hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 家計會應否鼓勵新移民進行節育手術
開啟左側

家計會應否鼓勵新移民進行節育手術

Bristoll5g 發表於 2006-6-22 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-6-22 17:00 發表

唔好意思,我唔小心打多左「終身」兩個字。現已修正。
之但係,新移民唔通由得佢地隨便生咩。最低限度都要家
計會出黎指導一下先得。

唔好意思, 我唔相信你係「唔小心」打多左.

新來港人士也是香港人, 如果香港人可以隨便生點解佢地唔可以?

原帖由 M 於 2006-6-22 15:40 發表
我覺得政府應該強行規定已婚內地新移民響移居本港滿五
年後必須接受節育手術,否則要判佢地終身監禁同罰款,佢地
不停係咁生落去對本港教育、衛生係沉重負擔。

請注意, 閣下是直指新來港人士, 這不是歧視是什麼?
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
 樓主| M 發表於 2006-6-22 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2006-6-22 17:12 發表
請注意, 閣下是直指新來港人士, 這不是歧視是什麼?

我唯有收回之前既言論,並向受影響人士致歉。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Bristoll5g 發表於 2006-6-22 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-22 15:40 發表
紅太陽曾蔭權同志叫我地香港人多生兩三個,有時行下
深水步或者觀塘呢d較多內地新移民既地方,成日都見到
d新移民一下子帶住三四個仔女行街。家計會係咪好應該
呼籲新移民夫妻要進行節育手術呢?我覺得呢班新移民再
係咁生落去既話始終唔係辦法。

咦? 又改左文啦?

點解又靜靜雞刪左:
「我覺得政府應該強行規定已婚內地新移民響移居本港滿五
年後必須接受節育手術,否則要判佢地終身監禁同罰款」
個段?
Ketsu 發表於 2006-6-22 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-6-22 17:08 發表

有人權又點,唔通人權就可以濫用?

冇人話人權係可以濫用
但唔濫用都唔代表可以剝奪人權
你咁講同剝奪人權有乜野分別呀?
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| M 發表於 2006-6-22 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-22 17:21 發表

冇人話人權係可以濫用
但唔濫用都唔代表可以剝奪人權
你咁講同剝奪人權有乜野分別呀?

家陣好多內地孕婦趁住就快生就落黎香港,希望自己既仔女
可以有本港永久性居民權利。請問如果政府堵塞呢個漏洞,
唔俾就快生既孕婦黎香港算唔算「剝奪人權」?
Bristoll5g 發表於 2006-6-22 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-22 17:23 發表

香港政府有權拒絕任何非香港居民來港, 跟人權無關.

可是「強行規定已婚內地新移民響移居本港滿五年後必須接受節育手術,
否則要判佢地終身監禁同罰款」則是明顯的歧視及侵犯人權

請勿混為一談
Ketsu 發表於 2006-6-22 17:35 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-6-22 17:23 發表

鬼叫你個「神聖既香港政府」個制度咁鬼「好」呀?
佢地落黎生仔係唔妥
但都冇理由話唔俾佢地咁做
你要堵塞呢個漏洞仲有好多個方法
佢地落黎生仔都係為左個居港權o者
咁咪從呢一個point著手囉!

其實禁止唔係高招
因為仲可以偷偷咁做
最高招就係令到佢地冇興趣咁做
咁先至有效

Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| M 發表於 2006-6-22 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2006-6-22 17:33 發表

香港政府有權拒絕任何非香港居民來港, 跟人權無關.

可是「強行規定已婚內地新移民響移居本港滿五年後必須接受節育手術,
否則要判佢地終身監禁同罰款」則是明顯的歧視及侵犯人權

請勿混為一談

咁海關對本港居民既攜帶免稅品限制又算唔算歧視呢?
訪港旅客可以攜帶既免稅品比本港居民多。
Bristoll5g 發表於 2006-6-22 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-6-22 17:46 發表

你係搵野黎拗定邏輯混亂?

訪港旅客不是香港居民

新來港人士是香港居民
Ketsu 發表於 2006-6-22 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-6-22 17:46 發表

請問你仲想搬幾多個例子出黎呀?
家陣香港回歸祖國
你使唔使講埋
唔俾大陸人有居港權都算係岐視呀?

你咁講真係講足廿個page都講唔完喎