hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【涌出油尖旺】九巴46、63X服務大提升 (+開辦全新九巴2 ...
開啟左側

【涌出油尖旺】九巴46、63X服務大提升 (+開辦全新九巴246A)

tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-3 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 方案簡介:
I. 加快九巴46車程,來回方向走線均參考九巴63X現行定線,南行取道西廊直達太子以南,北行自旺角取道大角咀直上西廊,返回美孚;同時略為修改南行於美孚新邨一帶停站,便利各座居民登車,以將路線重新定位為荔景山/荔枝角/美孚<>油尖旺特快

II. 配合九巴46更改走線,九巴63X來回均不復經停「葵涌交匯處」、「美孚站」分站,以節省車程,提升路線對乘客之吸引力

III. 為進一步優化荔景山來往西九龍的巴士服務,建議開辦九巴246A,平日下繁由尖沙咀開一班特快直達祖堯、荔景、麗瑤,開拓尖沙咀往荔景山潛在客源

註:在這一計劃下,連同早前本人另一計劃(http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2),西九龍走廊及西九龍走廊西會多了三條全日線-包括新46-來回途經。若沿線居民反對,建議採用當年九巴63X的折衷方案,即在清晨及深夜時分的所有北行班次,不復行駛西廊-建議新46在相關時段北行改行連翔道、深旺道、寶輪街。(若居民仍然反對,新46所有北行班次很可能全要途經連翔道、深旺道、寶輪街)

2 原路線-46(麗瑤-佐敦(渡華路))(九巴)

-重組目的:
·減少九巴45及46長沙灣至深水埗段重疊,更有效善用巴士資源
·為荔景山、荔枝角、美孚提供特快往返油尖旺的巴士服務,冀提升此線現時偏低的客量,加強此線競爭力;同時亦可換取九巴63X撤離美孚,一舉兩得
·加快此線車程,更有效節省用車,將車輛資源投放在更大需求路線上

-往佐敦定線:
|荔景山|
1 麗瑤巴士總站 $6.8
2 麗瑤邨榮瑤樓
3 下葵涌分科診所
4 聯接街
5 荔景站
6 祖堯邨商場
7 晨輝學校
8 葵涌醫院
9 瑪嘉烈醫院
10 清麗苑
11 清麗商場
|九華徑|
12 九華徑
13 華荔邨
|荔枝角|
14 蘭秀道(與九巴6同站)×
15 美孚站 $6.2
{西九龍走廊不停站特快}
|太子|
16 弼街 @ $5.8
|旺角|
17 亞皆老街
18 上海街
19 長沙街
|油麻地|
20 碧街
21 永星里
22 西貢街
|官涌|
23 佐敦炮台街
|渡船角|
24 佐敦道
25 佐敦(渡華路)

× 總站開出後約10分鐘抵達此站

@ 總站開出後約20分鐘抵達此站

-預計全程行車時間約37分鐘(比現時九巴46少約30分鐘)

-班次:
I. 平日
1 06.05-07.20 25分鐘/班
2 07.20-07.40 20分鐘/班
3 07.40-07.55 15分鐘/班
4 07.55-08.35 20分鐘/班
5 08.35-00.00 25分鐘/班
II. 星期六及假日
1 05.55-23.50 25分鐘/班

-往荔景定線:
|渡船角|
1 佐敦(渡華路)$6.8
2 佐敦道
|官涌|
3 佐敦上海街
|油麻地|
4 油麻地寧波街
5 九龍中央郵政局
|旺角|
6 旺角登打士街
7 旺角奶路臣街 ¿
|旺角西|
8 旺角街市
9 銘基書院
{西九龍走廊不停站特快}
|荔枝角|
10 美孚站 % $5.8
11 蘭秀道
12 荔灣道
|九華徑|
13 九華徑
14 荔灣花園
|荔景山|
15 清麗商場
16 清麗苑
17 瑪嘉烈醫院
18 葵涌醫院
19 祖堯邨商場
20 荔景站
21 荔景邨日景樓
22 下葵涌分科診所
23 麗瑤邨榮瑤樓
24 麗瑤巴士總站

