hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960最新消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] P960最新消息

JC8385 發表於 2018-8-30 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-30 13:56
參考E22C, 一邉拉入將軍澳, 一邊拉去維修區, 相對E22咁夾硬硬貴一半錢咁
而家事實的確係962X走線倒走左龍 ...

文件上寫係新資源當然無人夠膽反啦
邊個可以承擔得起個政治後果

只係實際上而家問題根本係唔夠人大家都知
都已經唔需要講到利益衝突既問題之上

城巴本身服務質素無問題
唔會學似金公司咁非繁都可以搞到要企人
咁本身已經無必要去做P線呢D無聊嘢啦
053h4 發表於 2018-8-30 16:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-30 16:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-30 15:15
回唔到本?平咪回唔到本,貴回唔到本?
E22S你估城巴會覺得會好多人坐入將軍澳?
E22C 為左收貴50%就拉入 ...

我唔知道閣下係讀緊書定還是有做緊生意啦!不過我都想話畀你知喺現實社會,貴係唔一定會回到本的囉!
新東我唔會同你討論,一來不在此範圍,二來我無睇過E22S/E22C嘅改線資料,
所以不作回應。

但962系DAY 1開始就用龍門居做總站,除非城巴傻嘅否則,我相信就算畀九巴,
一樣唔會直上屯門公路,望吓259D已經知道啦!
259E唔同,因為本身碼頭區已經有59M,所以259E可以直屯門公路!
不過,我想講的是,城巴依家唔入龍鼓灘插旗絕對係正常,
因為連點樣規劃都未知,個海填唔填又未知,咁早入去插旗,肯定有排蝕。
(前面已經講過收貴咗唔代表一定會回到本)。
再者,龍鼓灘出返嚟,直行龍門路我唔知可以有幾多客源,
連最多客源的屯門碼頭區都掂唔到,我唔知閣下憑乜可以話夠客畀城巴爭資源開新線。
P960都仲可以話叫做有良田建+市中心幾廿萬人口撐住,加埋兆康欣田唔想轉車客。
依家有59M/59X轉960/961,但唔該留意一下,59M/59X轉960/961係頻密班次,
依條城巴新線(我暫叫佢做P962),畀你最密咪30分鐘一班,
既然有頻密又平嘅轉乘,已經無誘因畀班客咁神心去等佢啦!
談甚麼夠客呢!

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2018-8-30 16:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-30 16:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-30 16:43
講真, 962P早繁係開緊3分鐘一班, 重要有962/962A/962C分咁D客

但非繁碼頭區及龍門路情況明顯少人好多, 比 ...

一部巴士單程西隧$185,我當一部巴士每日走4轉,單計隧道費都已經$740。
計埋油錢、人工、維修費、折舊,我完全唔覺得$6000可以COVER到囉!

既然非繁需求唔多,我更加唔知道閣下支持依條路線嘅原因。
錢又無得賺、COVER嘅客源又唔夠,完完全全係一條蝕錢/燒錢線,
不如加車落962X/962B好過啦!
反正,你見城巴其實都已經唔在意班客去59M/59X轉960/961,
真係CARE嘅話,962P全日開20-30分鐘一班城巴絕對唔會無資源去做囉!
而且可以COVER嘅人口絕對比條P962更多更廣添...

053h4 發表於 2018-8-30 17:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-30 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-30 17:06
之前就有人用巴士公司的業績計過,巴士公司計晒人工, 油費, 隧道費, 行政成本, 一日平均成本為$4600, $6000 ...

我無話加車,基本上抽現有962X嘅資源已經做到全日962P,反正個範圍同962X差不多,點解要加車做。亦都唔駛強行開條豪華無客遊街線囉!

你個成本根本無計部車嘅折舊,加上嚟緊又加薪,所以$6000無可能cover到囉!

仲有,專登買架車返嚟,只條收貴你25%,仲要無客源保證,根本唔會有商家肯做囉。
053h4 發表於 2018-8-30 17:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HU6455 發表於 2018-8-30 18:16 | 顯示全部樓層
九巴想開呢條豪華線, 但又唔覺佢有訂豪華車, 係咪到時又好似機場A線用E車咁?
GD1570 發表於 2018-8-30 21:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-30 17:48
所有成本, 係已經計埋折舊, 你可以提出你的計法, 但$4600呢個數就係ITALK舊POST有人根據巴士公司總成本得 ...

你嘅走線根本唔會去到碼頭區,最多都只係蝴蝶邨、新屯中及龍門居,畀埋依家嘅龍鼓灘你都一定唔夠撐住一條過海線,
更加唔該唔好講豪唔豪華了。
依個亦驗證咗點解條P960要喺屯門區內左兜右兜,因為要有寵大嘅客源保證先有用。

如果962P全日,基本上只要搵一班962X轉做962P已經可以做到。
城巴最叻就係左攝又攝,當930/930X都可以畀佢攝到出嚟嘅時做,
非不能也,實不為也!

你個舊POST係幾多年前先?人工、西隧費、油費、維修成本不斷上升,我真心覺得一架巴士每天營運成本隨時過7囉!
當然,我唔係行內人,我唔會有數據去SUPPORT。
不過,就算有埋ETA畀你,我亦唔會覺得有人會專登去等條又貴又疏嘅所謂豪華線嚟搭...
只因屯門人慣性係見車就上,咁多年都係不變嘅定律。
再加上你條線根本就唔會夠客(連最主要嘅屯門碼頭一帶及屯門市中心都去唔到),
我真心認為唔會有巴士公司現階段肯咁做囉!
你話會入到屯門碼頭區,得,咪入去兜個大圈再出返嚟囉!
唔好忘記道路限制,龍鼓灘去屯門碼頭係要兜大圈的...
再者,專登買幾部巴士返嚟但只可以收貴25%,大慈善家都可能會諗吓嘅!
巴士公司唔係開善堂,唔會有乜嘢緩解方案囉!