hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 / 新巴 692P 取消消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 / 新巴 692P 取消消息

0q9w8e 發表於 2018-9-19 14:46 | 顯示全部樓層

話說今日去咗送終
客量如下:
0737 坑口北+2
0740 培成路 +1
0747 彩明+2
0752 尚德+31
0755 廣明 +4
0815 東隧 +2-1
0830 分域街 -7
0832 海富 -11
0837 皇后像廣場 -7
0840 交廣 -16

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

心繫香港 發表於 2018-9-19 19:18 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2018-9-19 14:46
話說今日去咗送終
客量如下:
0737 坑口北+2

彩明仲少客過坑口?!!
0q9w8e 發表於 2018-9-19 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-19 19:18
彩明仲少客過坑口?!!

見過其他人數客好似都係咁
lsc04d11 發表於 2018-9-21 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

喺尚德 692p站頭完完全全一張通告都冇。。。(佢會賴打風吹走?)  只有議員製的幾張a4及口述 睇黎星期一會有好多”智者” 應該話下星期三,四再多 因為有人請連假去旅行
GW5878 發表於 2018-9-22 23:46 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-9-18 13:07
考牌不會考潛規則,請勿混淆視聽

馬路炸彈咪就係咁而出現囉
紅隧巴士線夠唔係正線啦,又唔見撞車?

根本中線畫巴士線係唔會有事,有 D 人為恐天下不亂係都要搞到將隧巴士提唔到速然後就拉哂去爬山益煌蟲。
~誰@359~ 發表於 2018-9-23 00:02 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-9-22 23:46
馬路炸彈咪就係咁而出現囉
紅隧巴士線夠唔係正線啦,又唔見撞車?

你不如搞清楚係隧道巴士提唔到速所以走上山
定還是係山下D私家車有隧道有鐵唔用,偏偏搞到山路一齊塞?

要加巴士專綫都一定係畫上山同埋畫到出秀茂坪,隧道畫條長既專線只會玩死坑口冇路走
字大只顯得人自大
GW5878 發表於 2018-9-23 00:34 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2018-9-23 00:02
你不如搞清楚係隧道巴士提唔到速所以走上山
定還是係山下D私家車有隧道有鐵唔用,偏偏搞到山路一齊塞?

咪玩啦,屯門公路畫左巴士線都未到青山公路畫呀要畫一定係畫主要幹道,畫條山林道有咩意思?
~誰@359~ 發表於 2018-9-23 00:46 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-9-23 00:34
咪玩啦,屯門公路畫左巴士線都未到青山公路畫呀要畫一定係畫主要幹道,畫條山林道有咩意思?
...

咁睇你點樣睇一條巴士專綫既作用係乜啦
我純粹係覺得應該唔好畀咁多山下既私家車塞住山路
即係大家講到山下朋友好唔鐘意上山,但偏偏渣車既人會調轉,其實好矛盾亦好茅波
而且山路果種塞法其實已經同主幹道冇分別,而流量仲會細D,更加需要巴士專綫畀priority

當然我唔反對隧道同山路一齊畫,但要諗下點樣令隧道條私家車龍唔好塞住坑口
寶順路橋做專綫唔係冇得諗既,但我會覺得喺機樓對開加一組燈,類似堅拿道橋果種,畀中綫既巴士cut返入慢綫做返專綫,會好過一路畫到上頂

字大只顯得人自大
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:39 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-9-23 00:46
咁睇你點樣睇一條巴士專綫既作用係乜啦
我純粹係覺得應該唔好畀咁多山下既私家車塞住山路
即係大家講到山 ...

我係支持隧道、寶林路、新清一齊劃
點樣避免隧道車龍倒塞坑口,係重點

最近做咗少少研究
只要重新分配將軍澳隧道公路三條行車線既功用,係應該可以解決問題

宜家個安排係——
將南/寶康路>>>入慢線
環保大道>>>>>入中線快線
坑口寶順路>>>>無自己一條線,要同環保大道車流鬥搶中線

呢個安排其實好有問題
環保大道本身車流少過 寶順路、將南、寶康路 三個入口好多,亦無任何巴士線
偏偏佢佔咗兩條線

只要改一改,變成——
將南/寶康路>>>獨享慢線
坑口寶順路>>>>獨享中線
環保大道>>>>>交匯處之前二轉一,入快線

就可以避免中線打交倒塞坑口
而環保大道有足夠既位排隊

只要避免車龍倒塞坑口兩個迴旋處
就有條件喺寶順路入口慢線、環保大道入口慢線、將軍澳隧道公路慢線設巴士線

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 咁多個人傾 最實際係呢個建議
240798790262289 + 10 精闢見解

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2018-9-23 09:18 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-23 01:39
我係支持隧道、寶林路、新清一齊劃
點樣避免隧道車龍倒塞坑口,係重點

又唔好睇小環保大道既車流
宜家冇撞車,每逢0830,都會O係寶邑路望到龍尾(可能都有不少坑口人經昭信路入迴旋處上環保大道去將隧)
如果將軍澳道/觀塘繞道有交通意外(運輸署APP有講既話),寶邑路係可以塞到落將軍澳廣場。

有時D交通排隊真係估唔到嫁……(話齋,上水成日塞都係D迴旋處VS車龍)