hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 紅色小巴營辦商爭取午夜開放禁區
開啟左側

[其他] 紅色小巴營辦商爭取午夜開放禁區

心繫香港 發表於 2018-8-1 01:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-8-1 01:29
唔想嘥時間睇你篇字海,係因為你篇文成堆字堆埋一齊,見到都冇興趣睇落去,求其望下重點就算

但唔該改善 ...

「起碼我係有誠意想討論」(你又啱ge,你都係純粹有誠意討論吓姐,我之前語氣又真係重咗d ge
anyway, N293黎講我覺得真係慢得有少少過份,
唔係揾N796比較,其實只要全晚有293S或者98C ge速度就相信區區都好滿意la~
雖然尚德/坑口/寶林都仲唔算快,但通宵車就遇咗唔會快,所以293S ge速度做埋山上我又覺得可以接受

最好就可以一條做埋尖沙咀/紅磡,至少貴過N796得黎、時間差唔太遠、唔洗轉車去到相同目的地,算可以接受
心繫香港 發表於 2018-8-1 01:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-1 01:32
將軍澳北包埋康翠架喎,你將軍澳北想指邊到先?定係你只不過又係想要隧道車?

...

「北」就兩個approach
一係康翠->寶林->坑口->將隧
一係坑口->寶林->康翠->寶達

不過如果畀新巴做,個人覺得前者會比較大可能
(第一係如果經寶達就會正面競爭,其次係N293係太慢原因不在於上山,而在於要落和樂+觀塘,行得山陣間觀塘區議會爭取加停秀茂坪、曉光街、順利、安達、安泰咁就煩lol

不過咁做新巴都可能會蝕 -- 一個將軍澳開兩條同路徑ge線,
最終可能會搞到好似N290咁行....... 將南一定過唔到啦~
或者另一個方法係開條5-10分鐘一班ge N792 做接駁N796,咁就食晒d客而唔洗幾多額外資源
10598C 發表於 2018-8-1 01:46 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-8-1 01:39
「起碼我係有誠意想討論」(你又啱ge,你都係純粹有誠意討論吓姐,我之前語氣又真係重咗d ge
anyway, N293 ...

將軍澳呢邊條N293做左咁耐都係要出去轉N216去紅磡站沿線,善用N216資源,減少蝕錢

個人覺得,開辦N213來往安泰至大角咀、來回經亞皆老街、窩打老道、太子道西/界限街、N293原線;293S延長落去紅磡站;N293改經繞道

咁做對大家可能都係好事
10598C 發表於 2018-8-1 01:48 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-8-1 01:43
「北」就兩個approach
一係康翠->寶林->坑口->將隧
一係坑口->寶林->康翠->寶達

飛繞道就唔駛理停觀塘山呢樣野,淨係停一停寶達啫,當然新巴做嘅機率唔大,除非九巴唔想蝕錢推比新巴做
238X 發表於 2018-8-1 01:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-31 15:19
係咁的話,N8X開去西區有咩用?明明就係紅小通宵都做唔掂。

等陣先

紅小想開放禁區,八成係嗰度好搵。就算唔係好搵,佢都叫俾多個選擇。

搭得紅小其實預咗佢一係密密開,一係等客等到死。

反正你運輸署唔俾入,啲客最多焗搭的士 UBER。對本身服務不足嘅地方嚟講,有紅小佬肯入去,點都唔會衰過而家

反而巴士或者綠小,無客都要硬食,結果搞到條條線都累鬥累,唔通又好好?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
心繫香港 發表於 2018-8-1 02:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-1 01:46
將軍澳呢邊條N293做左咁耐都係要出去轉N216去紅磡站沿線,善用N216資源,減少蝕錢

個人覺得,開辦N213來 ...

N293改經繞道未必係好事,觀塘、九龍灣<>觀塘山/將軍澳 其實都算係獨市位,

而且據聞真係有客ge (不過我無數據),而夜間行觀塘道其實唔比繞道慢好多,所以問題應該在於和樂邨果一段

N213可以考慮取代N293 ge部分功能(e.g.N213寶達起跟N293走線),
而293S睇吓做唔做到全晚,當然延長至尖沙咀、紅磡我認同有必要~
10598C 發表於 2018-8-1 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-8-1 02:03
N293改經繞道未必係好事,觀塘、九龍灣觀塘山/將軍澳 其實都算係獨市位,

而且據聞真係有客ge (不過我無 ...

小結一下我自己想法
N213 安達臣↔寶達↔曉光街↔牛頭角道↔太子道東↔太子道西/界限街↔窩打老道↔旺角↔大角咀

N293 尚德↔坑口↔寶林↔康翠↔寶達↔觀塘/觀繞↔九龍城↔不停站直達旺角↔旺角東站

293S 紅磡站↔油尖旺↔旺角↔九龍城↔觀繞↔寶達↔康翠寶林坑口

N213正正就係寶達邨起用返原本N293走線,只不過太子道西之後行窩打老道落亞皆老街,做幾條線嘅轉乘站,然後再去旺角大角咀

N293行觀塘道定繞道我冇所謂,反正就算行繞道,落觀塘可以寶達邨轉N213,但其實夜晚行觀塘道冇乜意思,相反行牛頭角道近民居,有好處

前面兩條N車就係通宵服務,而293S我只係打算開深宵兩班就算,其餘少人時間唔該N293轉N216
053h4 發表於 2018-8-1 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-8-1 11:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-1 10:04
好搵就唔會連通宵綠小都話要送埋比巴士玩啦。

根本就無客,九巴堆新N線開出離有咩客?巴士公司開出離都 ...

你有無證據證明「開放新區比紅小」呢樣嘢,除咗對牌價有利之外,對成個交通服務影響係 0 甚至負 (令現有服務進一步縮減) 先?

如果無,咁其實你都係靠估咋喎。

我個立場好簡單:佢就算完全唔做,比起而家實際上都無損失,但只要有車入(哪怕只係一架)就一定有乘客受益。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
wingho_cwh 發表於 2018-8-1 11:22 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-7-31 15:19
係咁的話,N8X開去西區有咩用?明明就係紅小通宵都做唔掂。

咪住先,你用港島區嘅情況嚟類比新界區,成件事會錯晒,港島區之所以做唔掂係因為屬於港島區嘅車做唔掂

你如果留意下就會知西環紅隧旺角成堆車係「群星拱照」,D車嚟自五湖四海,除咗西弼自己出車之外仲有好多其他區屬於「香港公共小巴車主司機協進總會」嘅車,甚至嘅連瓜青線架 EF1712 都嚟埋先砌到一圈十零廿架,此外佢哋嘅核心問題唔係唔夠車開,而係落晒客就圈頭呢個做法令沿途候車乘客無所適從

至於「大河」(北流水) 嘅問題就出於「大家都唔相信佢會提供足夠服務」,因為日頭絕大部份時間都無人開,而且過往有個壞印象畀咗班客,令大家都慣性覺得深宵時段小巴好難等,同埋會一路行一路扎艇,即使現時通宵來往西環<->筲箕灣嘅車再自律,都無補於事

053h4 發表於 發表於 2018-8-1 10:04
好搵就唔會連通宵綠小都話要送埋比巴士玩啦

其實 58S 大埔線舉白旗某程度上係畀「那夜凌晨」抽低咗,而最核心嘅問題係 *上水線唔夠車畀人投訴到上晒報*,所以咪一拍兩散一嘢摺咗條大埔線佢唔使煩囉
,馬生雖然不嬲係 seven 開,但佢行呢步又唔係錯喎
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036