hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴/新巴 N692
開啟左側

九巴/新巴 N692

JX9097 發表於 2018-8-17 07:37 | 顯示全部樓層

littleeason 發表於 2018-8-17 03:09
但係行觀繞
而寶琳路唔會慢過將隧好多

寶林路唔慢過將隧幾多?
夜晚冇乜車, 3分鐘唔使就已經出隧道啦
唔知架車入到茵怡埋站, 架爬山車過咗寶達斜未呢

反而夜媽媽觀繞唔係快過觀塘道幾多
因為觀塘道都只係得一盞燈(康寧道口)
順燈的話, 其實唔係差過觀繞好多
(除非係坐紅跑, 架車開到百幾另計)

P.S.利申: 非反對行山, 只係實際時間有出入

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| littleeason 發表於 2018-8-17 09:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-8-17 07:37
寶林路唔慢過將隧幾多?
唔知架車入到茵怡埋站, 架爬山車過咗寶達斜 ...

咁我都認行山係想做埋寶達客嘅......
HU8803@91M 發表於 2018-8-18 00:27 | 顯示全部樓層
littleeason 發表於 2018-8-17 09:57
咁我都認行山係想做埋寶達客嘅......

N691唔知經邊呢
N692我覺得可能係比新記做 始終都係去tko南 或者會叫N693/5
版主條線老老實實冇咩問題 係應該停下藍田同觀塘警署

3ASV174 發表於 2018-8-18 00:30 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-8-17 07:37
寶林路唔慢過將隧幾多?
唔知架車入到茵怡埋站, 架爬山車過咗寶達斜 ...

行將隧慢在兩個大 U-turn 再屈返茵怡兜得太遠,
深夜秀暉樓都唔會停幾耐落客,隧道車到茵怡埋站,山路車肯定唔止過晒寶達斜,分分鐘都到翠林都得。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| littleeason 發表於 2018-8-18 01:22 | 顯示全部樓層
HU8803@91M 發表於 2018-8-18 00:27
N691唔知經邊呢
N692我覺得可能係比新記做 始終都係去tko南 或者會叫N693/5
版主條線老老實實冇咩問題  ...

請善用N619/N691
JX9097 發表於 2018-8-18 12:11 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-8-18 00:30
行將隧慢在兩個大 U-turn 再屈返茵怡兜得太遠,
深夜秀暉樓都唔會停幾耐落客,隧道車到茵怡埋站,山路車 ...

自從安達臣入伙之後,寶達邨分站基本上都停硬
而停完秀暉樓之後通常都係紅燈
右轉寶林路, 寶達邨斜路盞燈又停硬
過寶達邨盞燈之後, 架車只要慢少少, 安秀道盞燈又紅過
所以真係隨時做到隧道車入到茵怡, 爬山車仲喺寶達斜

P.S.以前安達臣未入伙就真係做到秀暉樓之後一谷就上到馬油塘村

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

心繫香港 發表於 2018-8-20 13:12 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-8-18 12:11
自從安達臣入伙之後,寶達邨分站基本上都停硬
而停完秀暉樓之後通常都係紅燈
右轉寶林路, 寶達邨斜路盞燈 ...

認同,安達未入伙果時,真係可以秀暉2分鐘內直飛馬游塘......不過依家燈位+塞埋寶達個巴士站+車多咗唔少會塞,馬游塘過一過秀暉樓,分分鐘搞到15分鐘出黎..........

3ASV174 發表於 2018-8-20 23:12 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-8-20 13:12
認同,安達未入伙果時,真係可以秀暉2分鐘內直飛馬游塘......不過依家燈位+塞埋寶達個巴士站+車多咗唔少 ...

塞寶達站?
講緊 N691 喎師兄。

秀暉樓後支紅燈講彩數,停完寶達支燈雖然係幾乎一定停,但佢同再上安秀道支燈就算剛剛轉紅都係好快轉返綠。
山路雖然多左燈,但比較寶林將南既燈位,每支燈紅燈時間都短好多,對巴士黎講唔順燈既情況亦無山下面堆燈咁明顯。
心繫香港 發表於 2018-8-21 00:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-8-20 23:12
塞寶達站?
講緊 N691 喎師兄。

多謝提醒,我只不過係講緊general行經寶達ge巴士ge情況姐
不過將南d燈位,基本上無論係N691定係290系都通通硬食......
坑口果邊果幾個燈位,依家個惡頂咗 (想當年有692果個年代,好似果幾枝燈無論車or行人都順d....
而梁潔華前後果兩個燈位,基本上除咗最頂級果幾個車手之外,其他通通都硬食晒兩枝..........

所以將軍澳個燈陣(由將南直至安達)真係幾有問題.........
(題外話,好似半年定一年之前,有次搭290經過秀茂坪道&秀明道交界,
如果無記錯,好似起緊紅綠燈........ 燈陣呢家嘢...... 真係自求多福loo
3ASV174 發表於 2018-8-21 01:05 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-8-21 00:47
多謝提醒,我只不過係講緊general行經寶達ge巴士ge情況姐
不過將南d燈位,基本上無論係N691定 ...

秀明道同秀茂坪道口本身就有燈,另一邊無計劃加。寶林將南多十字路口,同埋本身燈位係就私家車,加上巴士左兜右兜唔行直線,一停站就截到你頭暈。