hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 601X/690/690P/692P/695 建議
開啟左側

601X/690/690P/692P/695 建議

心繫香港 發表於 2018-8-29 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:690往中環客量遜色、692P定線及停站有改善空間、寶達及安達臣一帶來往港島西並不方便、康城及將軍澳至善一帶有一定需求但未有過海巴士線,故建議:

- 開辦601X線:翠林 ($13.4) -> 翠林邨 -> 康盛花園 -> 馬游塘村 -> 寶達邨 ($10.2) -> 秀暉樓 -> 藍田分科診所 -> 啟田商場 -> 基孝中學 -> 東隧 -> 盧押道 ($5.7) -> 海富中心 -> 滙豐總行 -> 利源東街 -> 永吉街 (0725, 0738, 0745, 0800, 0815)

- 690:建議往中環方向0600-0900開出之常規及特別班次,依照現時的時間表及路線停站不變,0900後的所有班次以下列循環班次取代,往康盛花園方向0900前扺達康盛花園之班次,以康盛花園為尾站。建議往康盛花園方向0900後扺達康盛花園之班次,不入康盛花園巴士總站,加停馬游塘村、寶達邨、秀暉樓,往藍田分科診所返回原線往中環交易廣場作循環服務,並可於欣景路站更換車長,尾班車以康盛花園為終點站。

- 修訂690P線:坑口北 ($13.4) -> 明德邨 -> 重華路 -> 培成路 -> 厚德邨 -> 景林邨 -> 欣景路 -> 梁潔華小學 -> 茵怡花園 -> 藍田站 ($9.8) -> 東隧 -> 舊灣仔警署 ($5.7) -> 分域街 -> 海富中心 -> 皇后像廣場 -> 砵典乍街 -> 租庇利街 -> 林士街 -> 港澳碼頭 (0725, 0732, 0740, 0747, 0755)

- 修訂692P線:彩明 ($13.4) -> 健明邨 -> 尚德總站 -> 唐明街 -> 東隧 ($9.8) -> 舊灣仔警署 ($5.7) -> 分域街 -> 海富中心 -> 皇后像廣場 -> 交易廣場 (0735, 0745, 0755, 0805)

- 建議試辦新線695:康城站 ($13.4) -> 峻瀅 -> 領都 -> 首都 -> 百勝角 -> 清水灣半島 -> 怡明邨 -> 播道書院 -> 天晉II -> 將軍澳站 -> 將軍澳天主教小學 -> 東隧 ($9.8) -> 舊灣仔警署 ($5.7) -> 分域街 -> 海富中心 -> 皇后像廣場 -> 交易廣場
(建議試辦 0735, 0745)

車從何來?
- 601X可由88、93K、601分別抽調2、2、1輛巴士行駛
- 690由現時690的車輛行駛,並於601抽調1輛巴士全日行駛
- 690P由現時690P的車輛行駛,無需加車
- 692P由現時692P的車輛行駛,無需加車
- 695由290X及690各抽調1輛巴士行駛

備註:此帖並非內容農場文章,如果你認為帖中的內容係無聊、詳盡到唔想睇、呃iPower,你可以選擇離開,無謂嘥大家時間。
JX9097 發表於 2018-8-29 18:32 | 顯示全部樓層
爬山線用601開分支應該唔可行
可以用690S去代替

另外其實安達臣對過海應該有一定需求
所以可以諗諗同601, 619做大重組
384047x 發表於 2018-8-29 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層
695聯營定獨營?同埋如果只係康城直出又可行嗎?拉埋入工業邨加開回程又得唔得?
240798790262289 發表於 2018-8-29 23:11 | 顯示全部樓層

692P改停尚總、唐明街固然係好,但真係咁有必要開695?

10分鐘先有一班695,其實咪仲衰過等地鐵...... (康城一定上到地鐵架嘛) 而至善真係夠客咩..?
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-29 23:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-8-29 18:32
爬山線用601開分支應該唔可行
可以用690S去代替

多謝你的意見,
其實我打算叫601X ge原因,係在於港島段走線接近601P (往永吉街),
而叫690S亦可以,相信只係小問題而已

而601、619大重組相信會有一定困難,
因為619X依家相信已經夠快,順利客未必想郁佢,
而619同601依家都有唔少客,601系秀茂坪客未必想重組

唯一係寶達客,但如果用安秀道同寶達重組,
變相安秀道開落去ge車,寶達都未必有位坐/上到,
咁可能仲衰過601

所以我傾向兩繁做601X (真寶達特快),
而安秀道可以落寶達/秀茂坪搭,
咁樣可以用埋690剩餘乘載力去做埋雙達
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-29 23:39 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-8-29 22:04
695聯營定獨營?同埋如果只係康城直出又可行嗎?拉埋入工業邨加開回程又得唔得? ...

