hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議部份時段分拆龍LWB A41P線
開啟左側

建議部份時段分拆龍LWB A41P線

AtrHenu 發表於 2018-7-15 17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於現時龍運A41P線於部份班次經常供不應求(如:頂閘,滿座,行李同乘客爭位)兼馬鞍山區走線過兜
同時,因為部份路段限制(如:耀安邨總站)而不能使用12.8M車輛並經常派出普通(降級)車行走.

所以小弟建議A41P更改部份走線兼部份時段分拆路線,以配合巨無霸車輛進駐.

*1. 7:05-9:35(機場往馬鞍山班次)和20:10-22:45(烏溪沙往機場班次),走線維持不變;
但來回唔入耀安邨總站並改為停恆康街對出的耀安邨站並於恆康街迴旋處掉頭,
再行走相反方向後返原線.

*可以因應港珠澳大橋通車後/機場客流需求量上升,可以取消呢個安排兼玩全日分拆並提早A41P往馬鞍山頭車至6:00.

2. 5:20-19:40烏鐵往機場班次和10:05-0:00機場往馬鞍山班次,分拆成2條線.

如下:
A41P於烏鐵開出後按現時走線到行恆康街後跟87K走線
到大學鐵路站總站後跟A47X大學特班走線直接到機場GTC/港珠澳口岸.

車站位置:

烏鐵開:
1.烏溪沙站
2.利安邨
3.錦龍苑
4.錦英苑
5.新港城
6.馬市
7.福安花園
8.耀安邨
9.大學站總站#
10.青嶼幹線繳費廣場
11.機場T1
12.機場T2
13.機場GTC

機場開:
1.機場GTC
2.青馬收費廣場
3.大學站總站*
4.耀安邨
5.福安花園
6.海柏花園
7.馬鞍山警署
8.錦英苑
9.錦龍苑
10.利安邨
11.烏鐵總站

*乘客利用八達通免費轉乘272K/272A來往科學園/創新路一帶住宅區
#乘坐272K/272A可以利用八達通轉A41P(往機場方向)一律減$6,方便創新路一帶住宅區去機場

服務時間+班次

烏溪沙開:
5:20-19:40(20/30分鐘一班)

機場開:
10:05-0:00(20-30分鐘一班)

收費和廸士尼/東涌/貨運區與A41P八仔優惠不變.
但取消往機場$22.3分段優惠.

由於A41P分拆後不經馬鞍山(大水坑,錦泰),濱景花園;所以有關路段由A41S.

A41S為走線:
NA40走線(但來回不入沙市)並改以頌安為總站.

車站位置:

機場開:
1.機場GTC
2.青馬收費廣場
3.瀝源邨
4.禾輋邨
5.沙田第一城
6.濱景花園
7.沙田醫院
8.亞公角
9.富安總站
10.錦泰苑
11.德信中學
12.欣安邨
13.聽濤雅苑
14.頌安邨
15.頌安巴士總站

頌安開:
1.頌安總站
2.頌安邨
3.錦鞍苑
4.欣安
5.保泰街
6.德信中學
7.錦泰苑
8.富安巴士總站
9.亞金角
10.新界鄉議局大樓
11.沙田第一城
12.禾輋邨
13.瀝源邨
14.青嶼幹線繳費廣場
15.機場T1
16.機場T2
17.機場GTC

服務時間+班次:

頌安開:
5:30-19:50(20/30分鐘一班)
機場開:
10:00-0:00(20/30分鐘一班)

收費:

全程: $27.7
新界鄉議局大樓往機場: $22.3
青馬收費廣場往機場: $18.9
瀝源邨往頌安巴士總站: $13.2

另設來往廸士尼/東涌/貨運區八達通轉乘優惠(優惠車資與A41P一樣)

用車:
A41S與A41P共用14架(原A41P個8架另加6架).

因應A41P,A41S改路重組後可以使用巨無霸車輛,所以部份車輛轉為長陣抽油煙機大快活(15系)行走.

384047x 發表於 2018-7-15 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層

嘩!個標題糸咪應該改成“建議於部份時段分拆龍LWBA41P線”更易睇?

