hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 再多13部荔廠12.8米水塘調入屯廠
開啟左側

再多13部荔廠12.8米水塘調入屯廠

macky 發表於 2018-8-14 19:54 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2018-8-14 19:02
60X自舊年開始不停大車換細車
依家終於肯上返大車
謝天謝地

上大車都冇乜用
成日都係得半車人
KG1428 發表於 2018-8-14 23:10 | 顯示全部樓層
12.8車開始玩長征

區內線:
39M,43B,44M,86K,87K,249M都要甩12.8米車

咩原因令12.8米車不合適於短途線??
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
ky927 發表於 2018-8-14 23:47 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2018-8-14 23:10
12.8車開始玩長征

區內線:

39M/86K/87K/249M: 密
43B: 有243M輔助

以上咁密車,用唔用12.8影響唔算大

係44M無乜輔助路線之餘又唔算密
KMBAVC19 發表於 2018-8-15 00:47 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2018-8-14 23:10
12.8車開始玩長征

區內線:

其實唔係唔適合
係上面新界西北要打劫咪畀曬佢哋用
咪搞到冇車用

249M同39M真係12.8先清得曬
尤其是249M行曬成個青衣咁滯大把客搭
繁忙時間真係要拉279X啲車過去走一轉
39M我好記得當年用豬嘅時候到用緊12.8嗰陣真係繁時部部都爆棚上山
畀12.8最適合
不過人地打劫就點都要畀人用

至於43B、44M呢兩條因為換咗都唔多客所以就甩番曬出嚟
(43B甩完仲上番ATE你就知客有幾多,44M起碼都有豬用)
RyanPun 發表於 2018-8-15 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-8-15 00:47
其實唔係唔適合
咪搞到冇車用

屯門廠打劫隔離廠啲車都唔係第一次,特別係荔廠,自從低排區之後就非常猖狂。區內線12米載唔曬好平常,最慘係明明短途線客量大,但偏偏唔止出一架直梯比你,然而有需要嘅用車就比人打劫曬入屯門廠,真心唔明屯門要批大水塘車做乜。沙廠87K就好例子,一時幾架12.8紅FL,一時綠蛋呀鐵甲呀乜車都出齊,反而正字軌MMC就冇日出齊,夜晚利安特車上唔曬要留後就真係多得你唔少。
kingprowm 發表於 2018-8-15 09:15 | 顯示全部樓層
其實唔係唔適合
咪搞到冇車用

你當 279X 冇客呀?

不如將 243M 改經青敬路,一來跟 43B 冇咁重疊,二來附助 249M,既然班客咁鍾意搭鐵唔俾面自己對外線,屈佢地搭 243M 收多 D 錢,249M 係阻礙青衣巴士發展的絆腳石
KU1391 發表於 2018-8-15 10:23 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2018-8-14 19:54
上大車都冇乜用
成日都係得半車人

幾年前都已經過密,減完班都係過密
唔減班派綠蛋好正常

派高載減番2,3架車先啦
KU1391 發表於 2018-8-15 10:44 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-14 23:47
39M/86K/87K/249M: 密
43B: 有243M輔助

44M 所以有時都要搵其他線既12.8用
KU1391 發表於 2018-8-15 10:46 | 顯示全部樓層
其實唔係唔適合
咪搞到冇車用

249M 12.8上唔晒等下架,1分鐘開第2架上晒客都同前車有6分鐘距離

排到去青衣城2期入面都仲得

朝早康富樓頂閘都得

所以而家比人打劫完唯有打劫279X

279X就慘
KMBAVC19 發表於 2018-8-15 13:29 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-8-15 09:15
你當 279X 冇客呀?

不如將 243M 改經青敬路,一來跟 43B 冇咁重疊,二來附助 249M,既然班客咁鍾意搭鐵 ...

我幾時有講過279X冇客
我只係話繁忙時間249M要拉279X啲車走一轉

版友你閱讀理解係咪負分?