如果淨開2班,應該會係獨營 (至於九新城邊個做,我諗只有2班分別不大),如果試辦後有需要而加至4班,聯營也可以

我有諗過畀康城直出,但係康城坐唔坐得爆窗口位都可能成問題。
始終地下鐵上繁,好多時唔洗10分鐘已經有車,
康城仲要係頭站,一定上到車之餘又可以一程過海(仲可以有位坐),
所以巴士未必比地鐵更吸引。
相反,將軍澳南(至善)比較遠離地鐵站,而上繁亦較難上車,
如果單單開新線而唔做埋至善,
相信一來客量唔夠,二來會惹黎反對。
(畢竟我對康城直出又持開放ge態度ge

而拉入工業邨反而比較難做到,
上繁工業邨係多客入、少客出,
但上繁康城係多客出、少客入,
所以上繁係開往中環班次,就算延長去工業邨相信幫助都不大
下繁工業邨係多客出、少客入,
下繁康城反而多客入(而過海隧巴回程班次係好難就)、少客出,
方向唔同底下,應該好難做到
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-29 23:40 | 顯示全部樓層

240798790262289 發表於 2018-8-29 23:11
692P改停尚總、唐明街固然係好,但真係咁有必要開695?

10分鐘先有一班695,其實咪仲衰過等地鐵...... (康 ...

希望試辦695,
可以服務到將南至善,
而同時可以做埋康城清半,
大家出區ge時間都算合理 所以可以一試
384047x 發表於 2018-8-30 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-8-29 23:39
如果淨開2班,應該會係獨營 (至於九新城邊個做,我諗只有2班分別不大),如果試辦後有需要而加至4班,聯營 ...

樓主,你咁好笑,獨營唔係九巴做點得?(你覺得290x唔糸九巴獨營?)

拉埋入工業邨講緊上繁開回程,你都識講上繁工業邨係多客入、少客出,我冇咁蠢~_~

康城而家狂起樓,長遠除非康城段加班,否則難以應付需求,遲啲 mtr決定變1+1,咁將695減班比690都得,或者695經坑口出,因為坑口非頭站,又可能受減班影響上唔到車,一定吸到客
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-30 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-8-30 00:47
樓主,你咁好笑,獨營唔係九巴做點得?(你覺得290x唔糸九巴獨營?)

拉埋入工業邨講緊上繁開回程,你都 ...

290x同690抽車畀695係我諗姐,始終要開條咁ge新線難免要招標。(如果新記招到咪290x換796p lol)
至於工業邨方面我諗真係少少難,港島 -> 將軍澳客唔易就啱時間,亦都快唔到 (相信呢個亦都係690P回程ge死因),而港島往將工ge客未必真係咁多,而上繁地鐵入將軍澳方向應該尚可以負荷得到,所以上繁要開回程,我諗機會不大。

另外你提到地鐵如果1+1,我覺得我最主要會睇實際隔幾多分鐘一班寶林車、隔幾多分鐘一班康城車,多過班次比例。假設現時地下鐵班次(假設only)到站時間係:往寶林 2分鐘、往寶林 4分鐘、往康城 6分鐘,換言之假設之下2+1並唔重要,重要ge係平均每3分鐘一班寶林車(平均)、6分鐘一班康城車。

如果進一步將康城車加班有兩個case,一係信號系統升級,寶林車維持假設的平均3分鐘一班之下,而康城提升至假設的平均3分鐘一班,咁就係1+1,而呢個就真真正正對將軍澳區交通有改善,所以695都可以慳翻。

另一個case係,信號系統有無升級都好,如果為咗要1+1,而令假設8分鐘內到站時暝 2分鐘 往寶林、4分鐘 往康城、6分鐘 往寶林、8分鐘 往康城,即係寶林車平均減至假設之中ge 4分鐘一班。看似事小,其實影響會係災難性,到時695做埋坑口再全日就有必要啦,又或者康翠同寶達自組一線過海,690改做坑寶。

災難性ge原因係呢個假設ge前提下,1+1會變相減班而唔係加班,當年將軍澳線咁起係應付緊100%寶林班次,兩繁都已經講緊頂閘,而3+1果時已經係斬咗25% ge班次,3+1轉2+1果時已經係再斬,如果班次再縮ge情況吓ge 1+1,我就非常同意整695全日康坑 or 690拆線。

然而其實1+1,如果係維持寶林班次而康城班次係非常好ge事,但如果錯咗方向做減班,後果會難以想像 (講真,依家寶林車已經兩繁頂到未必上到,反而康城車真係仲有大把運載力,我估就算未來再入伙都難以頂到爆一爆)

Sor for OT
214P_world 發表於 2018-8-30 01:49 | 顯示全部樓層

692P 尚廣黎黎去去都30/40人左右,彩明都係20左右,全車計晒都係得60人左右,仲有咩誘因繼續做落去啊...... 之前都講緊將會取消啦wo

695 有冇可能開得成啊..... 康城又嫌兜,將南又地鐵咁方便,係都做埋尚廣,692p、695二合一先夠客啦