hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 249X延長至博康消息
開啟左側

[路線消息] 249X延長至博康消息

arfung 發表於 2018-9-27 16:03 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-9-26 21:14
20min佢都有賺
由爆車變坐滿
仲有空間應付突發需求

上下午最繁忙既兩小時,由30分變20分,目測已能應付需求;即由現在有機會載唔曬變到坐滿企些人。
長遠仲有空間吸多一些新客。

青衣呢邊就多IVE和工廠區上班客使用。
同樣沙田果邊都有返工客用,雙向客源。

睇左下午四班對開既車,都係滿載上高速公路。

另外昨日見到下繁270B某班車無埋轉車站,不知是無人截車還是頂閘了。
北行方向都有20-30人等各條路線,但無稽查,得W3一定上到車。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 16:15 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 15:33
冷靜啲...既然你認為直接拉條線入馬鞍山比較兜嘅話,繁時整返幾班青衣至馬鞍山對開得唔得?馬鞍山跟681上 ...

既然249X班次都仲咁疏
點解唔先加密左主線
先再諗係唔係有需要開入馬鞍山既線呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 16:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 16:15
既然249X班次都仲咁疏
點解唔先加密左主線
先再諗係唔係有需要開入馬鞍山既線呢?

249X由始至終都做唔到沙市特快,開返幾班特別車,一來可以方便啲,唔使轉車,二來都可以做到沙市特快,幫手分流下主線,始終有堆人覺得249X要行大圍,用左啲時間
vicky0521 發表於 2018-9-27 17:21 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-9-26 19:54
頭先在站頭碰到有個師傅傾開,佢話249x 08:15班車開學後超級爆,估計有不少學生和返工客去青衣。大圍站都 ...

主要原因係青衣IVE 今年開始無咗大圍線校巴,原有乘客改搭249X
其實而家都係繁時留後幾個,改派12.8 米可能已經疏導到,不過長遠兩繁都係要加班
arfung 發表於 2018-9-27 17:29 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2018-9-27 17:21
主要原因係青衣IVE 今年開始無咗大圍線校巴,原有乘客改搭249X
其實而家都係繁時留後幾個,改派12.8 米可 ...

係喎,所以師傅的觀察都好正確。
不過249X半小時一班而無合理替代路線留後就唔多得啦,如果持續這樣就麻煩。
據知已有人投訴,不過升斗小市民不夠力,可能要強力人士出面才有機會解決。

用12800/水塘車好過無(不過兩廠有無?),上多幾個先(可能有些潛在客源已被嚇走);
起碼唔好好似昨日咁樣出直梯!!!

加柯打車,在最繁忙的一小時兩邊各多開一班(30變20分),最起碼啦~
arfung 發表於 2018-9-27 17:31 | 顯示全部樓層

請教一下,學生最經常會使用249X那些班次?

沙田開:0745?0815?
青衣開:1715?1745?1815?

謝謝~
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-9-27 16:03
上下午最繁忙既兩小時,由30分變20分,目測已能應付需求;即由現在有機會載唔曬變到坐滿企些人。
長遠仲 ...

249X除左多左學生客之外,青衣站的乘客亦多左一大截,依家星期六,日青衣站非繁好多班次喺同地鐵直接競爭之下,都上到最少唔只10個,更試過星期六下午四點幾有班次喺青衣上左成30個。其實各條青衣站路線喺總站上既人都多左,例如68A,249X等等,證明青衣站的特快巴士線其實有得做
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 17:58 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 16:58
249X由始至終都做唔到沙市特快,開返幾班特別車,一來可以方便啲,唔使轉車,二來都可以做到沙市特快,幫 ...

有資源開特車既加密班次大家都唔使等咁耐
馬鞍山夠究有幾多客值得咁投資法?
再者而家249X唔係直插沙市但又唔係無客

Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 18:00 | 顯示全部樓層

但其實之前249X西行上繁客量已經幾高
而家繁時只係留後幾個既睇怕直頭有部分人轉軚唔想搏
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 18:15 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 17:58
有資源開特車既加密班次大家都唔使等咁耐
馬鞍山夠究有幾多客值得咁投資法?
再者而家249X唔係直插沙市但又 ...

青衣<>馬鞍山嘅乘客其實唔少,上下繁對開返兩三班絕對值得一試,就算馬鞍山客量差,都有沙田薦底,方便到青衣居民返工之餘,都方便到新界東學生返學