hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 高鐵西九龍站招標路線結果
開啟左側

[路線消息] 高鐵西九龍站招標路線結果

053h4 發表於 2018-7-14 09:21 來自手機 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2018-7-14 09:19
特工兄言下之意係九巴有心唔投?
不過都唔難理解嘅

九巴跌落地執番堆沙
HR1377 發表於 2018-7-14 09:47 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2018-7-14 08:39
近排啲標垃圾級別。。真係用心投又死唔用心又死。
睇下啟德三條新線,我諗九巴無後悔過投唔到。
高鐵呢份 ...

相信九巴落油荃線標一定唔敢鬆章

估計油荃線由九巴中標機會大

將馬線由新巴中標機會大
AMN1 發表於 2018-7-14 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-7-14 09:47
相信九巴落油荃線標一定唔敢鬆章

估計油荃線由九巴中標機會大

我個人認為九巴都會出盡力投將馬線
JF1261 發表於 2018-7-14 10:18 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-7-14 05:25
Rpp 應該冇講唔停百和路
就算只停粉嶺站理應行新運路
行得百和路應該都停埋

唔好玩啦
新線慢過270B 咁多
又唔到深水埗長沙灣

話說270B 幾時正式全日
而家已經第三季了
JF1261 發表於 2018-7-14 10:24 | 顯示全部樓層
高鐵呢份 ...

高鐵上水 同藍田線九巴無得唔認真投
如果比對家投到 即係比佢插到北區大埔沙田旗
以對家嘅作風分分鐘拆散幾條線再借啲意行入佐敦尖沙咀邊皮搶客

藍田線更加危險
行佐敦道對家如果停站就會變成佐敦觀塘特快線

HR1377 發表於 2018-7-14 11:20 | 顯示全部樓層
AMN1 發表於 2018-7-14 10:16
我個人認為九巴都會出盡力投將馬線

但之前運輸署沒有經過招標情況下,直接把將軍澳至沙田線俾新巴做,所以這條線就算九巴出盡力投未必會中標。

053h4 發表於 2018-7-14 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2018-7-14 10:24
高鐵上水 同藍田線九巴無得唔認真投
如果比對家投到 即係比佢插到北區大埔沙田旗
以對家嘅作風分分鐘拆散 ...

九巴投到咪左手交右手,無人坐去高鐵站的話就直接執,乘客無得益。
hadboy5 發表於 2018-7-14 11:26 | 顯示全部樓層
高鐵呢份 ...

相信最後悔只得608投唔到,其他相信無乜後悔
阿偉 發表於 2018-7-14 11:48 | 顯示全部樓層
九巴投果兩條線會否同依家相近客源既路線進行重組及分工?
JH_LE4612 發表於 2018-7-14 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-7-14 05:25
Rpp 應該冇講唔停百和路
就算只停粉嶺站理應行新運路
行得百和路應該都停埋

比埋份野你睇: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1046462-1-1.html

係有寫中途站站位嘅,大埔沙田各一。當然啦百和路都冇理由行入面又唔停站嘅,大埔淨係廣福就夠啦,源禾路加站都可以。

青沙轉乘吸引力唔大,南行搭鐵要跟 280X收費,轉其他線又嘥時間,北行同樣情況。反而相信九巴有堆區內轉乘比到呢條線,令到每區蜻蜓點水都可以執高鐵客。話雖如此,百和路逆走上水轉車吸引力唔大,行埋執客係應該嘅,源禾就因為火炭堆線 (81K) 嚟緊會多人,所以難上車去沙市轉車,所以當 81X 源禾西九玩都會有堆人落搭。