hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組89C/89D/89X
開啟左側

建議重組89C/89D/89X

99MAN 發表於 2018-8-3 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

mopdat 發表於 2018-8-3 12:26
89C兜黃泥頭同兜濱景無分別
重要富安由直出變兜濱景同黃泥頭
83X又點解要取消?

89C係飛濱景,唔入石門

83X有80X同89C代替,所以取消
RG28482X 發表於 2018-8-3 17:04 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-3 11:10
所以77區同市中心應該全日分拆,87D,89D,86K,85M飛富安,專心做耀安至利安一帶,89C全日加經黃泥頭,取消83X, ...

富安一定反對
本身有得叫雙飛.而家就得返一條線
其次
87D同89D係密線,81C同89C係疏線
班次要加密一倍先可以補償到
咁車從何來?
RG28482X 發表於 2018-8-3 17:17 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2018-8-1 20:12
呢度班巴士迷成日話「77區線唔經沙田會唔夠客……」
到底有冇諗過點解唔夠客?
睇下以下幾對路線:

而家81C同89C得嗰兩成幾載客率
有咩吸引到九巴提速
另外,馬鞍山海旁以私樓為主,好多人都揸車出入
頌安行去曾壁山,錦泰行去富安都唔算遠
得返欣安(以後直程可以行出去馬鞍山路搭快車)
咁客量緊係少過經馬鞍山北部嘅線啦
99MAN 發表於 2018-8-3 18:50 | 顯示全部樓層

RG28482X 發表於 2018-8-3 17:04
富安一定反對
本身有得叫雙飛.而家就得返一條線
其次

根本一開始就唔應該比富安叫兩飛,99有冇入富安?冇,另外富安有得叫兩飛先會搞到89C,81C呢啲入77區嘅車咁少客,而且兜富安會令市中心線慢5-10分鐘左右,疏車嘅問題,89C加返密車,另外再配合ETA,不成問題
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
RG28482X 發表於 2018-8-3 19:58 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-3 18:50
根本一開始就唔應該比富安叫兩飛,99有冇入富安?冇,另外富安有得叫兩飛先會搞到89C,81C呢啲入77區嘅車咁少 ...

99又關咩事?富安去西貢嘅線從來都係得一條

99MAN 發表於 2018-8-4 10:34 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2018-8-3 19:58
99又關咩事?富安去西貢嘅線從來都係得一條

所以富安唔應該有兩飛嘅存在
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-8-4 11:21 | 顯示全部樓層

89D而家非繁10分鐘一班,
如果CUT左286M同埋將89C拉直唔經石門直出再拉去馬市咁相信開15分鐘班唔係問題.
286M非繁其實都無想像中咁差,
有大老山客用
RG28482X 發表於 2018-8-4 11:32 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-4 10:34
所以富安唔應該有兩飛嘅存在

99/299/299X去西貢
而家講緊出市區嘅線
你嘅例子根本不適用於此話題
RG28482X 發表於 2018-8-4 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層

所以嗰問題係如果89C提速,濱景翠湖碧濤+小瀝源路非繁未必做到一條20分鐘一班嘅線,而需要減班(雖然可能因為路程縮短而減價)
如果連十四鄉去做,就可能會加價
如果連白石角去做,白石角嘅車程就會減慢(雖然班次會增加)
如果同89X一齊兜第一城,咁濱景翠湖碧濤嘅車程就會減慢

tszhinchan3 發表於 2018-8-4 15:43 | 顯示全部樓層

RG28482X 發表於 2018-8-3 17:17
而家81C同89C得嗰兩成幾載客率
有咩吸引到九巴提速
另外,馬鞍山海旁以私樓為主,好多人都揸車出入

一早話77區少人搭根本係兩條線兜沙田!
如果81c肯第一城上隧道,89c富安之後上隧道,根本唔會冇77區客!
呢度班巴膠成日賴77區班人唔肯搭,又唔知根本條線慢到佢地唔想搭!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
99MAN + 1 Huge C

查看全部評分