hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士廣告消息 (B1) 59M車務消息
開啟左側

59M車務消息

jx6215 發表於 2006-6-25 15:56 | 顯示全部樓層

冇la la轉.....佢話早晚加蛇車都仲好d......
係就轉批龍俾59A la~
 樓主| butterfly 發表於 2006-6-25 16:41 | 顯示全部樓層
講真,59M加多一部正字軌已經OK
維持6-7分鐘一班車
因為繁忙時間現時班次可以應付需求
最主要因素係晚上非繁忙時間客量仍然龐大,而平均要成8分鐘一班車,令車輛係總站已經坐滿,甚至是總站上車已經要企位
蝴蝶空中伴你飛翔
mkfung2 發表於 2006-6-25 17:26 | 顯示全部樓層
有無透露用邊幾部車換入呢批車?
out 11 米 in 12 米?

我諗唔會係 3AD 掛﹐D carlo 渣唔慣手勢架 wor~
應該係 3AV﹐但邊度會有 3AV 調過黎?

HH5474 岩岩年驗完出黎。

「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
chan6723 發表於 2006-6-25 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 fatpear 於 2006-6-25 02:00 發表
但而家59M用AP+AV可以話剛剛好
與其幫59M換車
不如幫客量更高既58M換走批迫到嘔既AD,AL仲好

其實 58M 之所以用 AL,會唔會只係師傅要求咋?
話哂熱狗時代 58M 都係用開 S3BL 做掛牌。

但又唔明點解屯門廠會咁順攤俾批 AL 掛 58M,雖然當年
屯門廠的確係冇乜後備 AV,但到而家已經有大量 AV 做
後備 58M 都繼續用 AL 做掛牌,我覺得似乎係師傅要求…

據聞 57M 兩年前用 FF418 代 FU4794 都係因為師傅要求
用利蘭。
教導子女遠離益童
volvo2000 發表於 2006-6-25 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2006-6-25 18:11 發表

後 ...

我就唔係好信派車呢家野,
會受某些大牌師傅影響啦.
我總覺得AL之所以有機會上牌67M,58M
都係因為U廠大把AL,又無大量入"二手車"
所以就善用呢批AL行呢類跑公路,客量多的路線,
將來呢批AL退役後,U廠會否向L/K廠招手,
打"雪藏世冠"主意呢?
GF2158 發表於 2006-6-25 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2006-6-25 10:24 發表

HS1474上星期三行69M,HH5474尋日行59M

其實仲有HN7385好多時都係行69X

原帖由 ATR50 於 2006-6-25 11:30 發表

58M冇AD掛牌
不過有3AD

話時話,隔離板話58M有部分AL已出走多時(據悉,有D行76K、有D行59X等)
多數見3+2 AV行駛

近期成日見FD9754同FH866做其他線
其中9754多數行58X, 59X
 樓主| butterfly 發表於 2006-6-27 19:55 | 顯示全部樓層

今日(27/6)最新消息:
HS1474今日行走59M線
但我曾於今日問相熟師傅,並透露換車日子原定係今日,而數目為3部,型號為丹尼士巨龍型12米
但有關師傅表示聽其他師傅所講有關換車安排已擱置,不過不肯定,而今日HG6729/HT4259今天仍服務於59M線
我會繼續跟進和調查,有進一步消息,我會再向大家匯報
報告完畢

蝴蝶空中伴你飛翔
fly831 發表於 2006-6-27 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2006-6-27 19:55 發表
今日(27/6)最新消息:
HS1474今日行走59M線
但我曾於今日問相熟師傅,並透露換車日子原定係今日,而數目為3部,型號為丹尼士巨龍型12米
但有關師傅表示聽其他師傅所講有關換車安掛已擱置,不過不肯定,而今日HG ...
59M掛牌HT1541, HL1352今日行960...
EH4312 發表於 2006-6-27 20:25 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2006-6-25 18:11 發表

後 ...

FF418代FU4794根本就唔關司傳事.
真實身份,無需說明!
DC3938 發表於 2006-6-27 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2006-6-25 15:56 發表
冇la la轉.....佢話早晚加蛇車都仲好d......
係就轉批龍俾59A la~

59A下午六點幾己經在葵芳打爆,唔該加車,
59M 開密咪得羅