hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 數碼相機顯示個鏡頭漆黑一片,有乜解救? ...
開啟左側

數碼相機顯示個鏡頭漆黑一片,有乜解救?

AL_29 發表於 2006-6-30 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2006-6-29 23:10 發表

我部 A80 已經在2月份, 因樓主所述的原因壞掉,
去過 Canon 的維修中心睇症,
知道可能要俾千多元維修,
立即徹退, 把它退役....
(已用了兩年多, 都抵啦!)

因為整佢實在不化算,
現在千幾二千元已經可 ...

我果部A80係壞鏡頭
開機熄機時不能收回鏡頭,CCD就冇事

拎去整竟然要成1200蚊,我把鬼火唔整
而家部機俾左我個FD拆散晒

所以而家冇私家DC用,屋企只係得一部傻瓜卡片DC
tomchen 發表於 2006-6-30 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-6-30 11:11 發表

我果部A80係壞鏡頭
開機熄機時不能收回鏡頭,CCD就冇事

拎去整竟然要成1200蚊,我把鬼火唔整
而家部機俾左我個FD拆散晒

所以而家冇私家DC用,屋企只係得一部傻瓜卡片DC

咁浪費呀~~ A80 都算普遍,拎黎做零件機都好呀...
canon 維修部只會成個伸縮鏡頭連 CCD 一件過咁換,
但呢件野仲可以拆開黎整...

有兩部壞 A80 機都仲有機會二合一
voith 發表於 2006-7-1 01:34 | 顯示全部樓層
原來咁多板友既A80都係咁壞,我部A80買左返黎影左
半年多d個ccd已經出左問題去左canon整,
都唔知叫好彩定唔好彩

我有個朋友用A70過左保養壞左ccd,
之後冇幾耐canon就公佈左果堆機ccd有問題,
當中有好多都係用1/2.7"ccd既A系
佢最後拎左去整,canon話冇零件換左部A610俾佢

所以我都係建議樓主上去搵左canon先
DS8046 發表於 2006-7-2 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 voith 於 2006-7-1 01:34 發表
原來咁多板友既A80都係咁壞,我部A80買左返黎影左
半年多d個ccd已經出左問題去左canon整,
都唔知叫好彩定唔好彩

我有個朋友用A70過左保養壞左ccd,
之後冇幾耐canon就公佈左果堆機ccd有問題,
當中有好 ...

以我所知轉機呢0件事canon講過唔講得~同埋簽過名~
鍾情200系Toyota Hiace~
 樓主| fokck 發表於 2006-7-9 01:17 | 顯示全部樓層

唔該曬大家先,
我想問問如果我部機過左保養期,拎去 Canon
淨係 check 下有乜問題咁又點收錢法?

另外去 Canon 維修部整有無手續或者步驟要跟架?

謝謝

多啦A夢
CardCaptor 發表於 2006-7-9 03:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-7-9 01:17 發表

唔該曬大家先,
我想問問如果我部機過左保養期,拎去 Canon
淨係 check 下有乜問題咁又點收錢法?

另外去 Canon 維條部整有無手續或者步驟要跟架?

謝謝

先收200檢查費
之後打價
整的話就可能先打折
再減檢查費~~
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
da54 發表於 2006-7-9 10:05 | 顯示全部樓層

有無考慮過搵街外師傅整?
我之前整 A70 換埋 CCD 都只係 $350,
當然唔好話好襟用啦 (因為最後都要上 Canon 免費換 CCD),
不過都叫捱多左幾個月先壞啦....
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| fokck 發表於 2006-7-9 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-7-9 10:05 發表
有無考慮過搵街外師傅整?
我之前整 A70 換埋 CCD 都只係 $350,
當然唔好話好襟用啦 (因為最後都要上 Canon 免費換 CCD),
不過都叫捱多左幾個月先壞啦....

其實邊度會有你所提及既街外師傅?

另點解你有得免費換 CCD 既?

(你部機之前又好似我果部而家咁?)
多啦A夢
da54 發表於 2006-7-9 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-7-9 10:59 發表

其實邊度會有你所提及既街外師傅?

另點解你有得免費換 CCD 既?

(你部機之前又好似我果部而家咁?)

我都係去某 dc 字頭的討論區無意發現的....

免費換 CCD 係因為 Canon 批 CCD 本身有問題,壞左就有得免費換。
(即係最常見既畫面先紫後黑...)
至於你們信不信?反正我信了
TP人 發表於 2006-7-15 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 9/7/2006 21:46 發表

我都係去某 dc 字頭的討論區無意發現的....

免費換 CCD 係因為 Canon 批 CCD 本身有問題,壞左就有得免費換。
(即係最常見既畫面先紫後黑...)

請問是否先收 $200 ,
確定 CCD 有問題就退回該 $200 ?

我部 IXUS 400 的顯示屏就正正出現這個影像先紫後黑的問題,
照按 shutter 的話,
一係就影到模糊的相,
再差 D 就影到一些好似鬼相的效果

現在我就心大心細,不知應否上 Canon 整,
我驚 IXUS 400 可能因為不在有問題名單之列 (跟據上面回文#4 的 link),
會先收 $200,再整就可以要上千元
不如買過部

創出自己一片天空  重新領回自我國度