」大大塞車時嘅情況。
試過有次成條寶琳路超塞,聽新聞講將隧都唔好得去邊...
起碼要過1hr。咁嘅話行清水灣道亦未嘗不可,而且可以做下清水灣道沿線乘客,好過乾等91/M/92
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論