hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) del
開啟左側

del

ate214 發表於 2018-7-6 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層

原來頭站有位坐仲要平1蚊叫吸引力唔大作為禾輋人我只想問你:你幾時收檔?

HN745 發表於 2018-7-6 12:59 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-6 12:38
你話你搭48X係返學放學,咁返學放學又點會係非繁?!

再加上沙田市中心個圈,以入面巨額客量計算,一出 ...

你傻的嗎?

大佬呀 IVE 唔係跟普通時間表架嘛 附近有中學小學 住宅 仲有遠處既IVE架

我返1點半 放3點半非繁囉

你講得出呢句

就證明你根本就唔熟禾輋 連48X 附近有咩客源都唔知就強行縮線

無恥

喺有40X做代替情況下本身48X喺禾輋吸引力唔大,嗰段路先會咁少客。

車費 班次
40X 9.1 普通級,未必有位坐
48X 8.1 車海級,一定有位坐

先唔論價錢... 單係由禾輋行返出去搭40X 已經一段路
48X 幾分鐘一班 VS 40X  10幾分鐘一班
緊係搭條又密又快既48X 算啦
再講 邨入面有站 點解仲要走返出去搭40X 上城隧?
啊係...唔記得巨準鐘意轉車轉黎轉去 永遠都要折磨一大輪先搭車

比著我 仲有其他人 邨入面有站就緊係係返總站搭啦
大熱天行出去想熱死人?  如果吸引力唔大 咁我平時見到48X禾輋堆人唔通係鬼黎?
 樓主| miklcct 發表於 2018-7-6 13:01 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-7-6 12:59
你傻的嗎?

大佬呀 IVE 唔係跟普通時間表架嘛 附近有中學小學 住宅 仲有遠處既IVE架

咁我假日見到班班48X吉車唔通我又見鬼呀?!
進智公交
HN745 發表於 2018-7-6 13:07 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-7-6 13:01

咁你見幾多班呀?

1班呀?

一班就當全部 你冇野下嘛?
阿偉 發表於 2018-7-6 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主可能想將48X專責做沙田市中心,其他路線往葵青或新界西北方向可以不停沙田市中心直接往城隧
ate214 發表於 2018-7-6 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-6 13:01

我住禾輋10年除左深夜未見過多於2班以上吉車,你可以收檔
10598C 發表於 2018-7-6 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

先撇除禾輋有人搭,如果齋講縮短路線,肯定係48X改為沙市循環,而非係嗰到做總站
 樓主| miklcct 發表於 2018-7-6 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

del
AVBWU291 發表於 2018-7-6 13:54 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-6 13:47
如果沙市真係無位放,咁拆線好過。48X條線太長,唔適合循環。咁可以開條48Y,放如心廣場,眾安街後跟49X直 ...

你話要做最多客嘅路段。咁禾輋啲客真係多謝你喎...
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| miklcct 發表於 2018-7-6 14:07 | 顯示全部樓層

因沙田市中心無位,48X不適合做循環,故收回建議。稍後會另文出城隧二拆三重組方案。
進智公交