hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 / 新巴 692P 取消消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 / 新巴 692P 取消消息

poondriver 發表於 2018-9-12 20:59 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-9-12 20:18
其實你有無去過北角轉車,
早繁惡劣情況比坑口更嚴重,港島線清小半車人就倒一架滿客既將線,唔開空車既時 ...

繁時就唔係好多 最多都係試過等兩班 好多都係即班就上到
可能我早 同埋我坐得少 真係極少

朋友住寶林返中環 岩岩問過 佢都話最慘都只係試過等三班就上到

至於迫唔迫 從來都唔覺得香港地鐵會迫 至少仲可以拎到部電話出來睇新聞
ahken 發表於 2018-9-12 21:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-9-12 20:45
將隧東廊唔塞車咩早繁? 我叫你將線坐倒頭車,你就話坐到去柴灣,北角西行車頭尾都上到呀 ...

車頭車尾真係上到? 非繁肯定得, 繁時唔敢包喎...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
心繫香港 發表於 2018-9-12 21:42 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-9-12 20:18
其實你有無去過北角轉車,
早繁惡劣情況比坑口更嚴重,港島線清小半車人就倒一架滿客既將線,唔開空車既時 ...

冇空車ge話5班都走唔到?
邊有咁快上得到..... 北角站平均7-8班先上到啊,
當d學生暑假放假果時先叫好d,果陣好似5-6班就上到
心繫香港 發表於 2018-9-12 22:02 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-9-12 18:58
將鐵威力何其驚人,當年一通車就成功奪走巴士八成以上客量。

可謂完美鐵路設計嘅一大典範。

「完美鐵路設計嘅一大典範」.......?!!
你係咪仲停留喺2002果個年代?

2009之後,來往北角及寶林嘅班次大幅減班,壞車及行車受阻嘅次數亦逐步提升,服務質素每況越下。

2013年起,過海隧巴692線正式取消,亦隨著將軍澳人口嘅銳升,上繁北角轉車站幾乎7班都未上到車不是夢。而692線取消不久所發生嘅地下鐵嚴重故障事故,更可見將軍澳交通幾乎癱瘓。

近年,將軍澳南一帶不少新居入伙,上繁坑口站及將軍澳站分別出現錫車門、上唔到車嘅情況,但換黎嘅係進一步減班,而非訊號系統嘅提升。

「完美鐵路」,係lor,只限「當年」搶巴士8成客lor,依家.......?? 見到個班次就覺得噁心

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

10598C 發表於 2018-9-12 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-12 21:42
冇空車ge話5班都走唔到?
邊有咁快上得到..... 北角站平均7-8班先上到啊,
當d學生暑假放假果時先叫好d, ...

有冇咁誇張...

就算當你係,而家事實係將軍澳山下隧巴線做唔起,與其浪費資源,不如考慮下點樣減少油塘/北角人流好過
CTB690 發表於 2018-9-13 00:36 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-12 23:01
有冇咁誇張...

就算當你係,而家事實係將軍澳山下隧巴線做唔起,與其浪費資源,不如考慮下點樣減少油塘/ ...

要做起山下隧巴.麻煩搞好690條走線先.690行英皇道好難吸到山下客.山下客坐690多數去銅鑼灣至中環.得山上客會坐690去北角.既然690去漫遊英皇道我不如坐番地鐵算.地鐵都係要碌北角.不過起碼碌得快過690
心繫香港 發表於 2018-9-13 01:47 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-9-12 23:01
有冇咁誇張...

就算當你係,而家事實係將軍澳山下隧巴線做唔起,與其浪費資源,不如考慮下點樣減少油塘/ ...
有冇咁誇張...

無加班車ge情況,北角站係會7~8班上唔到都唔出奇
反而係下繁好d,1~2班內必上到將軍澳綫

事實係將軍澳山下隧巴線做唔起

692P就係兩邊停站&走線都衰到極點,所以每班有小巴客量其實都偷笑。
調景嶺過海:巴士VS地鐵實在輸得太緊要,調景嶺根本出唔到幾多個客,所以兜調景嶺係嘥gas
尚德過海:巴士如果班次靚ge話,就算停站尤如692P都可以班班40個客唔出奇(講緊頭果幾班),如果中環果邊停到好似619P咁靚,出到50個都唔出奇
坑口過海:地鐵不停減班,巴士係有一定優勢,班班出40~50個客都唔出奇(但692P呢d極品行法&飛站就當然無客啦)
而如果條線係做坑口開經尚德(類似692),經藍田(停藍田站),往中環(類似619P),相信區內可以做到50+50,即係最少坐爆上層、下層就快坐滿,
而停埋藍田站、東隧再過海,未必會頂閘,但估計會有一定人數企緊,所以其實OK ge

問題係根本巴士公司唔想再放資源落過海線,估計新城係想放多d資源做798,而九公司係因為692P分得到ge開車時間太差唔想做,
所以既然無公司願做將軍澳過海隧巴,咁不如唔好再做落去,反而地鐵可以考慮加密北角起載班次,好過專登開條陰乾線~

點樣減少油塘/北角人流好過

油塘就無辦法啦,唔通玩過月台唔開車門咩....
所以唯一係港島綫「柴灣開:北角起載」可以增加至「4:1」

題外話:如果未來真係起北港島綫,將軍澳綫可以直達炮台山、銅鑼灣北、添馬轉去香港站,咁我上面講區內可以做到50+50,一定唔存在
LN9267 發表於 2018-9-13 11:58 | 顯示全部樓層
https://www.districtcouncils.gov ... TTC_2018_189_TC.pdf

有西貢區議員已經入了動議,反對取消692P。

始終,運輸署已經下了行政指令,出了批文,突顯政府的管治新風格,我相信運輸署不會就範了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
JX9097 發表於 2018-9-13 12:45 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-9-13 00:36
要做起山下隧巴.麻煩搞好690條走線先.690行英皇道好難吸到山下客.山下客坐690多數去銅鑼灣至中環.得山上客 ...

690就算跟603咁飛東廊都唔見得會搶到客
始終山下坐地鐵去中環都真係快
而且行電車路只係比跑東廊慢10分鐘左右
(繁時喺興發街同東廊車龍夾擊下更加近乎冇分別...)

690係要改, 但只需要理順將軍澳內走線
改跟290落山, 去到景林邨尾迴旋處經寶順路天橋入隧道
加停景林邨同頌明苑兩站
依家夜晚回程班班車都有十幾人喺景榕樓落, 當中有一半(even更多)係行隧道穿去坑口方向
去程做埋都有理兼服務半個坑口, 當畀遠離坑口站嘅人多一個選擇
同時寶康公園一日都唔知有冇3個人上車, 放棄都冇問題
FBI2 發表於 2018-9-13 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2018-9-13 11:58
https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/14305/SK_TTC_2018 ...

692P死硬,但此動議可以俾議員抒發感受