hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) MD11,你係咪開咁快先?
返回列表 發新帖
開啟左側

MD11,你係咪開咁快先?

kenchan_0710 發表於 2006-6-25 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-6-24 23:14 發表

仲要睇返飛行方向, 因為那個不是直接速度,
係地面速度, 受到地球本身自轉方向影響的...
實際未必咁快.....

不過我都同意 17XX 誇左D...

(有錯請指正)

ground speed has no relation to the rotation of the earth,
ground speed = air speed + wind speed
抗戰二十年
kychung 發表於 2006-6-25 04:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kenchan_0710 於 2006-6-25 02:15 發表
ground speed has no relation to the rotation of the earth,
ground speed = air speed + wind speed

或者我再補充多些少啦
其實飛機ge speed主要有3種:
IAS (Indicated airspeed)
TAS (True airspeed)
GS (Ground speed)

IAS其實就係靠飛機上ge壓差計(又或者係income air counter)黎量度出黎ge速度
呢個速度係指飛機響所身處ge空氣團ge瞬間移動速度

但有樣野要注意
因為越高ge空氣就越稀薄
同一速度下壓差計所量度到ge壓差(又或者係income air count)係會減少
所以響同樣ge IAS(同埋同樣ge風向風速)之下
飛機響FL370同響FL330度ge真正速度係有分別ge(前者快D)
而靠將IAS換算番做當飛機身處接近海平面時所等於ge airspeed就為之TAS啦
換算數式約為
TAS = IAS +((0.02*KIAS)*高度in呎/1000)

但以上兩樣都係airspeed
即係相對於空氣ge速度
而airspeed除左depend on飛機本身之外
亦都會被風速同風向所影響
而計算埋呢兩樣野ge影響之後
就可以得出飛機相對於地面ge真正速度
就為之GS
如果要用數學表達ge話
GS=TAS+wind speed(不過注意呢條數係一個vector sum而唔係就咁加減)

而家黎講
計算TAS ge工作係由飛行電腦作real time計算
而計算GS ge工作就係由衛星定位系統(唔一定要係GPS)負責
但係響真實ge飛機操作同埋航圖/航管指示要提及速度時有9成以上都係以IAS作準

呢度有好多aviation calculation script
當中已經包括IAS同TAS conversion

南粵急行 rail.kychung.com
tommah 發表於 2006-6-30 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-6-25 00:31 發表

多倫多返香港係向西飛
而向西飛係逆住jetstream
如果逆住jetstream ge地速都可以有咁快
咁向東飛(順住jetstream)有咁快其實唔出奇
不過當然要好多因素去配合啦

不過行Polar Route 有冇分別呢? 因為我試過兩次坐加航返香港,
都係係多倫多向東北偏北飛,然經過Quebec 上空,再上Iqaluit 附
近, 再過北極, 然後係西伯利亞向東南飛, 經過蒙古西部返香港.
不過我印象中好似ground speed 都冇咁快... 可能我唔好彩.
kychung 發表於 2006-6-30 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 tommah 於 2006-6-30 14:07 發表
不過行Polar Route 有冇分別呢? 因為我試過兩次坐加航返香港,
都係係多倫多向東北偏北飛,然經過Quebec 上空,再上Iqaluit 附
近, 再過北極, 然後係西伯利亞向東南飛, 經過蒙古西部返香港.
不過我印象中好 ...

咁飛法某程度上已經係利用緊jetstream
不過整條路線係首先向北飛再跟住向南飛
而唔係單純咁向東飛
jetstream ge幫助唔算非常明顯
不過咁都已經可以慳番好多油啦

不過好似樓主坐果條線
係由北歐飛到香港
咁就可以劃一條比較單純向東走ge路線
咁就可以用盡jetstream帶黎ge好處

南粵急行 rail.kychung.com
ArnoldC 發表於 2006-7-1 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-6-24 21:19 發表
嘩! 1.4 March.... MD-11機體承受到 1.4M 嗎? 我怕當機翼邊沿熱到發紅會嚇親D客。

地速喎!!!!!!!!!

空速過快就話有事姐