hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議3B改走線
開啟左側

建議3B改走線

S3BL100 發表於 2018-8-24 13:41 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-8-24 13:02
唔系,我唔系這個意思
而我也不是說3B改路是“必要”和“需要”為左九龍城新蒲崗

3B 而家其實都已經係半死,如果紅磡灣去九龍城新蒲崗唔係多到可以救返條線既話,
你只係增加左一個麻煩位,條線都係依然半生不死,但要重組就多左唔少阻力

就係因為唔會有咩客坐佢上慈雲山,我先問你係咪覺得好似紅磡灣去九龍城新蒲崗需求
大到有必要咁改

慈雲山係 3B 既主要持份者,佢地可見將來都唔會有鐵,亦缺少合理既跨區巴士線,
除左 3D 116 外,幾乎條條全日跨區線都兜到暈。

配合沙中線通車,3B 同 5 5C 各自有唔少重疊,
根本應該要做既係成條殺左去,換取改善其他慈雲山巴士線服務,例如大幅延長 3X 5X 服務時間甚至全日,
而唔係拎去俾其他區騎劫山上資源

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
99MAN + 1 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AV296 發表於 2018-8-24 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-8-24 13:41
3B 而家其實都已經係半死,如果紅磡灣去九龍城新蒲崗唔係多到可以救返條線既話,
你只係增加左一個麻煩位 ...

其實師兄是不是低估左紅磡灣去土瓜灣、九龍城、新蒲崗的客源呢?
講起3B,有次非繁搭3B由家維邨去新蒲崗,5C準備埋站時見到有架3B轉緊左,原本搭5C的人(包括我)都轉投3B,結果5C只有1人上,3B就上了約10人,因為連21的客都轉投3B。富豪東方酒店前後,上層都有半滿,下層坐左10幾個,再加幾人站緊。

紅磡灣去土瓜灣同九龍城其實不是你想像中咁少客,因為非繁12A紅樂道都上到5-10個,還未計行到紅碼/紅荔道/紅磡南道搭車的人。如果3B吸引到這些客,數目肯定不少。
同埋再講多次,不是有“必要”咁改,但此plan對慈雲山來說冇利冇害,反而對紅磡是有利,我不覺得在❝3B紅磡定線❞上慈雲山有什麼理由反對。(我不是說3B,而是說❝3B紅磡定線❞)
而且,3B兜紅樂道點騎劫慈雲山資源?3B機利士南路至紅磡碼頭一段,到底有多少慈雲山客用緊?3B既然是屬於慈雲山,那3B也是屬於紅磡的,咁3B全日停正輝樓可不可以說是騎劫紅磡資源?如果3B兜一兜慈北,紅磡可不可以說是拿紅磡資源服務慈北?3B不是只是為慈雲山的,也是紅磡去土瓜灣/九龍城/新蒲崗難得的平線,慈雲山不應該干涉這些客源,如果改路對慈雲山冇害(唔好同我講慈雲山客去紅碼),更不應該為反而反
最重要一點,其實我只是求其找條路線改路,如果將#1中的“3B“改成7B/15/85X/297甚至269B,都合理
只是我覺得3B最適合
不知道師兄覺得邊條最適合?或者邊種改路方式最適合?
(上面措辭小小激動,不好意思)
S3BL100 發表於 2018-8-24 23:25 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-8-24 16:58
其實師兄是不是低估左紅磡灣去土瓜灣、九龍城、新蒲崗的客源呢?
講起3B,有次非繁搭3B由家維邨去新蒲崗 ...

咁問題係呢班客係咪事必要搭 3B?

雖然係得 3B 做到紅磡碼頭,但沿路流水仲有 5C 11K 21 同埋你口中條 12A,
條條往土瓜灣九龍城方向都做到紅磡灣。
5C 收最貴而且最多客,當然死唔去;12A 亦有唔少獨巿位。但

沙中線通車後,至低限度你覺得 3B 11K 21 仲可以並存?

呢三條如果要死一條,點睇都會係 3B,因為最多替代品

而家紅磡灣絕對唔係無服務,就算要改都應該係搵條一定死唔去既線改。
搵 3B 去改,等同剝削慈雲山無鐵路地區換線改善交通配套的機會。
仲好意思話對慈雲山無害?

慈雲山十萬人口,但幾乎條條線都俾其他區騎劫緊去做其他客源。
你認為應該讓呢個情況繼續惡化落去?慈雲山跨區需求大D,定係鄰近沙中線
紅磡灣幾座樓去九龍城新蒲崗需求大?

道理就正如我好反對有人一直想將 93K 由旺角東改去大角咀一樣,
又係俾其他區騎劫客源,阻礙主力服務地區一換一

就算真係要改條紅磡碼頭線,改 15 甚至 297 都好過改 3B,
至少做到真係需求更大的返工地區,覆蓋比 3B 更廣

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
YY487 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
99MAN 發表於 2018-8-24 23:50 | 顯示全部樓層

不如5C取消,全日5X/5P(二選一),做好土瓜灣尖沙咀分工,就唔會有資源重疊問題
YY487 發表於 2018-8-25 00:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| AV296 發表於 2018-8-25 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-8-24 23:25
咁問題係呢班客係咪事必要搭 3B?

