hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有大埔區議員要求99延長至大學站、289R改為黃石至大埔 ...
開啟左側

[其他] 有大埔區議員要求99延長至大學站、289R改為黃石至大埔

ryandroid 發表於 2018-9-7 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2018-9-6 22:50
其實除左807同99R之外馬料水都仲有船入西貢,
係未真係有咁嘅需要拉埋條99出大學?
87K果個班次密到根本 ...

架船你話去十四鄉就話je
去黃石仲要一日得2班關咩事
班船最多都係搶黃石水上活動中心啲客
大把人喺北潭路、大網仔路沿路等94 同96R
啲客有幾多返轉頭上黃石搭船?

問題係807根本冇希望再搞得返好
有就使等齊依家都未搞掂要搵99幫手?
仲有係拉99係滿足西沙路十四鄉來往大學嘅「平日
」 需求
你叫居民平日搭99R ?
99本身都有雙向分段收費
拉一拉去大學做返雙向分段收費唔見得好大問題bor
除非運吉肯俾紅小入十四鄉
否則99拉去大學站係無辦法之中嘅唯一辦法
fatpear 發表於 2018-9-7 01:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-9-6 18:58
根本當初299提速時,99就應該直接拉去大學站,到時西貢返馬鞍山仍然要俾8-9蚊,好過而家咁平. ...

其實到而家都唔明點解當年九巴肯咁賣大包減價俾原299來往馬鞍山同西貢嘅客
呢批客佔原本299客都唔少,位位收少近30%
好奇299x回車快咗係唔係真係cover番哂條數,始終又要另外加車俾收平咁多嘅99
hihiman 發表於 2018-9-7 01:35 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2018-9-6 23:11
以我經驗佢上水屯門,屯門㕵角(通宵)都係好伏
話說807X都無人坐,成鬼日都吉車。
真係唔改好過改!

國松都唔好得幾多
803K = 新記眼中的8P,112,
803,804 = 2A, 82
805S = 最多係798 Level
條沙中線都唔知幾時通, 803K 有排都未殺, 國松有排都放唔到車出來

其實小巴的亂局的原因係老闆袋得太多,
佢自己賺少D 都叫蝕本, 叫天叫命咁
差不多呢幾年伙計的人工都在我們車費加價的補貼,
氣$, 呢幾年都冇咩點變, 佢入氣仲平過油渣車, 絕對冇佢口中成本上升得咁勁
仲有, 來回係有客的, 唔係只賺單向客, 一個來回講緊20-40分鐘,
已經賺到$150-200, 條數仲好計過的士佬
當然, 807系點做都唔夠炒賣中環中心咁好賺
Choi 發表於 2018-9-7 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

一於將99拉到大埔兼加價,一家便宜兩家著,打低條十幾蚊貴價綠小
FBI2 發表於 2018-9-7 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2018-9-7 01:16
其實到而家都唔明點解當年九巴肯咁賣大包減價俾原299來往馬鞍山同西貢嘅客
呢批客佔原本299客都唔少,位 ...

將軍冇腦
hellomato 發表於 2018-9-7 11:07 | 顯示全部樓層
先把99R自己拉入大埔墟吧,好過無端搞隔離條289R
我是一部小小MMC~~~~
053h4 發表於 2018-9-7 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

kks 發表於 2018-9-7 12:49 | 顯示全部樓層
其實拉 99 去大學對九巴黎講都無話唔好,除左解決而家十四鄉問題之外,其實九巴有著數

1. 87K而家下繁大學站唔易上車(特別係換走晒D 12.8之後),延長去大學站可以博人上99去馬鞍山(正如科大繁時都大把人坐貴既91出鑽石山),然後到馬鞍山落左批人又再上番批西貢客。同樣,上繁可以在馬鞍山區幫87K清客
2. 延長之後下繁大學站 -> 十四鄉807K等極都上唔到車班人應該唔少會轉投99,807K烏溪沙站班客會更易上車,同埋小巴公司又唔駛又話唔夠司機唔夠載又話剩
3. 雖然話就話延長要加雙向分段比西貢->馬鞍山客,但睇而家運作,好多西貢->烏溪沙客都唔識落車拍卡,如是者延長去大學,繼續大把人唔落車拍卡既話,九巴變相可以在乘客自願下收貴D
4. 西貢去恆安 vs 西貢去大學,車程都係加5分鐘左右,以維持現有班次而言,99唔駛加好多車 (照計加一部車已經夠)就有齊上面既著數

唯一問題係馬鞍山繞道同大學站loop繁時耐唔耐都塞,會減低左現有99既班次穩定性
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-7 13:49 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2018-9-7 12:49
其實拉 99 去大學對九巴黎講都無話唔好,除左解決而家十四鄉問題之外,其實九巴有著數

1. 87K而家下 ...

其實加1架車做多一大堆客
係真係十分著數
差在睇下老九幾時諗通郁手
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2018-9-7 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層