hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960最新消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] P960最新消息

GD1570 發表於 2018-8-30 11:19 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-30 09:57
962day 1就係落銅鑼灣,重有,當日灣仔碼頭無位
961要擺會展。

現今962系大部份日間及繁忙時間路線都已經可以接觸到銅鑼灣依個區,
我諗極都諗唔明城巴要開P962嚟做乜囉....

既然要跟九巴嘅成功案例,咁其實962絕對可以唔駛落銅鑼灣,
灣仔無位擺?要擺灣碼出口絕對擺得到!
問題係城巴一開波已經有晒遠見,直插摩頓台,而且只係收灣仔價。
我想問吓,究竟係城巴成功,定九巴成功呢...

最後,唔該留意返!其實962X都一樣有好多屯碼客的!
唔好講到屯碼個個都係搭59M/59X轉960/961囉!

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2018-8-30 12:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
fly831 發表於 2018-8-30 13:52 | 顯示全部樓層
962全日豪華版淨做屯碼夠做?
真係咁掂既, 962X非繁就唔會咁疏啦

新屯中富健龍門居要快就梗係59M/X轉960/961, 貪佢密車, 想要平又唔趕先揀962X
最愛猛男
053h4 發表於 2018-8-30 13:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-30 14:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-30 12:38
灣碼真係無位, 而家下繁5:30 ~ 6:30就差唔多每一兩分鐘就有私牌車入摩頓台等開962/929系列的全程或者短棍, ...

當初960嘅位咪又係中巴/新巴/城巴擺車用,960開線咪又係畀咗960擺車囉!
962要入灣碼唔好同我講無位,只係把中巴/新巴/城巴擺開車嘅位搬去其他地方擺...
非不能也,實不為也
而且,摩頓台當初咪又係無位,只係城巴調吓月台調吓線走先有位吉出嚟,
所以唔好講到摩頓台預咗位畀962系用囉!

之於碼頭區嘅問題,我就真係睇唔明你想擺喺屯門碼頭邊一個位喇!
我更加唔知閣下有冇喺繁忙時段去過屯門碼頭總站,
成個總站已經打晒仗咁,食飯時段九巴啲車直頭擺到去入口嗰度,
得返一條行車線畀巴士、的士及其他車進入,
望吓259D特車都要放兆山苑出面擺街就知咩事...
入龍鼓灘就仲好嘢,依家連點樣發展都未傾好,
龍鼓灘村嗰邊行12米車又有啲難度,再加上屯赤整到啲路爛晒!
你估真係話入就入咩,當玩泥沙咩...
就算要插旗,都唔會係依家嘅事啦!
而且,入中上環唔駛QUOTA嗎?
P960及P968係運輸署加QUOTA畀九巴,
城巴自己開P962,QUOTA從何來?運輸署真係再加QUOTA畀城巴嗎?

053h4 發表於 2018-8-30 14:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-30 15:10 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-30 14:34
拉條線去龍鼓灘, 就唔需要考慮屯門碼頭打晒仗問題

另外, 龍鼓灘收貴50%有條全日線, 我睇就一定支持

我唔知你憑乜嘢數據話收貴50%會有客支持。

唔好講依條,就算P960喺我樓下經過,我都80%唔會搭佢,除非真係好趕時間/好懶唔想轉車。

專登買幾部短車走過嚟行一啲根本唔會回本嘅重疊路線,
九巴都真係可能會咁做!
城巴?古今中外我真係無見過佢有咁做過囉!

不過算啦,閣下從來都唔講數據嘅,因為閣下只係「一言堂」、「我話得就得」。
睇返上星期N8X嗰四十幾版文就知道啦!

053h4 發表於 2018-8-30 15:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
流星☆雨 發表於 2018-8-30 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-30 00:52
其實豪華線除左舒服,快同直接先係賣點;唔介意你收得貴,但唔好邨邨停好囉。唔係話睇唔起公屋,但係講負擔 ...

又唔好咁講,起碼三景係租置邨嚟,沿線都有好多居屋同少量私樓

同埋公屋居民都會去旅行去港島返工嘅
arfung 發表於 2018-8-30 16:03 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2018-8-30 01:05
兆康巴士線...如果唔係兆康後上高速,基本上都好輸蝕,例如好似67M咁,上得屯門公路黎,架西鐵都去到荃灣 ...

兆康個位先天問題,做總站車就行邊都繞路儲客,無番十幾二十分鐘都上唔到高速。
虎地站夠爽,但車疏行得遠,和二十年前68系途經時無得比。

不過P960走線中,得兆康欣田獨市,其他位有960,大家都有位坐的情況下,能吸到幾多客存有疑問。