雖然係得 3B 做到紅磡碼頭,但沿路流水仲有 5C 11K 21 同埋你口中條 1 ...

我第三次,也希望是最後一次講,我冇說過不是有“必要”,只不過改好過唔改。

3B並不是只做慈雲山,不是個個上3B的人目的地都是慈雲山,起碼紅磡唔係。(我唔係講緊3B對呢堆客的重要性,我係講緊呢堆客對3B的重要性)
如果3B冇左紅磡至新蒲崗流水客,唔使2019,1979都已經可以取消。
慈雲山十萬個人咁又點啫,3B唔係淨係靠依啲人挨到而家,而家3B兜紅磡灣又唔係為左慈雲山,咁其實慈雲山要嘈啲乜呢?
冇錯3B係慈雲山的資源,但唔通佢唔係紅磡的資源?唔通佢唔係土瓜灣資源?
點解為咗慈雲山嘅利益,放棄紅磡/土瓜灣的利益?
再講,師兄有冇去過“紅磡灣新發展區”(唔係紅磡灣中心)?知唔知嗰度離兩個鐵路站有幾遠?

如果跟你嘅邏輯,沙中線開通之後慈雲山路線重組,肯定仲會有條線以紅磡碼頭做總站,如果唔係又會畀慈雲山話剝削慈雲山人搭車權利。當重組完之後,就冇其他理由反對果條紅磡碼頭線兜紅樂道。
既然重組完之後都可以兜,點解師兄咁快就反對我嘅建議呢?唔通師兄覺得,重組後兜紅樂道仲會騎劫慈雲山?

一條線去慈雲山,唔代表條線開來為慈雲山的,條線仲有其他客源的。
跟你邏輯的話,116可以取消所有短棍了,因為116短棍正正拎慈雲山資源去第二區。
E23A不要開了,因為正正拎慈雲山資源去服務東涌北。
302唔該cut坪石邨站,因為正正拎慈雲山資源去服務彩虹。
慈雲山冇鐵!冇鐵大曬!

更重要一點,此改路方案不會影響到原有客源。93K延長去大角咀,即是多左幾個塞車位,一系加車,一系減班,一系收車,都影響原有乘客(加車是因為將軍澳線加將軍澳車,即是向其他路線找數),旺角↔九龍城/土瓜灣客又不多,我就算不是將軍澳人都反對啦。
但3B改路,會減班?會收車?多左塞車位?慈雲山客去新蒲崗/土瓜灣/紅磡,有沒有慢左或等耐左?冇!
所以慈雲山需求大定紅磡需求大,根本不用討論,反正他們都零影響
而重組是令一回事,因為你都識講,慈雲山只是其中一個持分者,新蒲崗、九龍城、土瓜灣、紅磡都是持分者,所以是不是應該只由慈雲山角度來重組?

就算最後有證據證明3B紅磡至新蒲崗的流水客遠少過慈雲山客,或者3B沿線居民齊齊支持3B取消,咁是不是代表冇得改?將11K 21拉去紅碼,已經可以補償,也沒有你所謂的麻煩位。
而家用3B,之後用第二條線做,對慈雲山完全零影響,唔明師兄為什麼要反對,仲要說“剝削慈雲山無鐵路地區換線改善交通配套的機會”。
或者你會問:為什麼不直接現在找第二條線?
第一,11K/21現在為這個原因延長至紅碼恐怕有點難度(詳情不贅述)
第二,沙中線問題咁大瓁,我諗3B都有一段時間不能取消,既然都是廢多幾年,不如先試水溫,如果真系好像你所講,這是個麻煩位,大可以同埋3B一起取消

希望師兄回文時,不要只將重點擺在慈雲山上

PS. 其實3B 11K 21當中,可能21仲有多D機會取消,因為21仲平過3B
 樓主| AV296 發表於 2018-8-25 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-8-25 00:02
5C 做緊一大抽嘢,盤數又唔係差
點都唔會係 5C 取消

同埋5C收5.8,點都好過3B的5.1
10598C 發表於 2018-8-25 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-8-25 20:39
我第三次,也希望是最後一次講,我冇說過不是有“必要”,只不過改好過唔改。

3B並不是只做慈雲山,不是 ...

明明3B要做嘅野,其他經紅磡嘅線都可以改下,點解偏要3B???

慈雲山冇3B就幾乎等於冇其他任何選擇去釋放資源做重組

紅磡冇唯一性係到,有其他選擇
慈雲山只有呢個選擇可以釋放資源
點解要執著3B???

唔緊要啦,你堅持己見啦,堅持你一貫嘅做法啦
 樓主| AV296 發表於 2018-8-25 22:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-25 22:37
明明3B要做嘅野,其他經紅磡嘅線都可以改下,點解偏要3B???

慈雲山冇3B就幾乎等於冇其他任何選擇去釋 ...

“其實我只是求其找條路線改路”
From #12
所以我都好奇怪,為什麼大家都要執著於3B
雖然如果我改15的話,應該又會引起另一個討論…
YY487 發表於 2018-8-25 23:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