hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960最新消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] P960最新消息

GD1570 發表於 2018-8-31 12:59 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-31 12:31
你諗清楚專二同營運二的分別先啦。

你諗清楚有幾多部專二車要由專登小蠔灣開過嚟大西北做支援先吧!
單計朝早,大部份專二車係直接由唐人新村/屯門廠開去大西北出城的囉!
晚繁就係機場載客出市區後再載客返大西北,再返廠收工

同埋呢,你搞返清楚屯赤個出入口係近龍鼓灘定近蝴蝶灣先吧!

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2018-8-31 13:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-31 13:07 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-31 12:34
你話因為通勤月票流失,即係下繁會坐返屋企。下繁另一城巴數車post中,城巴962B/962X係站友數車時段出20幾 ...

拎兩年前嘅數據出嚟講,所以話你永遠只會睇往績就真係無錯。

2016年有九巴月票了嗎?

我係無數據,不過我識聚多屯碼過海嘅朋友,
好多都已經因為月票關係要離棄咗城巴,
無計,以屯門人嚟過海嚟講,$780/月真係話咁易就過到,
再加上閣下亦認同嘅快捷,
就算要轉車,都係咁話!

反正我依家指出嘅觀點就係:
要喺用全新資源嘅前提下走去開一條90%重疊嘅路線,
我諗唔駛講根本唔會有商家肯去咁做。
自己去望吓另一個POST,W2及W3夠話係用新資源啦,
結果呢?一大堆路線等緊嚟減車,有一條仲要加完再減返出嚟!
完全可以引證到巴士公司絕對唔係開善堂,
你只係收貴25%,到頭來巴士公司倒貼返幾百萬嘅車價出嚟,
又係唔係你負責先?

053h4 發表於 2018-8-31 13:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-31 13:13 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-31 13:02
本人講明係屯門碼頭,你知龍明路去屯門碼頭區咩環境
而屯赤交匯處可以U-turn去龍鼓灘。

鬼唔知屯赤交匯處有得U-TURN咩!
我個問題係交匯處近龍鼓灘定近龍門居呀!
同埋,WHERE IS龍明路?

早繁過後有車由港島吉返入大西北,
我想問吓,部車直行西隧、三幹、屯門公路近,
定西隧、三幹、青嶼幹線、屯赤近呢?
路費?前者只係畀西隧錢,後者要西隧、青馬及屯赤,
你唔係咁玩你嘅智商嘛⋯⋯
我唔明點解港島私返入屯門會近過港島私入機場再私入屯門囉!
GD1570 發表於 2018-8-31 13:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-31 13:11
2016年無九巴月票人地已經咁做

2018年有九巴月票你認有乘客流失,反而舉手投降(但本人明確指出城巴962X ...

唔該唔好用962G做掩飾。
無人反對過962G,只係閣下死要一條P962, 然後我完美指出根本唔合乎成本效益。
依一點你到現在仍在回避着我。

我唔反對59M/59X轉960/961
我只係想提出閣下不斷地要求由龍鼓灘整條兜到暈嘅P962出嚟,
而依個正正就係我哋講咗幾版嘅重心。
因為,根本唔夠客畀城巴做全日。

053h4 發表於 2018-8-31 13:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-8-31 13:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2018-8-31 13:20 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-31 13:16
你又想扯去第二度?本人明確指出,城巴朝早市區入機場的需求,遠高過機場(及平日(唔係假日)未來港珠澳 ...

咁我想問吓機場堆車係咪私出港島後再私入大西北呢?
唔係嘅話,屯赤開唔開根本唔關城巴事。

你都識講:E11S/ E22S係喺機場/東涌載客出市區,再入大西北。
咁即係城巴唔係運車出市區啦!
咁睇嚟你要清晰吓你的思維了。

epsilon 發表於 2018-8-31 13:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-8-31 13:02
本人講明係屯門碼頭,你知龍明路去屯門碼頭區咩環境
而屯赤交匯處可以U-turn去龍鼓灘。
重有,前面明明話屯赤通車後,可以提升962/969系列的營運效率,唔知你認為有咩問題。而家朝朝早繁過後都有車由港島拉入大西北做番出市區。機場私過屯門,油費同隧道費都平D

你確定有咁多專二車早繁由市區入完機場之後係閒置,仲要夠時間喺早繁完之前過到海去屯天支援專一?
專一車要私入新界,專二車就唔洗私出市區?
專二車走去支援專一,專一車到頭來又要支援返專二,搵嚟搞。

再睇行政角度,對TD來講,跨專支援當然越少越好,
念在北嶼泊位有限、司機多數唔係住北嶼,通融你批車夜泊新界,
仲得一想二申請更多跨專支援班次?係得的話直接合併兩專啦。