¿ 總站開出後約13分鐘抵達此站

% 總站開出後約24分鐘抵達此站

-預計全程行車時間約37分鐘(比現時九巴46少約30分鐘)

-班次:每日 06.35-00.30 25分鐘/班

**註:在平日下繁17.50-18.15,本線將與全新九巴246A在「油麻地寧波街」至「銘基書院」各分站,提供約12-15分鐘一班的聯合班次,接載乘客直返荔景山**
-註:配合九巴46提速,[size=37.8932px]乘客乘坐九巴45南行,在「太子站」或以前下車,即享$5.8雙向分段收費優惠,以作補償

-用車:
·平日兩繁:5輛(-1)
·非繁/假日:4輛(不變)

3 原路線-63X(洪水橋(洪福邨)-佐敦(渡華路))(九巴)

-重組目的:
·此線雖為屯門<>油尖旺特快,先有班次疏落的缺憾,又因需經停美孚站,特快效果被削弱,以致客量被元朗<>油尖旺特快線-九巴268X-比下去;冀透過九巴46補位,讓此線屯轉至油尖旺間不復停站,加快此線車程,以吸引更多乘客乘坐,提升其客量

-來回均取消「葵涌交匯處」、「美孚站」分站,預計車程縮減約2-5分鐘不等;受影響乘客可改乘全新九巴46(上落客點:【瑪嘉烈醫院】|【美孚站】)

-藍地往返美孚新邨一帶乘客可乘坐63X或68A等巴士線至「屯門公路轉車站」,以轉乘優惠轉乘52X/59X/60X/66X/67X直接往返美孚站

4 新路線-246A(尖沙咀(北京道)-> 麗瑤)(九巴)

-重組目的:
·雖然九巴46改為特快,荔景山仍然欠缺直接連接尖沙咀巴士線,對居民構成不變
·考慮到九巴46重組後,有足夠車源,足以在平日下繁加班,建議另開此全新路線,南抵尖沙咀,且不停美孚、荔枝角,加快車程,更在油麻地至旺角西一段與九巴46提供聯合班次,便利荔景山居民歸家

-走線:
|尖沙咀西|
1 北京道 # $8.1
|尖沙咀|
2 半島酒店
3 九龍公園
4 柏麗購物大道
|油麻地|
5 油麻地寧波街
6 九龍中央郵政局
|旺角|
7 旺角登打士街 $7.8
8 旺角奶路臣街
|旺角西|
9 旺角街市
10 銘基書院 ÷
{西九龍走廊、葵涌道不停站特快}
|荔景山|
11 葵涌醫院 $5.8
12 祖堯邨商場 ¡
13 荔景站
14 荔景邨日景樓
15 下葵涌分科診所
16 麗瑤邨榮瑤樓
17 麗瑤巴士總站

# 用車如果早到,會先停泊在「尖沙咀(廣東道)」巴士總站(現時九巴271/271P總站;相關路線即將遷入「高鐵西九龍站」巴士總站,可以騰空位置予此線泊車)

÷ 總站開出後約23分鐘抵達此站

¡ 總站開出後約33分鐘抵達此站

-預計全程行車時間約39分鐘

-班次:平日 18.03

**註:在平日下繁17.50-18.15,本線將與全新九巴46在「油麻地寧波街」至「銘基書院」各分站,提供約12-15分鐘一班的聯合班次,接載乘客直返荔景山**

-用車:1輛(由全新九巴46抽調其繁時用車乙部)(故全新九巴46及246A合共用車5輛,當中1輛只在繁時行走)

--------
本人其他路線建議(同為荃葵青<>西九龍):
1 重整九巴42A、43C、242X服務【#葵青區】
[size=37.8932px]http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1085273&extra=page%3D1&mobile=2
2 重整九巴6C、6F、30系、234系服務及開辦全新九巴32X【#荃灣區】http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
3 九巴230X、234P、238P服務大提升及開辦全新九巴32P【#荃灣區 ~追加篇】
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
--------
懇請多多指教!

