hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求A29P延長至日出康城
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求A29P延長至日出康城

kc_loo 發表於 2018-7-16 11:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-7-16 11:15
公屋起好左咁耐,當年的學生出去返工搵錢,咁都眼紅?唔係掛

唔係眼唔眼紅, 你睇事實
我並唔係對屋某種住宅既人有特別睇法, 只係睇上面版友數據
大家都要工作, 反而公屋有入息上限, 反而有呢個越貴越多人既效果,
不過, 另一可能係 $2 比較集中, 價錢唔係主要考慮因素

053h4 發表於 2018-7-16 12:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kc_loo 發表於 2018-7-16 12:18 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-16 12:06
入息上限,一個正常合理的家庭會唔會係合乎入息上限的情況下

係超長工時的香港,為左一日兩三蚊,一個月 ...

"入息上限,一個正常合理的家庭會唔會係合乎入息上限的情況下",
你想表達D咩?, 係D 家庭唔合理, 定係政策唔合理?
定係想表達, 最低工資太高, 定係最貴既巴士線, 對公屋戶來講都係平?

可能我唔正常啦, 我真係會為左平一兩蚊去do 兩蚊坐MTR, 轉兩次車,
我識既公務員搵5, 6萬都係日日堅持為左 $2 行20分鐘去部機do
食飯同車係兩件事, 車佢地可以搵架平車坐,或者用自己方法節省
lunch 都會想離開office 同班同事講下老細壞話, 間中食平又食下中價野, 係兩件事,

PS: 其實而家大家樂都仲有平野食, $38 荷葉飯有野飲, 仲有其他選擇都係差唔多價

053h4 發表於 2018-7-16 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kc_loo 發表於 2018-7-16 14:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-16 12:22
原來食飯do兩蚊機,等同門返工時間有車唔上,夾硬硬食慢線。我見中環行人天橋食飯時間兩蚊機大排長龍,返 ...

原來食飯do兩蚊機,等同門返工時間有車唔上,夾硬硬食慢線。
你中, 我就係為果兩蚊, 有小巴唔上, 去地鐵轉兩次車

"現實係唔係你口中的搵5-6萬的公務員,放工唔係就近上車而係去do機?"
又俾你講中, 佢地真係有其他直車唔搭, 就係要去上鐵轉車.
仲要食飯少左幾個字, 行餐飽

我就唔知上A 車同E車既人既目的係咩啦,
以我所知, E車番工時間一D 都唔小人,
你岩架, 如果我真係日日要搭佢, 我都可能會放棄A車,小數怕長計, 但我一年都係去果幾次,
不過, 機場員工上A車係可以有優惠,上A車比E 車一定唔會貴 42%,

以我來講,
E車 $24, A29 車票都係 $30 一程
都係貴 $25%, 同佢42%差好遠,
100 minutes vs 60 minutes...何況唔係日日上
仲要拎住件行李, 唔上得普通線

053h4 發表於 2018-7-16 14:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kc_loo 發表於 2018-7-16 14:46 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-7-16 14:36
原來食飯do兩蚊機,等同門返工時間有車唔上,夾硬硬食慢線。
"現實係唔係你口中的 ...

點偷法, 果$2 唔係 $?
人地搵幾萬都會用自己休息時間換$2,
換一個無咁舒適既方法換果$2,
我無話自己慳, 我反而認為正常
最唔正常反而係受政府資助既人, 反而可以俾多50% 換方便,
我係認為有需要既人要幫, 令我諗既係係唔係幫既人真係要幫

你岩, 時間上係30分鐘, 但計出來多左50%時間,
亦唔係你所講 "差距亦唔係比27-42撘天價貴線入機場"
我都講左咩原因上A車, 你再睇多次啦,

不過以經講太遠, 同巴士無關, sorry 我認唔認同都唔回了

053h4 發表於 2018-7-16 14:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kc_loo 發表於 2018-7-16 15:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-16 14:51
自己休息時間? 原來食飯時間唔係個個都係平等地休息的, 散步唔係休息的

你用食飯時間偷換概念成上下班通 ...

你仲唔明, 你有心唔明, 定真係唔明?
我想講既係, 人地搵幾萬都care 果兩蚊, 都會特登要自己去做一個動作
去選擇一個要轉車既方法, 你明未?  唔明算啦, 尤得佢

你又識用原價計?
你識講果班人係番工, 你話員工價可能大定正價大?
你又知唔知機場員公上A車咩價錢?  同E車兩回加埋都差唔夠 $10, 何來 10幾蚊?

你又知佢地"日日"?
你又知佢地實際貴幾多?
你又知山下果班人定係私樓客?
山頂一定係公屋, 山下唔一定係私樓wor, 除左康城每個站都有公屋,
你又換咩concept?

btw, 我今日都係食大家樂,  荷葉飯 + 奶茶用埋會員coupon $32

053h4 發表於 2018-7-16 15:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