hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 九龍23系加入首架19座
開啟左側

[其他] 九龍23系加入首架19座

nokia_hk_fans 發表於 2018-9-1 23:41 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2018-9-1 22:11
無計,條線經常都得番三架車行,唔好講鯉魚門道,茶果嶺村班客都經常上唔到車。
不過自從上次上咗報,而 ...

早排我禮拜日下午先搭過呢條垃圾綫,在油美苑等咗2班車、成30分鐘都上唔到,有一架超載咗2個,最後要行去油塘站先上到。

批車幾殘幾舊已經唔駛再講。

呀鄧生剩係喺度派傳單叫口號,話要求運吉處重新招標最後又係無咗件事。

尤其係麗港城有條棉記69/A,比較起嚟簡直一個天堂一個地獄。

love_kmb 發表於 2018-9-2 00:03 | 顯示全部樓層
nokia_hk_fans 發表於 2018-9-1 23:41
早排我禮拜日下午先搭過呢條垃圾綫,在油美苑等咗2班車、成30分鐘都上唔到,有一架超載咗2個,最後要行去 ...

撞正小學幼稚園番放學時間,行去搭地鐵可能仲快
阿鄧生睇個款都係做埋今屆,下屆推新人出黎,你估佢仲會唔會同你做野,連佢啲傳單都收少好多

你講開棉記,其實69都唔係好,已經收咗車得番兩部車走天涯。起碼廿幾分鐘先一班。
不過本身已經極少人特登等,所以影響唔算大。
還好69A服務還算唔錯,車又新。

rollywang1022 發表於 2018-9-2 00:03 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2018-9-1 22:30
最神奇係部TW5886行咗幾年啲座位已經開始爛仲開始有陣異味

不過自從23B+M加到3蚊已經趕走晒啲麗港城客 ...

商場行出裕民坊其實都係10-15分鐘,麗港城去藍田/觀塘呢兩條綫我幾年無搭過
唯獨油塘真係比較麻煩,焗住要幫襯呢間垃圾,條綫啲車仲要係最舊

越來越少客抵佢自己攞嚟,真係祝呢間垃圾公司早執早着。

P.S. 商場等半個鐘車出裕民簡直童年慘痛回憶

nokia_hk_fans 發表於 2018-9-2 00:34 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2018-9-2 00:03
撞正小學幼稚園番放學時間,行去搭地鐵可能仲快阿鄧生睇個款都係做埋今屆,下屆推新人出黎,你估佢仲會唔 ...

暑假喎...而我印象中都唔見佢有幼稚園客。我懷疑我當日唔好彩佢得2部車行緊。

佢啲班次我都真係買佢怕,有時唔太累我都寧願行,聖安當行返麗港城大概30-40分鐘,當做下運動。

69本身少客開得疏都合理嘅,我自己都無咩需要搭佢。
69A就真係幾好,就算繁時在法國醫院啲中途站上車都係等一兩班就上到,而且班次密,換新車又換得快,司機又有禮貌。23C真係無樣做得到喎

love_kmb 發表於 2018-9-2 01:28 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-9-2 00:03
商場行出裕民坊其實都係10-15分鐘,麗港城去藍田/觀塘呢兩條綫我幾年無搭過
唯獨油塘真係比較麻煩,焗住 ...

可惜仲有條24M頂住條命
 樓主| 796219M 發表於 2018-9-2 12:49 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-9-1 21:37
你講得出呢句都應該無點搭過23C

5-7分鐘一班23C?呢間垃圾公司,15-20分鐘内有車到已經要謝主隆恩,唔超 ...

利申:我平均一個月搭三至四次23c

下午四五點通常半小時內有車,非繁就隨時45-60分鍾班

我都唔明點解23c個豬紙仲夠膽出班次,23M就唔出

外人隨時會以爲真係咁密,最後等成個鍾先有車

之前藍田站整梯,有d人揀油塘站轉23c,我見好多人等到唔耐煩,行返麗港城

新車繁時行23c無問題,但非繁尤其8點後真係無乜客
 樓主| 796219M 發表於 2018-9-2 19:47 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2018-9-1 22:51
岩岩check過,24架KT6740已經除牌。
另外根據某fb page,呢架新車原來已經出牌一個月。 ...

請問你係邊度搵倒佢除左牌
mattwong09 發表於 2018-9-4 17:43 | 顯示全部樓層

頭先下晝五點幾實地目測,23M只係出咗MC8105同TW5886兩部車,即係話23B+M加埋只係出咗5部車
部19座去咗邊?

P.S. 23C都好似剩係出咗3部車,而69A就好穩定咁開緊10分鐘一班,至少出咗6部車

支持1/2A代車行走觀塘線
10598C 發表於 2018-9-4 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層

少接觸69A,見網上資料寫15分鐘一班,估唔到係穩定地開緊10分鐘一班

遲啲沙中線通車之後,不如69取消加車比69A,再睇情況延長落旺角?
love_kmb 發表於 2018-9-4 20:04 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2018-9-4 17:43
頭先下晝五點幾實地目測,23M只係出咗MC8105同TW5886兩部車,即係話23B+M加埋只係出咗5部車
部19座去咗邊?; ...

架19座應該係原本揸MC8105個司機開,佢開完早更架車就泊番平田總站,唔會做夜更,
只係見過幾次架車會拎去做夜更24M。所以下晝搵佢可以去平田總站。
8105替咗MN3421,未知係換車定純粹3421入咗廠翻油檢查。
至於24,KU6104代替咗KT6740。

另外69A,最多出6部車行。
出6部代表10分鐘一班,出5部12分鐘一班
一個鐘一單