384047x 發表於 2018-8-3 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1056736&mobile=2
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1065876&extra=page%3D3&mobile=2

小弟同上述版友己出類似既 post
至於尖咀就算la,好大機會冇客,果部車比你既30x開15min一班仲好
10598C 發表於 2018-8-3 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
46一係20分鐘一班,一係30分鐘一班,25分鐘一班就唔到時間落去等車啫係趕客;另外麻煩留意45、46收費,抽走46會導致荔景落深水埗貴左
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-3 22:00 | 顯示全部樓層

證明我哋英雄所見略同
-----------
我又唔信荔景冇人喺尖咀返工
更加唔信全部喺尖咀返工嘅人會揀保鐵

留意返我條246A,專登有早繁唔開而開晚繁
係因為我留意到好多巴士線嘅尖咀段都係放工時段多客過返工時段
相信因為返工為求準時,較多人傾向揀鐵
但放工時候唔少人都好攰,想有得坐返屋企,呢個時候速度反而唔係首要考慮

即使係港鐵+小巴/步行優勢大嘅荔景山,相信亦有唔少人咁諗,只係宜家冇相應嘅服務俾佢哋啫
加下246A只係開一班啫,我認為一試無妨
開咗一排真係冇客先話cut都未遲

洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-3 22:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-3 19:55
46一係20分鐘一班,一係30分鐘一班,25分鐘一班就唔到時間落去等車啫係趕客;另外麻煩留意45、46收費,抽走 ...

呢個位的確有啲頭痕
因為計計數,46再cut多部車嘅話,係做唔到半粒鐘一班
但同時我又唔想(咁快就)全日用5部車開20分鐘一班
所以唯有出此下策
洗手、洗手、洗手!
10598C 發表於 2018-8-3 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-3 22:03
呢個位的確有啲頭痕
因為計計數,46再cut多部車嘅話,係做唔到半粒鐘一班
但同時我又唔想(咁快就)全日用 ...

首先,25分鐘可以就真係唔好咁做,我而家樓下條296M就係呢個狀況,居民如果唔係日日搭同一個班次,係好難就時間

第二,價錢問題,荔景出深水埗要比45嘅6.9,而非46嘅5.8,呢個會出事,除非你話45係46轉行西九龍走廊之後由6.9變左5.8;46就變做6.8,否則基本上唔可行

但九巴會唔會肯45呢條大流水減價係一個問題
lsc04d11 發表於 2018-8-4 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

我見到有個細節位後已經即刻唔睇  叫人搭63x,68a轉車去美孚 ok...但無啦啦加埋259c落去  睇黎冇乜詳細諗過

ps 其實仲有 葵涌交匯處 替代係 瑪嘉烈醫院?
我知係有路去。。。但。。。
99MAN 發表於 2018-8-4 10:28 | 顯示全部樓層
唔應該46搞,應該42A停美孚後上橋,43C全日,總站改長亨,63X就照飛美孚同葵涌交匯處
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-4 13:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-3 22:55
首先,25分鐘可以就真係唔好咁做,我而家樓下條296M就係呢個狀況,居民如果唔係日日搭同一個班次,係好難 ...

我認為最簡單嘅方式就係加雙向分段收費

建議乘客乘坐九巴45南行,在「太子站」或以前下車,即享$5.8雙向分段收費優惠
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-4 13:10 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-8-4 07:52
我見到有個細節位後已經即刻唔睇  叫人搭63x,68a轉車去美孚 ok...但無啦啦加埋259c落去  睇黎冇乜詳細諗過 ...

係喎……好彩有你提醒

我發現自己仲寫埋唔停屯轉嘅58X落去添……

即刻改返先
洗手、洗手、洗手!