hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 216開辦建議
開啟左側

216開辦建議

Charon1999 發表於 2018-8-11 12:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

216開辦建議

由於油塘、藍田(匯景)一帶缺乏往返旺角東及深水埗之路線
為方便市民,建議開辦216線。

216(油塘長沙灣):

• 油塘總站
  • 高怡邨
  • 高俊苑
  • 油麗邨
  • 藍田站
  • 觀塘法院
  • 創紀之城
  • 牛頭角下邨
  • 九龍灣站
  • 采頤花園
  • 譽.港灣        
  • 富豪東方酒店
  • 侯王道
  • 喇沙利道
  • 聖德肋撒堂
  • 拔萃男書院
  • 石硤尾街
  • 深水埗桂林街
  • 深水埗警署
  • 怡靖苑
  • 長沙灣遊樂場
  • 長沙灣徑
  • 長沙灣長荔街
  • 甘泉街巴士總站

• 甘泉街巴士總站
  • 荔枝角站
  • 長沙灣光昌街
  • 長沙灣興華街  
  • 元州邨
  • 深水埗九江街
  • 深水埗欽州街
  • 深水埗黃竹街   
  • 花墟公園
  • 喇沙小學
  • 富豪東方酒店
  • 譽.港灣
  • 坪石邨
  • 九龍灣站
  • 牛頭角下邨
  • 觀塘市中心
  • 觀塘游泳池
  • 藍田站
  • 聖安當女書院
  • 高俊苑
  • 高怡邨
  • 油塘總站

由油塘開出
每日
06:00-22:00  30mins/1

甘泉街開出
每日
07:20-23:20  30mins/1

全程收費:$7.90
觀塘法院往甘泉街:$7.20
富豪東方酒店往油塘:$6.40
觀塘市中心往油塘:$4.50

全程約15公里,行車時間約為70分鐘
用車分别由13D、16及214抽調,合共6輛

以上。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
toby_tl10 發表於 2018-8-11 12:32 | 顯示全部樓層
去蘇屋嘅6P收$6.4
去旺角嘅16收$6.8
特快去尖沙咀嘅215X收$7.5
請問點解去深水埗嘅216收$8.3?
To infinity... and beyond
 樓主| Charon1999 發表於 2018-8-11 12:54 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2018-8-11 12:32
去蘇屋嘅6P收$6.4
去旺角嘅16收$6.8
特快去尖沙咀嘅215X收$7.5

因為同296C一樣行天橋
尤其是回程,假如收觀塘價就有機會搶咗296C嘅觀塘客

ky927 發表於 2018-8-11 13:03 | 顯示全部樓層

路線定線去深水埗但做大循環,仲要唔係行高速,司傅真係追到氣咳。同埋去深水步,點解要俾$8.3?唔係偏見,但係深水埗唔係乜野商業區;我唔覺得去個區嘅乘客有乜野原因要俾貴啲;又或者會咁值得俾貴啲?
你條線又唔係特別快;地鐵先$8.5 半個鐘到;你條線遇勁多塞車黑點

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
一帶一路 + 10 樓主建議好廢

查看全部評分

樓主| Charon1999 發表於 2018-8-11 13:22 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-11 13:03
路線定線去深水埗但做大循環,仲要唔係行高速,司傅真係追到氣咳。同埋去深水步,點解要俾$8.3?唔係偏見, ...

其實上下繁同假日行下路同行太子道東天橋唔係差太遠、甚至下路可以快過天橋
而走線方面,如果九龍城~深水埗改成完全跟296C行同泊深旺道,會唔會好少少?

tonychow 發表於 2018-8-11 15:35 | 顯示全部樓層

收得咁貴,再快少少都唔過份,例如創紀之城後上一小段觀繞(不過道路網好似配合唔到),又或者入一入觀碼後上觀繞(藍田山同油塘都無好選擇去觀塘碼頭轉船,回程亦只有條擦邊唔抵搭嘅 E22),而觀塘道直去做避塞車嘅替代路線。況且九龍灣去深水埗仲有條 2X,彩虹去深水埗又有條唔算好慢嘅 42。停觀塘市中心目的係做觀深特快,入觀碼停多一兩個站會有更多雙向客源。
如果同 296C 路線一樣,咁開線作用就唔大了,入旺角又唔夠 16 密。
觀感上一定係行太子道西快少少。
至於總站問題,深旺道係無選擇之下嘅選擇。欽州街九巴又唔鐘意用,而去到深旺道有好大段同 296C/12A 重疊,開發唔到新客源。仲有個做法係兜完深水埗上白田(走線要 plan),咁樣就做唔到長沙灣,但你本身條線都唔經,最多加個 BBI 算。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-8-11 19:56 | 顯示全部樓層

-------------------修改-------------------
1. 改成214P(即214支線)
2. 全程收費下調至$7.90
3. 取消大循環
4. 加經長沙灣
[ 11/8/2018 ]
99MAN 發表於 2018-8-11 21:16 | 顯示全部樓層
1. 與6P,2X,2A重疊
2. 收費唔合理,點解6P收$6.4你收$7.9?
3. 入旺角,失敗中嘅失敗,而且仲慢過2X,貴過2A,6D
4. 佛系班次

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
一帶一路 + 10 失敗中嘅失敗 (y)

查看全部評分

要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
tonychow 發表於 2018-8-11 21:43 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-8-11 19:56
-------------------修改-------------------
1. 改成214P(即214支線)
2. 全程收費下調至$7.90

似乎你改變咗條線嘅定位。
唔知你係咪好想執旺角客。如果係,塞旺角加觀塘道對深水埗客會太慢,甚至慢過正線。
回程行界限街好似好少少,出返長沙灣道以避免同 42 重疊。反正 214 都難執長沙灣道以北客。
最後睇下你可以改到條線有幾快,如果夠快,不妨去埋茘枝角,幫輕下 40。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-8-12 11:13 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-8-11 21:43
似乎你改變咗條線嘅定位。
唔知你係咪好想執旺角客。如果係,塞旺角加觀塘道對深水埗客會太慢,甚至慢過 ...

我貪心,想旺角+深水埗
叫214P其實係想解決泊位同抽車問題

回程行長沙灣道我改一改,不過就要諗下點skip站慳時間
不過入旺角又要快又真係好似大貪咗少少