正題,6部車?拆完之後,新增既客量咁有信心可以同新加6部車既雜費成正比?
反建議兩繁單方向分拆即可,洗乜搞半全日

如果想搞全日,拉埋火炭會更好,甚至加埋大圍
例如:A41a富安~火炭~源禾路~大圍~青沙
A41b烏溪沙~馬鞍山(不入耀安) ~海皮~城隧

點都好過等同將 a41p加密至10-15分鐘,蝕死 lwb,理由仲要係為左加大
jocosben 發表於 2018-7-15 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
你所講既部分時間分拆,基本上同全日分拆無分別啦,得三、四個鐘頭係無分拆,而且班次維持兩線各30分鐘一班,差唔多要雙倍資源去做重組
10598C 發表於 2018-7-15 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

開左一兩班A41X耀安後走人;或者欣安後經西沙路走,直入機場試下水溫先啦(BTW而家要快可能一早87K轉A47X特)
 樓主| AtrHenu 發表於 2018-7-16 11:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-15 22:12
開左一兩班A41X耀安後走人;或者欣安後經西沙路走,直入機場試下水溫先啦(BTW而家要快可能一早87K轉A47X特) ...

雖然坐87K/87S去大學火車站轉A47X科學園特班係比A41P快D(只限馬市,錦英苑,利安邨,富寶花園乘客);
但是全程都係無坐啵,而且仲要限時限刻(因為每天只有一班)而該班車來到大學站已經接近滿座甚至要企.
10598C 發表於 2018-7-16 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-7-16 11:20
雖然坐87K/87S去大學火車站轉A47X科學園特班係比A41P快D(只限馬市,錦英苑,利安邨,富寶花園乘客);
但是全 ...

搭得87K轉A47X都係A41P頭段,耀安打後搭A41P時間上合理,所以如果要搞,試下每日繁忙時間同長假開三兩班耀安直達機場試下水溫先

否則遲啲沙中線如果好彩通車嘅話,馬鞍山去機場可能會流失去搭地鐵轉S1,始終地鐵轉S1唔算迂迴
kitarolo 發表於 2018-7-16 13:01 | 顯示全部樓層

話時話馬鞍山去
大學站轉只有一班嘅
A47X,有一說法係因為
有得國泰城停站,有無經常
搭呢一班嘅師兄證實一下?

#5所言原A41P頭段
雖然要遊花園,企都事小,
一旦87K延誤或A47X頂閘
咪即係玩自己? 無理由純粹貪
一條行青沙一條行城隧,因為都係
避唔到樽頸位。

S1唔算轉折,弊在
新界東搭鐵去東涌
經紅磡站或太子站轉車
沙中線直達紅磡都唔見得
快過而家好多,仲要考慮票價,
除非港鐵職員免費搭或者道路
癱瘓而且預計難短時間內恢復。

嗱,而家係巴士公司最愛嘅
A線,拉勻有20個客已夠回本,
唔需要同佢擔心加密就會蝕錢。
10598C 發表於 2018-7-16 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-7-16 13:01
話時話馬鞍山去
大學站轉只有一班嘅

遲啲馬鞍山搭斷馬線可以去到南昌轉東涌線...

直唔直接就見仁見智,始終斷馬線、東涌線都唔係特別迫,好過東九搭觀塘線荃灣線去大嶼山
10598C 發表於 2018-7-16 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-7-16 13:01
話時話馬鞍山去
大學站轉只有一班嘅

講A線,其實現時嚟講馬鞍山算係焗搭A41P,係你冇乜選擇嘅情況下,佢地冇乜誘因拆線,所以繁忙時間試下水溫先會好啲
kitarolo 發表於 2018-7-16 14:24 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-7-16 14:13
遲啲馬鞍山搭斷馬線可以去到南昌轉東涌線...

直唔直接就見仁見智,始終斷馬線、東涌線都唔係特別迫,好 ...

應該話經港鐵係A線收費,但
時間會耐過唔塞車時嘅A線……

紅磡站變咗直通
而無需轉車,早繁
又係由東涌/新界西北
出市區嘅人多過入去嘅人

大圍到紅磡計,點睇都係
南北線直接過屯馬線,考慮
埋前者不是對面月台轉車可能
都係打和,要用鐵嘅唔洗等屯馬線。