hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 廠長確定退役
開啟左側

[小道消息] 廠長確定退役

JX9097 發表於 2018-8-3 18:35 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-8-3 16:34
其實呢類特色巴士,最好是退役前在星期日走翻轉,並私下向巴迷公布行車時間及路線,讓巴迷可以送別及拍照 ...

你會唔會諗太多?
DisneyKMB 發表於 2018-8-3 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-8-3 17:23
白車退嗰陣有冇堆新車趕住出?

UV牌Volvo B9TL…但係當時無依家紅Facelift咁瘋狂
深圳比亚迪 發表於 2018-8-3 20:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PZ8490 發表於 2018-8-3 22:31 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-8-3 16:34
其實呢類特色巴士,最好是退役前在星期日走翻轉,並私下向巴迷公布行車時間及路線,讓巴迷可以送別及拍照 ...

巴士是用來做生意,接載乘客,而不是用來滿足巴膠
shakugan2005 發表於 2018-8-3 23:05 | 顯示全部樓層
PZ8490 發表於 2018-8-3 22:31
巴士是用來做生意,接載乘客,而不是用來滿足巴膠

肯比錢去租車都急急腳要退, 城巴1仔唔係?

大巴士未收旅遊費去玩, 未又唔係滿足下!

只要肯比錢, 守秩序去遊車河, 點解一定唔可以滿足大家? 但有某D人唔守秩序未搞到大家都冇得玩!

不過先果排D不同種類既怪獸唔係已經成日係馬場出沒呢咩(3AV行868, AV/ADS行848, 一陣又有ASU/ATH/AVBWL行889)?

今次APM真係壞車早退而唔係收收埋埋收到封車等退, 更何況架車當年行968都成日壞, KEEP到依家而唔係退返比人都已經玩夠啦, 如果唔係壞車早退, 最後幾日仲唔行返一轉半轉868? 剩係個幾月前都出過幾次AMN行868啦

Tummy 發表於 2018-8-4 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-8-3 23:05
肯比錢去租車都急急腳要退, 城巴1仔唔係?

九巴幾時做咗租車嗰瓣 ??
九巴幾時主攻遊客服務 ??

巴士公司肯拎架車比大家玩係人情 直接退役係道理
人哋退唔退架車唔使問你哋㗎啵 ......
shakugan2005 發表於 2018-8-4 21:12 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2018-8-4 15:14
九巴幾時做咗租車嗰瓣 ??
九巴幾時主攻遊客服務 ??

九巴冇得租車, 咁九巴網站果個巴士租賃服務係咩黎? 唔通係假既? 果度仲話有丹尼士三叉戟型喎?

九巴唔做遊客生意, 咁所有巴士路線唔該唔好入海洋公園/迪士尼, B1就唔係九巴黎既! 開篷巴又係假既? 定想係尖沙咀唔比遊下上1A雙層巴?

咁依家架車係的確唔洗問人嫁喎, 城巴1仔就算係報張報導下未又唔係話要退?

我既觀點係架APM1就真係成日壞車都壞到依家先話要退已經叫唔話得, 咁依家架APM1唔係比人封車收收埋埋喎, 想當年大把車係都要將D車行得走得都要封車, 退埋都唔比人搭, 剩係當年大埔廠果堆S3V已經係咁啦! 再睇返港鐵E200/E400, 唔係封車不過係各個地鐵站擺囉, 街客路線出現機會甚低, 你想搭都搭唔到

atenu 發表於 2018-8-4 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-8-3 12:27
唔係為咗 930 死線前讓 quota 出歐五咩 ?

請問這是什麼死線
Tummy 發表於 2018-8-4 21:52 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-8-4 21:12
九巴冇得租車, 咁九巴網站果個巴士租賃服務係咩黎? 唔通係假既? 果度仲話有丹尼士三叉戟型喎?

入面嗰個係陽光巴士嚟㗎啵 ...
卽係你都唔會話新巴同城巴一家親 所以新巴有車租啩

主攻喎 九巴有幾多條綫眞係祇比遊客坐 ?? 你講 1A 仲出奇 乜 1A 係開嚟比遊客坐㗎咩 ??
係你一開始搬架大巴士出嚟 所以先講主攻遊客服務咋 :L

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
shakugan2005 發表於 2018-8-4 21:58 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2018-8-4 21:52
入面嗰個係陽光巴士嚟㗎啵 ...
卽係你都唔會話新巴同城巴一家親 所以新巴有車租啩

要分得咁開不如立例九巴網站唔比賣陽光巴士廣告, 九巴熱線唔比查龍運巴士路線呀! 新巴城巴都夾埋同一個網話租車, 咁睇下咩人去租會租到架新巴出黎囉, 話唔定官方巴士迷活動叫你去比幾百蚊有得搭呢! 城巴1仔臨退前最後一單未又唔係咁租出黎!