hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有大埔區議員要求99延長至大學站、289R改為黃石至大埔 ...
開啟左側

[其他] 有大埔區議員要求99延長至大學站、289R改為黃石至大埔

牡丹櫻 發表於 2018-9-6 21:15 | 顯示全部樓層

s3bl469@73a 發表於 2018-9-6 20:11
近呢幾年,大埔區議會成日要求將隔離區點線亂咁入哂佢條村,以北區情況比較嚴重,今次沙田區都係咁,即係 ...

一、大學站係沙田區的範圍
二、十四鄉係大埔區的範圍

99本來就係經十四鄉,即係經大埔區議會的路線,而要求的修訂亦只係沙田區改到沙田區,類比失當。
ryandroid 發表於 2018-9-6 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2018-9-6 20:04
其實唔係平,只係咁耐以黎都係收貴左。
而迦99R客量都咁,真係講唔出點解要拉去大學
...

99R成一個鐘一班
咁啱有車咪上囉
Miss 咗嘅話真係等佢等成粒鐘咩
又貴又疏梗冇乜人搭㗎

俾得起錢嘅都搭咗96R出彩虹轉仲方便直達屋企
99R 去到大學仲要轉鐵再轉駁車返屋企貪得意?

99R走貴價路綫冇客就預咗
99延長去大學
都係俾馬鞍山及十四鄉居民轉東鐵多個選擇
北區同大埔都唔使下下兜沙田先去到西貢
807K/B搞成依家咁
西沙路爭取99去大學其實都合理嘅
流星☆雨 發表於 2018-9-6 22:03 | 顯示全部樓層
807重組之後呢個十四鄉亂局係咩人搞出黎
大家心中有數
趕客路上 理_得你
RyanPun 發表於 2018-9-6 22:46 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2018-9-6 22:03
807重組之後呢個十四鄉亂局係咩人搞出黎
大家心中有數

人地實梗係唔認。但真係唔明,明明果頭大大個馬鐵站咁方便,係都要整多條綠小入大學先安樂,結果就比曬位小巴公司入,明正言順大大聲同人講唔夠司機去其他807系唔開足班次,然後嗰條線密密有車、車等人咁款。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2018-9-6 22:49 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-9-6 22:03
99R成一個鐘一班
咁啱有車咪上囉

講真,嗰條友唔搞單咁嘅嘢出嚟,我都未必支持99拉入大學,既然咁唔想做十四鄉就一於成全佢。
alex_yu1992 發表於 2018-9-6 22:50 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-9-6 22:03
99R成一個鐘一班
咁啱有車咪上囉

其實除左807同99R之外馬料水都仲有船入西貢,
係未真係有咁嘅需要拉埋條99出大學?
87K果個班次密到根本上唔洗要多條99都得,
個班次完全密過本身個時間表
攪好807同99R加到30mins一班(唔經馬市)其實問題唔大。

alex_yu1992 發表於 2018-9-6 22:56 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2018-9-6 22:46
人地實梗係唔認。但真係唔明,明明果頭大大個馬鐵站咁方便,係都要整多條綠小入大學先安樂,結果就比曬位 ...

另外果邊未淨係做短程,海栢大把吉車返上去。
仲送車比MOSTo__n
RyanPun 發表於 2018-9-6 23:06 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2018-9-6 22:56
另外果邊未淨係做短程,海栢大把吉車返上去。
仲送車比MOSTo__n

807A/C就算__數喇,好好地原本淨係807A齋做欣安聽濤危危乎都算,當日就為咗找數比果條所謂繞道特快,結果拖曬全世界807落水,咁同新巴開8H有乜____分別。好心唔想做就放返條線出嚟,還完返287K好過。
alex_yu1992 發表於 2018-9-6 23:11 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-9-6 23:06
807A/C就算__數喇,好好地原本淨係807A齋做欣安聽濤危危乎都算,當日就為咗找數比果條所謂繞道特快,結果 ...

以我經驗佢上水屯門,屯門㕵角(通宵)都係好伏
話說807X都無人坐,成鬼日都吉車。
真係唔改好過改!

交返出黎比804果邊做仲好
ky927 發表於 2018-9-7 00:26 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-9-6 20:39
收貴左,可以繼續收貴

其實99拉去大學,甚至白石角都得。可以做多段短途雙向收費,咁可以善用條線