hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴今日訂購 150 部 12 米 VOLVO 雙層巴士
開啟左側

[車型及機械] 九巴今日訂購 150 部 12 米 VOLVO 雙層巴士

051039 發表於 2018-7-19 22:28 | 顯示全部樓層

MrWilliamF 發表於 2018-7-19 21:50
ISB6.7谷360HP係貨車偈Option, 巴士Version最高好似係280Hp (1050Nm)

咁360匹ISBe 6.7最大扭力係幾多?
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
Benz 發表於 2018-7-20 03:04 | 顯示全部樓層
MrWilliamF 發表於 2018-7-19 21:47
男人副D2066真係好好力, twin turbo真係唔同D, 不過比老九tune廢哂,坐過新巴部A95行8P,好L爽
...

10升先有1600nm同320匹其實唔太合理,
即使係1800nm同360匹都唔太夾10升呢個容積,由其而家既科技,
我認為最起碼要去到400匹先襯得起10升,
不過我第一次聽有人話man d2066係twin turbo,如果係咁既話就更加唔應該唔只得310或360呢個馬力。

如果要同mmc或b8黎比,就應該用man既同一容積既引擎先可以直接比較到,例如man既某隻7升定8升既引擎。
TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:29 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2018-7-19 22:24
建議你再去坐下,而家已經tune過哂,成架跑車咁,係屯公mmc都唔夠佢快嶼巴雖然都有A95,但主力行B2P,除 ...

tune得最正係 就算千二三轉轉波都湧住去跑屯公要擒車都唔駛下下高轉

行66叉o係長沙灣道都好爽

坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:37 | 顯示全部樓層

Benz 發表於 2018-7-20 03:04
10升先有1600nm同320匹其實唔太合理,
即使係1800nm同360匹都唔太夾10升呢個容積,由其而家既科技,
我認 ...

D2066 可以去到440hp 不過多數都係貨車用
的確係twin scroll turbo 一個低轉 一個高轉
所以先可以段段有 再加上高壓縮比
可以講世界上燒油最徹底一定係man
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:40 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2018-7-19 22:28
咁360匹ISBe 6.7最大扭力係幾多?

1100 Nm 軍用/ 特種車居多
特別係4x4陣

http://www.militarysystems-tech.com/articles/cummins-announces-isbe-67-new-360-hp-268-kw-rating-dsei-2013

坦克王EH 9697
051039 發表於 2018-7-20 08:29 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:40
1100 Nm 軍用/ 特種車居多
特別係4x4陣

哦,1100Nm姐,要推架2軸雙層都唔算好大扭力姐
我諗係散熱問題先唔擺落巴士到啦,成360匹
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
051039 發表於 2018-7-20 08:31 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:29
tune得最正係 就算千二三轉轉波都湧住去跑屯公要擒車都唔駛下下高轉

行66叉o係長沙灣道都好爽

而家批AMNF講緊係國際學校呢啲暗斜都可以輕鬆過mmc
不過大左1000cc有多囉,而家呢個年代要慳油嫁啦
nwfb23 發表於 2018-7-20 09:53 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2018-7-20 03:37
D2066 可以去到440hp 不過多數都係貨車用
的確係twin scroll turbo 一個低轉 一個高轉
所以先可以段段有  ...

佢一味講馬力大,扭力高,但又唔講扭力線,又唔理會vertical同horizontal未必明咩叫燒得盡,可能都唔記得EGR同SCR既分別
nwfb23
C.K.F. 發表於 2018-7-20 10:34 | 顯示全部樓層
UU8290 (B8L樣辨) 上斜其實好唔好力?
NA4179x賢 發表於 2018-7-20 18:19 | 顯示全部樓層

Volvo Buses x 九巴

載通國際(九巴) 於本月18日與 Volvo Buses 簽訂採購合同,向 Volvo Buses 採購150部12米的雙層巴士。 據載通國際交易表示該巴士會是CBU - 即是Completely Build Up完全組裝,是九巴訂下巴士底盤及車身後,委託車身裝篏廠進行組裝。今次的交易九巴是裝上WrightBus的車身,暫未有公佈型号及顏色,大家拭目以待。定期更換巴士改善空氣質素及提昇服務質素 , 作為香港市民也感覺受惠。

#VolvoBuses #Volvo巴士 #VolvoDoubleDecker #VolvoCoaches
#VolvoB8L #VolvoB5TL #PhotobyHKFP