hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【屯元在一起】建議招標全新巴士線【屯門碼頭-元朗(西) ...
開啟左側

【屯元在一起】建議招標全新巴士線【屯門碼頭-元朗(西)】

tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-7 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 方案簡介:建議當局招標一條全新兩繁巴士路線,由屯門碼頭開出,經散石灣、屯門市中心、新墟特快往返雞地、元朗市中心,平日上繁及下繁分別各對開1班

2 建議目的:便利居民往返屯門碼頭區、屯門市中心及元朗市;加強屯門及元朗聯繫,配合大西北長遠發展

3 詳細藍圖-(編號未明)(屯門碼頭-元朗(西))

-往元朗定線:
|屯門碼頭區|
1 屯門碼頭巴士總站
2 湖景邨湖畔樓
3 湖景邨湖翠樓
|蝴蝶灣|
4 兆山苑
|散石灣|
5 新屯門中心
6 龍門站
{皇珠路、屯門公路}
|屯門市中心|
7 屯門市廣場
8 新墟街市
|屯門新墟|
9 虹橋 %
{屯門公路、元朗公路不停站特快}
|雞地|
10 形點 I #
|元朗市中心|
11 元朗又新街
12 元朗大棠路
13 元朗(西)巴士總站

% 總站開出後約15分鐘抵達此站

# 總站開出後約25分鐘抵達此站

-預計全程行車時間約35分鐘(以繁時車程為準)(仍然比全程乘輕鐵快)

-班次:平日 08.00,18.00(建議)

-用車:2輛(建議)

-往屯門定線:
|元朗市中心|
1 元朗(西)巴士總站
2 元朗同樂街
3 元朗谷亭街
|雞地|
4 形點 II
5 形點 I &
{元朗公路、屯門公路不停站特快}
|屯門新墟|
6 虹橋
7 屯門屯仁街
8 華都花園 ¿
{屯門公路、皇珠路}
|散石灣|
9 龍逸邨
10 富健花園
11 新屯門中心
|蝴蝶灣|
12 兆山苑
|屯門碼頭區|
13 湖景邨湖翠樓
14 兆禧苑
15 屯門碼頭(兆禧苑)
16 屯門碼頭巴士總站

& 總站開出後約10分鐘抵達此站

¿ 總站開出後約23分鐘抵達此站

-預計全程行車時間約35分鐘(以繁時車程為準)(仍然比全程乘輕鐵快)

-班次:平日 08.00,18.00(建議)

-用車:2輛(建議)

註:每間投標的巴士公司可在標書上自行訂明建議收費(包括分段收費(如有))

--------
本人其他路線建議(同為【#屯門區】):開辦書展散場特別路線城巴162R
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1084523&extra=page%3D1&mobile=2
YY487 發表於 2018-8-7 22:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATENU135 發表於 2018-8-7 22:48 | 顯示全部樓層
開去屯門工業區咪仲好
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-7 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-8-7 22:44
大西北有輕鐵有西鐵,運輸署一定唔會開呢條線

要呢條線成真有三個方法 各有優劣
一係當局招標 咁樣相信可以迫到中標公司壓價同提升班次;不過「保鐵」政策下,政府的確未必肯主動提議
二係九巴自己開 只要條線收得貴,相信佢唔反對開;不過就真係會收得貴(估計>=$10),令部份乘客卻步,同埋屯門、元朗嘅巴士線會被抽車
三係鐵巴自己開,作為西鐵/輕鐵嘅輔助線(特別係屯門南延線即將興建) 成件事會名正言順好多,面對嘅阻力會細啲;不過鐵巴一直被指冇心機做,亦令佢未必肯開呢條線

總括三個方案,我覺得第一個方案最理想-招標線嘅好處,唔駛多講。但假如當局真係反對做主動一方,我就會反建議九巴直接開呢條線(編號都諗埋:268)
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-7 23:56 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-8-7 22:48
開去屯門工業區咪仲好

睇你條線點行如果佢喺屯門區齋停屯門工業區,會令佢做唔到雙向客源(宜家個定線係做到)

同埋唔知你有冇留意到一點,呢條線其實仲有多一個客源-屯碼特快往返屯市/新墟

當然,如果呢條線好客嘅話,我唔反對佢開多條支線-屯碼<>蝴蝶灣<>散石灣<>青山村<>大興<>良田<>建生<>雞地<>元朗市
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-7 23:58 | 顯示全部樓層
同埋講漏咗一點:配合望后石一帶發展,建議此線日後考慮將總站延長至該處,開拓更多客源
洗手、洗手、洗手!
384047x 發表於 2018-8-9 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-8-7 23:49
要呢條線成真有三個方法 各有優劣
一係當局招標 咁樣相信可以迫到中標公司壓價同提升班次;不過「保鐵」 ...

我只知道大西北發展廿幾年而家九巴都開唔到主因糸補鐵,要成事可能去啲輕鐵冇既地方(e.g.青公起點)咁就有得同運吉講下,誘過停屯碼、屯公3站應該得

而且未來a36/37返新界相信可做到類似效果~
214P_world 發表於 2018-8-10 01:01 | 顯示全部樓層
我諗有d難開得成....
首先,大西北有輕鐵,基本上係覆蓋晒大部分網絡,以取代區內巴士線。
第二,我估要開都會係開小巴,而唔係開巴士,
因為做區內線(再加上有鐵)巴士公司同運吉都未必咁有信心,
觀塘果條14H係一個例子,港島條8H係另一個例子,將軍澳條296M同前796都係另一個例子......
香港黃毛小子 發表於 2018-8-10 22:35 | 顯示全部樓層
有次夜晚我喺元朗搭輕鐵返屯門,「康樂路-兆康」一段剩係用左16分鐘。

元朗大馬路時常擠塞,加上呢條巴士線逆行大馬路,對比輕鐵唔會有太大時間上嘅優勢。

「屯門市中心-屯門碼頭」已經有條特快小巴44喺喥,人地仲要係班次密集。

呢條巴士線有啲咩價值吸引到人地搭佢?

typhoon_york 發表於 2018-8-11 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層

我都有類似諗法,但元朗走線同你有出入
Yoho town太近西鐵站,巴士冇優勢,所以建議放棄。改為經十八鄉廻旋處落元朗,停譽88食元朗南幾個屋苑客,然後經鳳翔路入大馬路西行。去到朗天路上元朗公路返屯門。