hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討以直通運行方式解決E綫收費問題
開啟左側

[其他] 探討以直通運行方式解決E綫收費問題

RE508@41 發表於 2018-8-3 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於近來巴士公司, 因應E綫收費太平而拒絕開E線, 本人認為可以直通運行嘅方式,增加E線收費,以縮窄A,E線價格差距 ,從而增加巴士公司開辦E線嘅意欲
如:
原E43 $17 A43 $27.7
改為 E43 $17(只往青嶼幹線收費廣場)
接E43P  $6 (青嶼幹線收費廣場--東涌 )
咁樣乘客依然可以用較平嘅車資去到目的地,相信巴士公司亦都會因為差價縮窄而增加開E線嘅意欲,大家點睇?
jaclam 發表於 2018-8-3 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
平得嗰四蚊 我搭返 A43 好過 又或者 279X 轉
053h4 發表於 2018-8-3 11:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
carson911 發表於 2018-8-3 11:40 | 顯示全部樓層

你咁樣似係巴士公司直接加價迫人轉投A線多啲
咁巴士公司除咗引到人上A線之外,更加冇晒開E線意欲
因為A線同E線訂價差唔多,啲客就會傾向比多少少換更多服務
最後只會搞到E線冇人,A線個餅越嚟越大
打個比喻
如果你落街發現大XX加價1/3,
你仲食唔食?
我會寧願去附近un下腳鋸扒算
大眾心態反正價錢差距越嚟越窄,點解唔食好啲
然後大XX就會不斷開小XX比人鋸扒
變相成個集團食多咗錢
88開線啦
053h4 發表於 2018-8-3 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| RE508@41 發表於 2018-8-3 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2018-8-3 11:40
你咁樣似係巴士公司直接加價迫人轉投A線多啲
咁巴士公司除咗引到人上A線之外,更加冇晒開E線意欲
因為A線同 ...

依家問題係佢連去東涌嘅醫線都唔想開,要人搭a綫青嶼幹線收費廣場轉車,咁不如畀多少少錢出直車好過
kitarolo 發表於 2018-8-3 16:57 | 顯示全部樓層

我自己建議……以A43為例

(馬鞍山雖然都係有A無E,
但沙田區而言仍有E42,乘客
轉乘都算方便,意即經馬鐵或
其他區內線雖然沒有扣減,但
起碼步行距離很短,北區最便宜
係經劣質東鐵轉E41,但步行太遠
之餘更唔係人人住近上水/粉嶺站)

A43以特別班次形式
東涌站一站即上青馬
收費廣場,並依原有路線
返聯和墟,收費設為$27.8,
實際上係將A43員工價變成
所有乘客均可享用,差在是否
設兩蚊,唔算太損害正線利益。

此外與所有巴士公司
嘅北嶼及機場島所有
路線做轉乘優惠,如果
有人為了節省$3.1而轉
S1/S56浪費時間及等車
兩次,不如成全佢吧。

當然無可能要求埋
嶼南線有轉乘扣減,
但至少已省掉青馬收費
廣場A轉E嘅問題,收A線
價仲要唔係吉車起載。

尤其而家A43/P班次
太接近,以繁時30非繁60
分鐘一班做特別班次便利
通勤客可能仲搵得多。
053h4 發表於 2018-8-3 17:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-8-3 17:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-3 17:22
全港最長個條 E22A 先收 24, 龍運E線去上水收27.8唔好去搶?

都係個句, E線定位係咩先? 東涌居民, 龍運自己 ...

有部分人建議嘅E43
由城巴做,以其收費表
一樣係可達$27.5。

除非真的可做對家E線
再唔係用我之前一個建議
幫A43正線放吓血。

錢係要賺,但做得仲衰過同公司
嘅A線,往北區頭車0700,首先將
A43全日服務化,0020~0440以
NA43方式每20分鐘一班,0500~
2400則雙向且定點15分鐘一班。

另外A43P因與正線
班次太接近而使用率低
同埋北區唔係陪兜新田
就係大窩西,成日以大眾遷就
小眾,為免類似373將資源過咗
另一區分,A43P改為每小時一班,
由於新田跨境巴士是24小時運作,
凌時也要有$45經新田的班次。
jocosben 發表於 2018-8-3 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-8-3 16:57
我自己建議……以A43為例

(馬鞍山雖然都係有A無E,

只停東涌站往聯和墟,收27.8,連後勤區都唔去,但人地E線平一半服務範圍仲大過你,點justify...