hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線加地區名 被鬧「阿茂整餅」
開啟左側

[報刊新聞] 九巴路線加地區名 被鬧「阿茂整餅」

16M-30 發表於 2018-7-25 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

好似之前因為某国旅客唔睇車頭路線牌就上車於是就要加地區,而家反而有更多人因為睇咗路線牌而被人fake咗上車。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180725/mobile/bkn-20180725020022856-0725_00822_001.html
shakugan2005 發表於 2018-7-25 07:27 | 顯示全部樓層
白田/大坑東明明係深水埗區, 點樣「根本不會駛往深水埗區內」? 明明係D人自己都唔知自己去邊都有得賴? 要賴既仲有明明架車已經過左某D地區, 車頭仲顯示「經XXX」! 要賴既仲有港鐵亂改站名, 將荔枝角/長沙灣/深水埗搞到亂哂, 又自創柯士甸/奧運出黎!
lsc04d11 發表於 2018-7-25 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
鬧緊九巴 個on xx 攝影師又要影架新巴104。。。哈 叫市民惡補下香港地理
matchnacu 發表於 2018-7-25 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

搵野黎講, 雖然我覺得以往用兩三個字表示總站係簡潔, 但以防啲盲毛上錯車,加個大區落去等佢清晣啲, 我覺得無問題, 東方又想整個"因巴"出黎啊? 但深水埗又係麻煩, 啲地方名比地鐵搞到亂晒
kitarolo 發表於 2018-7-25 07:55 | 顯示全部樓層
除非嚴重誤會到
大埔泥涌 大埔黃石碼頭就話啫
JC8385 發表於 2018-7-25 08:28 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-7-25 07:27
白田/大坑東明明係深水埗區, 點樣「根本不會駛往深水埗區內」? 明明係D人自己都唔知自己去邊都有得賴? 要賴 ...

如果要將 天水圍天恆 276A 改成 元朗天恆邨 276A
或者613變成 觀塘安泰西 唔知閣下點睇?

原意係好但係做多咗啦
FBI2 發表於 2018-7-25 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴有人多舊魚
GR1473 發表於 2018-7-25 09:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leungky0528 發表於 2018-7-25 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2018-7-25 09:18
好整唔整,加埋地區唔係好大問題,但攪到逼埋一頁,有啲仲攪到路線號碼由大變細呢個絕對係問題。
我十年 ...

途經地方轉頁係要
但目的地轉頁,趕時間上嚟轉得幾快都唔會睇哂
到時都係入巴士公司數
AVW28 發表於 2018-7-25 09:45 | 顯示全部樓層

得罪講句:「d乘客輸打贏要,拉屎唔出賴地硬。」
加地區名呢樣野係咪純粹巴士公司既責任呢?
東方講到d乘客好似無責任咁,
乘客自己查邊條巴士去到目的地,係對自己負責;
就算時間唔許可,唔識口在路邊咩?

一見到東方,就已經覺得無乜討論價值。
針對某幾個大企業,睇呢d大企業唔順眼,
仲學人講公信力。
斷章取義、小事化大和跨大事實影響,
係呢間報館處理投訴的常用方法。
當然,呢d大企業有d地方係抵鬧。
講返九巴加地區名呢樣野,出發點係好,
但係咪唔應該「一本通書睇到老」呢?

深水土步白田,呢個case按區議會我又覺得無咩問題,
但如果用石硤尾白田或者會準確d。
講報導無講既286C,如果用沙田利安,睇下又會點?
(按:馬鞍山在區議會行政分界黎講係屬沙田區)
LL3850