hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 香港興建環狀鐵路的可行性
返回列表 發新帖
開啟左側

香港興建環狀鐵路的可行性

樓主| 巴士的膠 發表於 2018-8-4 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-8-3 16:15
我講嘅「屯門綫」唔剩止去到「荃灣西」,而係同「荔景-油塘」一段連成一線,直達東九龍。

停「荃灣西」 ...

如果沿青公起,咁延長荃灣綫嘅可達度一定比你個方案高。當然,荃灣綫無咁大承載量去延長。

九龍一段,除左去黃大仙,去觀塘、九龍灣經黃大仙、荔景唔快得過經啟德、旺角、南昌,而南昌轉返屯馬綫已經可以,甚至呢條東西九龍綫都可以喺東大嶼轉返西部外走廊入屯門
香港黃毛小子 發表於 2018-8-4 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-8-4 11:57
如果沿青公起,咁延長荃灣綫嘅可達度一定比你個方案高。當然,荃灣綫無咁大承載量去延長。

九龍一段,除 ...

延長荃灣綫係唔可行,

荃灣綫係市區綫之一,以中低速度行駛(80KM/H),根本唔適合作為長距離高速運輸。

我提議嘅「屯門綫」唔係沿青公起,

而係沿屯公以北一段大山坡開鑿隧道,掃管笏一段架空處理。

起地鐵唔係純粹喺地圖上劃下線咁簡單。

例如仲要諗下點樣避開鄰近建築物啲地基,以免影響樓宇結構安全。

停「荔景」,係因為要同荃灣綫/東涌綫交換乘客,做哂「荃葵青/北大嶼-東九龍」嘅客源。

唔見得搭咩「西部外走廊」或者「屯馬綫」轉乘「九龍東西綫」,會快得過一程過嘅「屯門綫」。

剩係講停站數量,屯門綫「荃灣西-九龍灣西」中間只係停三個站。
 樓主| 巴士的膠 發表於 2018-8-7 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-8-4 13:22
延長荃灣綫係唔可行,

荃灣綫係市區綫之一,以中低速度行駛(80KM/H),根本唔適合作為長距離高速運輸。

屯門線全程行山入面,造價比沿青公貴幾多?你話沿屯公架空/地面都仲講得通。

由於沿途無可避免要設站,用120kph同80kph個分別未必好似想像中咁大。而沿途最少會停荃灣西約、深并、掃管芴同三聖。終點站依當年屯門最初規劃放屯門公園或者喺屯門泳池都可以考慮。

但即使係咁,無論條線係去東九龍定係荃灣綫延伸,由於最終都會喺荃葵同西鐵/荃灣線交匯,無助解決現時西鐵/荃灣綫擠迫之餘,隨時迫上加迫。

如果真係屯荃駁去九龍,同時採用快速鐵路,深并之後都應該經青衣(考慮在長青一帶設站),大約沿三幹走線去荔景,同時服務貨櫃碼頭上蓋項目(如有),經南昌、大角咀、旺角、啟德去東九龍。最少除左大西北去東九龍,仲食埋大西北、東涌、青衣去旺角/東九龍嘅客

但點起都好,同環綫南邊部分將新界東/西嘅客直送去港島都無太直接關係。
香港黃毛小子 發表於 2018-8-7 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-8-7 14:47
屯門線全程行山入面,造價比沿青公貴幾多?你話沿屯公架空/地面都仲講得通。

由於沿途無可避免要設站, ...

青公根本冇位畀你起鐵路,

除非沿岸邊填海,

但咁樣做會破壞大自然,摧毀幾多美麗嘅沙灘?又會影響沿線多少民居?

一係就挖落地底,但青公沿線九曲十三彎,有唔少高樓大廈,

施工難度仲高過喺山喥挖隧道(至少後者可以用鑽炸方式施工)。

仲有,青公人口咁稀疏,根本冇必要整咁多站黎拖慢車程。

搞清楚鐵路嘅優勢在於「快」,

如果喺無必要嘅情況之下停咁多站,搞到快唔得巴士幾多,又快唔得西鐵綫幾多,

咁人地做咩要揀呢條鐵黎搭?咩誘因都冇哂LA。

為左青公沿線稀疏嘅人口,而放棄屯門新市鎮龐大嘅潛在客源,實屬不智。

如果真係有需要嘅話,我唔反對起啲咩「九龍東西綫」、「東大嶼鐵路」。

甚至乎我都覺得香港缺乏東西橫向貫通嘅鐵路綫。

但同我提倡嘅「屯門綫」完全冇衝突。

「屯門綫」連接四大鐵路樞紐站,「荃灣西/荔景/鑽石山/油塘」,只要轉一次綫,幾乎可以去哂成個九龍半島咁濟。

係可以做哂以下嘅客源:

「屯門-荃灣西」
「屯門-西九龍(油尖旺/荔長深)」
「屯門-中九龍(啟德/土瓜灣)」
「屯門/荃葵青/新界東/油尖旺/黃大仙-九龍灣商貿區」
「屯門/荃葵青-黃大仙+東九龍+將軍澳」
「屯門-港島西(中環/添馬)」
「屯門-港島東(鰂魚涌)」
....
(更多更多)

而你嘅方案只係連接到三個鐵路樞紐站,而且其中一個仲要係唔太重要嘅轉綫站(啟德)。

做到嘅客源比較少,路線可達性亦較低。

且路線迂迴,部分路段更與東涌綫重疊,功能上亦同荃灣綫/觀塘綫大同小異。

同埋啟德之後如何去東九龍?可否詳細描敍?

當然你話荃灣綫會否負荷唔黎,呢層我都有諗過,

正路應該係北環綫好似馬鐵咁延伸落市區,減少對西鐵綫嘅依賴。

例如「粉嶺北-上水北-古洞-錦上路-荃灣-荔景-旺角西」,

呢個定線可以同時分流荃灣綫客源,亦能增加搭鐵吸引力。